- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
ΟΗΕ: Συμφωνία για μείωση των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης
Οι υπερασπιστές του περιβάλλοντος, ωστόσο, κρίνουν ανεπαρκή την απόφαση για να επιλυθεί το πρόβλημα της ρύπανσης στον κόσμο
Η διεθνής κοινότητα δεσμεύθηκε σήμερα να «μειώσει σημαντικά» μέχρι το 2030 τα πλαστικά μιας χρήσης, μια υπόσχεση που οι υπερασπιστές του περιβάλλοντος κρίνουν ωστόσο ανεπαρκή για να επιλυθεί το πρόβλημα της ρύπανσης στον κόσμο.
Έπειτα από μακρές συζητήσεις στο Ναϊρόμπι, οι 170 χώρες της Συνέλευσης του ΟΗΕ για το Περιβάλλον κατέληξαν σε μια συμφωνία με στόχο να μειώσουν την κατανάλωση πλαστικών ειδών μιας χρήσης, όπως μικρές και μεγάλες σακούλες, καθώς και πλαστικά ποτήρια και μαχαιροπήρουνα, που αποτελούν σημαντικό μέρος των οκτώ εκατομμυρίων τόνων πλαστικών που βρίσκονται κάθε χρόνο στους ωκεανούς.
Όμως στην τελική ανακοίνωση δεν γίνονται παρά δύο αναφορές στην άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη και καμιά στα ορυκτά καύσιμα που την τροφοδοτούν, παρόλο που η σημερινή ημέρα είναι ημέρα κινητοποίησης δεκάδων χιλιάδων νέων σε όλον τον κόσμο με αίτημα να αναληφθεί δράση εναντίον της κλιματικής απορρύθμισης.
Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, οι χώρες δεσμεύονται «να επιτεθούν στις ζημιές που προκαλούνται στα οικοσυστήματά μας από τη χρήση και τη μη βιώσιμη εξάλειψη προϊόντων από πλαστικό, ιδιαίτερα μειώνοντας σημαντικά μέχρι το 2030 τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης».
Πηγές στις συζητήσεις είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ανεπτυγμένες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, άσκησαν πίεση ώστε η δέσμευση να είναι λιγότερο φιλόδοξη απ' ό,τι προβλεπόταν αρχικά. Στην αρχή της εβδομάδας, η ανακοίνωση που είχε υποβληθεί στη συνέλευση πρότεινε «να ληφθούν σταδιακά μέτρα ώστε να απαλλαγούμε από τα πλαστικά μιας χρήσης (...) μέχρι το 2025».
«Είναι δύσκολο να βρούμε μια λύση για όλες τις χώρες μέλη», υπογράμμισε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Σίιμ Κίισλερ, πρόεδρος της Συνέλευσης του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, πριν από τη δημοσιοποίηση της τελικής ανακοίνωσης. «Το περιβάλλον βρίσκεται σε σημείο καμπής. Δεν έχουμε ανάγκη από μεγαλόστομα έγγραφα, έχουμε ανάγκη από συγκεκριμένες δεσμεύσεις».
Ο Κίισλερ εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή του για την υπογραφή της «πρώτης παγκόσμιας συμφωνίας» για τη μείωση της χρήσης του πλαστικού, από το οποίο παράγονται περισσότεροι από 300 εκατομμύρια τόνοι ετησίως.
ΠΗΓΗ: APE - MPE
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.