Περιβαλλον

Ευρωπαϊκό τέλος στις fast-track εγκρίσεις έργων

Χωρίς περιβαλλοντική μελέτη

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
52249-106566.jpg

Με άλλοθι την οικονομική κρίση και την ανάγκη για ανάπτυξη, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζουμε για ποια ανάπτυξη μιλάμε, έχει καταστρατηγηθεί κάθε κεκτημένο στην προστασία του περιβάλλοντος. Με δικαιολογία λοιπόν την οικονομική κρίση, εάν ένα έργο εγκρίνεται από τη Βουλή με διαδικασίες fast-track μπορεί να μην υπάγεται στην νομοθεσία για Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Η Μελέτη όμως των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν σου λέει να μην κάνεις το έργο, αλλά να το κάνεις με τις πιο φιλικές για το περιβάλλον τεχνολογίες που θα προκαλέσουν τη μικρότερη ζημιά. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα που δεν έχουμε χωροταξικό, η ΜΠΕ είναι το μοναδικό εργαλείο για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας.

Με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, η Ευρώπη βάζει τέλος σε αυτές τις εξαιρέσεις επενδύσεων χωρίς περιβαλλοντική μελέτη. Ο Έλληνας ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών κατέθεσε πρόταση για την κατάργηση της δυνατότητας έγκρισης δημόσιων ή ιδιωτικών έργων και επενδύσεων με νόμο και χωρίς ΜΠΕ, η οποία έγινε αποδεκτή από μεγάλη πλειοψηφία της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ένα σημαντικό στοιχείο της πρότασης αυτής είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών σε όλα τα στάδια της κατάρτισης της περιβαλλοντικής μελέτης. Οι μελέτες θα πρέπει να αναρτώνται σε ειδική ιστοσελίδα όπου οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση και θα μπορούν να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους. Εκτός από ένα μεγάλο βήμα προς τη διαφάνεια, η συμμετοχή και η συνεργασία των πολιτών είναι καθοριστική για να μπορεί μια επένδυση να χαρακτηριστεί και να είναι πραγματικά αναπτυξιακή. Επίσης η γραφειοκρατία θα μειωθεί αφού μια χώρα θα ορίζει μια αρχή και όχι εκατό επιτροπές για να βγει μια άδεια.

Άμεσα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της νομοθεσίας. Ο Κρίτωνας Αρσένης θα εκπροσωπήσει τους Σοσιαλιστές στην ομάδα διαπραγμάτευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ο Κρίτωνας Αρσένης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: «Με αυτή την απόφαση μπαίνει οριστικά φρένο στην ασυδοσία των κυβερνήσεων που μπορούσαν να παρακάμπτουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία μέσω της έγκρισης μιας επένδυσης με fast-track νόμο. Εντάξαμε στην οδηγία όχι μόνο τα έργα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και τις σεισμικές έρευνες. Εντάξαμε επιπλέον τα έργα εξόρυξης χρυσού με χρήση κυανίου και την κατασκευή γηπέδων γκολφ σε περιοχές που απειλούνται με ερημοποίηση. Ενισχύσαμε τη διαφάνεια και την συμμετοχή των πολιτών στα περισσότερα στάδια της αδειοδότησης. Η απόφαση για το αν μια επένδυση πρέπει να γίνει και με ποιο τρόπο, αφορά πάνω απ’ όλα τους πολίτες που ζουν στις περιοχές αυτές. Καμία επένδυση δεν μπορεί να υλοποιηθεί με την τοπική κοινωνία απέναντι. Στη Δημοκρατία οι αναπτυξιακές επιλογές αποφασίζονται σταθμίζοντας τα οφέλη και τις ζημιές, μέσα από συναίνεση και όχι μέσα από την επιβολή».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.