- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Τα πλαστικά απορρίμματα έχουν φτάσει μέχρι την Ανταρκτική (video)
Τι δείχνουν στοιχεία της Greenpeace για την τρομακτική επίδραση του ανθρώπου στους ωκεανούς
Πλαστικά απορρίμματα και τοξικά χημικά είναι μερικά από τα τρομακτικά στοιχεία της ανθρώπινης ασυδοσίας που εντόπισε η Greenpeace στο πιο απόμακρο άκρο της Γης, την Ανταρκτική.
Τα μικροπλαστικά - μικροσκοπικά υπολείμματα από διάφορα πλαστικά προϊόντα, από σακούλες έως λάστιχα αυτοκινήτων- εντοπίστηκαν σε 9 από τα 17 δείγματα νερού που ελήφθησαν ανοιχτά της χερσονήσου της Ανταρκτικής από σκάφος της Greenpeace στις αρχές του 2018, όπως αναφέρει η οργάνωση.
The human impact on our oceans is scary... #microplastics pic.twitter.com/MzrwXty2VU
— BBC Breakfast (@BBCBreakfast) June 7, 2018
Παράλληλα, σε 7 από τα 9 δείγματα που ελήφθησαν από χιόνι από το έδαφος της Ανταρκτικής εντοπίστηκαν χημικά που είναι γνωστά ως PFAs (πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες), οι οποίες χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικά προϊόντα και μπορούν να βλάψουν την άγρια ζωή.
«Μπορούμε να σκεφτόμαστε την Ανταρκτική ως έναν απομακρυσμένο και παρθένο άγριο τόπο», υπογραμμίζει η Φρίντα Μπένγκτσον της εκστρατείας της Greenpeace για την Προστασία της Ανταρκτικής στην ανακοίνωση της οργάνωσης για τα ευρήματα αυτά.
«Ωστόσο από τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή έως τη βιομηχανική αλιεία κριλ, το αποτύπωμα της ανθρωπότητας είναι ευδιάκριτο», επεσήμανε. «Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι ακόμη και οι πιο απομακρυσμένοι βιότοποι της Ανταρκτικής είναι μολυσμένοι με μικροπλαστικά απορρίμματα και ανθεκτικά επικίνδυνα χημικά».
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική υπηρεσία του ΟΗΕ, ρύπανση από πλαστικά έχει εντοπιστεί από την Αρκτική μέχρι την Ανταρκτική και σε απομακρυσμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Τάφρου των Μαριανών στον Ειρηνικό, που είναι το βαθύτερο σημείο των ωκεανών της Γης.
«Τα πλαστικά διατηρούνται για εκατοντάδες χρόνια», επισήμανε η Ίλκα Πεέκεν του Alfred Wegener Institute for Polar and Marine Research.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.