Όταν η τεχνολογία συναντά τον πολιτισμό τότε συμβαίνει ένα μικρό θαύμα
Τι αλλάζει με το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Inception
Φορέας αλλαγής η τεχνολογία, δεν μπορούσε παρά να βρει εφαρμογές και στον τομέα του πολιτισμού. Και όταν η τεχνολογία συναντά τον πολιτισμό τότε συμβαίνει ένα μικρό θαύμα. Αυτό τουλάχιστον συμπεράναμε από την παρουσίαση του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος INCEPTION “Inclusive Cultural Heritage in Europe through 3D”. Πρόκειται για την τρισδιάστατη απεικόνιση αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών μνημείων που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη όχι μόνο να «βιώσει» το χώρο μέσω της εικονικής πραγματικότητας, αλλά και να καταλάβει το σκοπό και τη λειτουργία του.
Ωστόσο, η δύναμη του INCEPTION είναι ότι η τρισδιάστατη απεικόνιση των μνημείων είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της επιστημονικής κοινότητας. Ιστορικοί, αρχαιολόγοι, μηχανικοί και αρχιτέκτονες συνεργάζονται μεταξύ τους για την καινοτόμο τεκμηρίωση της δομημένης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα, το συντονισμό του οποίου έχει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
«Στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας η ορθή αξιοποίηση της στην προστασία των μνημείων απαιτεί ολοκληρωμένη διεπιστημονική τεκμηρίωση» θα πει κατά την παρουσίαση του προγράμματος η Υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.
Η αύξηση του πολιτιστικού τουρισμού έχει οδηγήσει σε πληθώρα τεχνολογικών εργαλείων που ενέχουν τον κίνδυνο να «ξαναγράψουν» την ιστορία λανθασμένα. Το INCEPTION με τη συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας επιδιώκει να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Άλλωστε όπως ανέφερε η κ. Σοφία Αυγερινού, Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών «έχει ανοίξει η παγκόσμια συζήτηση γύρω από τις αρχές που πρέπει να διέπουν αυτόν τον τομέα».
«Για την εποχή της ψηφιοποίησης ως πρόκληση για την επέκταση της γνώσης» μίλησε και η Καθ. Τώνια Μοροπούλου αναφερόμενη «στην αποκατάσταση της αποκατάστασης» στην Κνωσό που έγινε με τσιμέντο.
Για τη σημασία που δίνει η Ευρώπη στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην απρόσκοπτη πρόσβαση των ευρωπαίων πολιτών ώστε να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ταυτότητα, μίλησε ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INCEPTION, Καθηγητής Roberto Di Giulio.
Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων η δημόσια περιουσία εκποιείται μαζί με τους αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται εντός της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αρχαίος ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα στο Λαιμό Βουλιαγμένης. Η δημιουργία mall στην Ακαδημία Πλάτωνος που θα καταστρέψει ιστορία 5.000 χρόνων, καθώς και η περίπτωση του Ελληνικού που δείχνει ότι τα μνημεία και οι αρχαιότητες αντιμετωπίζονται ως εμπόδια στην ανάπτυξη. Εκτός κι αν ο επενδυτής αναγνωρίσει την αξία των μνημείων λόγω της αξίας που δίνουν στην επένδυση του. Αναγνωρίσει δηλαδή τις αρχαιότητες και τα μνημεία σαν τουριστική ατραξιόν. Αυτή είναι και μια παγίδα που κρύβεται πίσω απ’ αυτούς που υποστηρίζουν ότι μπορεί να αξιοποιηθεί η πολιτιστική κληρονομιά μέσα από τις ιδιωτικές επενδύσεις. Πρόκειται για μια ιδιάζουσα και συγκαλυμμένη «επιτροπεία» των αρχαιοτήτων και των μνημείων από τους επενδυτές.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.