Ποια είναι τα 15 νησιά του Αιγαίου που ακολουθούν τα χνάρια της Τήλου
Καθαρή ενέργεια ζητούν 3 στους 4 κατοίκους σύμφωνα με δημοσκόπηση του WWF Ελλάς
Νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου TILOS και δημοσιεύεται σήμερα, δείχνει πως οι κάτοικοι 15 νησιών του Αιγαίου επιθυμούν στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με βασικό στόχο να καταστούν ενεργειακά αυτόνομα.
Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση εξέτασε την ανταπόκριση και τις απόψεις κατοίκων από τα νησιά Άγιος Ευστράτιος, Αστυπάλαια, Ανάφη, Δονούσα, Καστελλόριζο, Αμοργός, Σύμη, Νίσυρος, Χάλκη, Μήλος, Σίφνος, Ρόδος, Σαντορίνη, Σκύρος και Ικαρία, τα οποία επιλέχθηκαν, καθώς παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά με το νησί της Τήλου (π.χ. ενδεικτικά: μέγεθος, γεωγραφική θέση, δυναμικό ΑΠΕ), το οποίο και αποτέλεσε σημείο αναφοράς στη δημοσκόπηση. Στόχος της δημοσκόπησης ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας μεταφοράς και σε άλλα νησιά του Αιγαίου του ενεργειακού μοντέλου της Τήλου, όπου πρόκειται να λειτουργήσει αυτόνομο υβριδικό σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας που θα στηρίζεται εξολοκλήρου σε καθαρές μορφές ενέργειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση προτίμησης παροχής ηλεκτροδότησης από πετρελαϊκό σταθμό ή υβριδικό σύστημα ΑΠΕ και αποθήκευσης, η προτίμηση υπέρ των ΑΠΕ είναι συντριπτική ειδικά σε νησιά όπου έχει προγραμματιστεί η επέκταση των πετρελαϊκών σταθμών. Ειδικότερα, το 73,7% των κατοίκων των νησιών τάσσεται υπέρ της ηλεκτροδότησης από υβριδικό σύστημα ΑΠΕ, έναντι μόλις του 11,8% που προτιμά πετρελαϊκό σταθμό (γράφημα 1), Χαρακτηριστικό μάλιστα, αποτελεί το παράδειγμα της Ρόδου, όπου μόλις το 8% των κατοίκων της φαίνεται πως προτιμά το πετρέλαιο, παρά το γεγονός ότι στο νησί λειτουργεί πετρελαϊκός σταθμός. Μάλιστα, οι κάτοικοι των νησιών είναι θετικοί και στο ενδεχόμενο εγκατάστασης οικιακού συστήματος φωτοβολταϊκών (42%) και μπαταρίας (49,3%) (γραφήματα 2 και 3).
Επιπλέον, η δημοσκόπηση καταρρίπτει τον μύθο ότι οι νησιώτες θεωρούν τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση ΑΠΕ, και ιδιαίτερα αιολικών πάρκων, ως ιδιαίτερα ανησυχητικές. Μόλις το 32% των ερωτηθέντων θεωρούν σημαντική την όχληση από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ενώ το 55% θεωρεί σημαντικότερη την όχληση από την αντίστοιχη εγκατάσταση ενός πετρελαϊκού σταθμού (γράφημα 4). Μάλιστα, η πλειοψηφία (41%) θεωρεί πως οι ΑΠΕ θα επιδράσουν θετικά στον τουρισμό (γράφημα 5), ακόμα και στα νησιά που αποτελούν εμβληματικούς προορισμούς, όπως είναι η Σαντορίνη, όπου το 42% των κατοίκων είναι θετικοί, έναντι μόλις του 19,4% που εκφράζουν ανησυχίες για ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις.
Το διπλά βραβευμένο πρόγραμμα TILOS(1), που βρίσκεται στην τελική ευθεία ολοκλήρωσής του στο ομώνυμο νησί των Δωδεκανήσων, αποτελεί το επιτυχημένο παράδειγμα που ήδη βρίσκει μιμητές και σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Στο νησί έχει εγκατασταθεί μια μεσαίου μεγέθους ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκό πάρκο, δύο μπαταρίες, και πλήθος πρότυπων έξυπνων μετρητών για την εξισορρόπηση παραγωγής και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί, παρέχοντας, έτσι, μια καθαρή και ταυτόχρονα αξιόπιστη λύση για την ηλεκτροδότηση της Τήλου.
Το έργο, έμπνευσης και συντονισμού ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020, και υλοποιείται μέσω της στενής συνεργασίας 13 εταίρων από 7 Ευρωπαϊκές χώρες. Κομβικής σημασίας είναι η συμβολή του ελληνικού ενεργειακού ομίλου EUNICE (Eunice Energy Group, EEG) ο οποίος, σε μία δύσκολη για την οικονομία της χώρας περίοδο κάλυψε με ίδιους πόρους το συνολικό κόστος επένδυσης για την εγκατάσταση της ανεμογεννήτριας και του φωτοβολταϊκού σταθμού και εργάζεται για να τεθεί το σύστημα σε πλήρη λειτουργία. Γι’ αυτό το σκοπό, εργάζεται και ο ΔΕΔΔΗΕ μέσω του συντονισμού και ελέγχου της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΥΒΣ (Υβριδικού Συστήματος). Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει επίσης και το WWF Ελλάς που έχει αναλάβει το έργο της ενημέρωσης και της ενεργού συμμετοχής των κατοίκων του νησιού, στοιχείο που αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την ουσιαστική επιτυχία του φιλόδοξου και πρωτοποριακού αυτού εγχειρήματος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.