- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Με άλλοθι την οικονομική κρίση και την ανάγκη για ανάπτυξη, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζουμε για ποια ανάπτυξη μιλάμε, έχει καταστρατηγηθεί κάθε κεκτημένο στην προστασία του περιβάλλοντος. Με δικαιολογία λοιπόν την οικονομική κρίση, εάν ένα έργο εγκρίνεται από τη Βουλή με διαδικασίες fast-track μπορεί να μην υπάγεται στην νομοθεσία για Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Η Μελέτη όμως των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν σου λέει να μην κάνεις το έργο, αλλά να το κάνεις με τις πιο φιλικές για το περιβάλλον τεχνολογίες που θα προκαλέσουν τη μικρότερη ζημιά. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα που δεν έχουμε χωροταξικό, η ΜΠΕ είναι το μοναδικό εργαλείο για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας.
Με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, η Ευρώπη βάζει τέλος σε αυτές τις εξαιρέσεις επενδύσεων χωρίς περιβαλλοντική μελέτη. Ο Έλληνας ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών κατέθεσε πρόταση για την κατάργηση της δυνατότητας έγκρισης δημόσιων ή ιδιωτικών έργων και επενδύσεων με νόμο και χωρίς ΜΠΕ, η οποία έγινε αποδεκτή από μεγάλη πλειοψηφία της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ένα σημαντικό στοιχείο της πρότασης αυτής είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών σε όλα τα στάδια της κατάρτισης της περιβαλλοντικής μελέτης. Οι μελέτες θα πρέπει να αναρτώνται σε ειδική ιστοσελίδα όπου οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση και θα μπορούν να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους. Εκτός από ένα μεγάλο βήμα προς τη διαφάνεια, η συμμετοχή και η συνεργασία των πολιτών είναι καθοριστική για να μπορεί μια επένδυση να χαρακτηριστεί και να είναι πραγματικά αναπτυξιακή. Επίσης η γραφειοκρατία θα μειωθεί αφού μια χώρα θα ορίζει μια αρχή και όχι εκατό επιτροπές για να βγει μια άδεια.
Άμεσα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της νομοθεσίας. Ο Κρίτωνας Αρσένης θα εκπροσωπήσει τους Σοσιαλιστές στην ομάδα διαπραγμάτευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ο Κρίτωνας Αρσένης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: «Με αυτή την απόφαση μπαίνει οριστικά φρένο στην ασυδοσία των κυβερνήσεων που μπορούσαν να παρακάμπτουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία μέσω της έγκρισης μιας επένδυσης με fast-track νόμο. Εντάξαμε στην οδηγία όχι μόνο τα έργα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και τις σεισμικές έρευνες. Εντάξαμε επιπλέον τα έργα εξόρυξης χρυσού με χρήση κυανίου και την κατασκευή γηπέδων γκολφ σε περιοχές που απειλούνται με ερημοποίηση. Ενισχύσαμε τη διαφάνεια και την συμμετοχή των πολιτών στα περισσότερα στάδια της αδειοδότησης. Η απόφαση για το αν μια επένδυση πρέπει να γίνει και με ποιο τρόπο, αφορά πάνω απ’ όλα τους πολίτες που ζουν στις περιοχές αυτές. Καμία επένδυση δεν μπορεί να υλοποιηθεί με την τοπική κοινωνία απέναντι. Στη Δημοκρατία οι αναπτυξιακές επιλογές αποφασίζονται σταθμίζοντας τα οφέλη και τις ζημιές, μέσα από συναίνεση και όχι μέσα από την επιβολή».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.