Περιβαλλον

Φιλόδοξοι στόχοι για καθαρή ενέργεια στην Ευρώπη

Ιστορική απόφαση από το Ευρωκοινοβούλιο

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
26952073_1800842733261917828014458258845_o.jpg

Με συντριπτική πλειοψηφία οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν την επίτευξη δεσμευτικών στόχων για το 2030, ύψους 35% για την ενεργειακή απόδοση και 35% για το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει το κάθε κράτος μέλος να ορίσει τους δικούς του εθνικούς στόχους και να υποβάλει  στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα. Η ΕΕ θα αξιολογεί τα εθνικά σχέδια και θα διατυπώνει συστάσεις, ενώ εάν κρίνει ότι κάποιο σχέδιο είναι ανεπαρκές θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει διορθωτικά μέτρα.

Επιπλέον μέχρι το 2030 κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι το 12% της ενέργειας που καταναλώνεται στις μεταφορές να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Ωστόσο οι ευρωβουλευτές ζητούν τον περιορισμό της χρήσης βιοκαυσίμων «πρώτης γενιάς», εκείνων δηλαδή των καυσίμων που παράγονται από τρόφιμα και καλλιέργειες τροφίμων.  Παράλληλα οι ευρωβουλευτές ζήτησαν την απαγόρευση της χρήσης φοινικέλαιου ως βιοκαυσίμου από το 2021 και μετά. Για την προώθηση των πράσινων μεταφορών ζητούν περισσότερα σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα. Αναλυτικότερα ζητούν το 90% των πρατηρίων καυσίμων κατά μήκος του κεντρικού δικτύου, που έχει δημιουργηθεί από τον κανονισμό 1315/2013 της ΕΕ, θα πρέπει μέχρι το 2022 να είναι εξοπλισμένα με σημεία φόρτισης, τα οποία να είναι και εύκολα προσβάσιμα στο κοινό.

Πολύ σημαντικό για την επίτευξη των στόχων είναι και η έγκριση των τροπολογιών από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τους καταναλωτές-αυτοπαραγωγούς προκειμένου να εξασφαλιστεί το δικαίωμα να εγκαθιστούν συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να υπόκεινται σε κανένα φόρο ή τέλος όταν πρόκειται για αυτοκατανάλωση. Ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά το ΕΚ ζήτησε από τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι θα μπορούν να εντάσσονται στις κοινότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χωρίς να υπόκεινται σε αδικαιολόγητους όρους ή διαδικασίες.

Ως ιστορική χαρακτήρισε την απόφαση η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Michel Rivasi, «αφού είναι η πρώτη φορά που η ευρωπαϊκή νομοθεσία περιλαμβάνει στόχο 35% για ΑΠΕ και στόχο 35% για την ενεργειακή απόδοση για το 2030 και διατάξεις για την ενεργειακή φτώχεια. Η πολιτική αυτή θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα εξασφαλίσει επενδύσεις, ενώ το βασικότερο όλων είναι η διασφάλιση του μέλλοντος του πλανήτη μας και των κατοίκων του» ανέφερε χαρακτηριστικά.    

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ