Περιβαλλον

Πυρκαγιές και κλιματική αλλαγή

Θα πρέπει να ανησυχήσουμε για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
1083737.jpg
EUROKINISSI/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, λόγω της κλιματικής αλλαγής οι ημέρες καύσωνα κάθε χρόνο θα αυξάνονται, και αντίστοιχα θα αυξάνονται και οι ημέρες επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές. Φέτος η κλιματική αλλαγή έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο, στις χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων, με την Πορτογαλία να μετρά δεκάδες νεκρούς.

Με τη λήξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου το European Forest Fire Information System (EFFIS) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των καμένων εκτάσεων που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές στην Ευρώπη.  Στην Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2017 μετράμε 235.000 στρέμματα καμένης γης. Αν και το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνάει το μέσο όρο των προηγούμενων χρόνων, ωστόσο θα πρέπει να ανησυχήσουμε για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, αφού τα καμένα δάση θα τροφοδοτούν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, και η κλιματική αλλαγή θα συντελεί στην αύξηση των πυρκαγιών.

Πυρκαγιές και κλιματική αλλαγή

Η απειλή πλέον για την Ευρώπη είναι ορατή αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του EFFIS, ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών φαίνεται να τριπλασιάζεται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, οι πυρκαγιές  αρχίζουν πολύ νωρίτερα απ’ ότι στο παρελθόν και διαρκούν περισσότερο.

Φέτος το μεγαλύτερο τίμημα το πλήρωσαν οι χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων. «Η Πορτογαλία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, ζει παρόμοιες καταστροφές από πυρκαγιές, όπως έζησε και η Ελλάδα το 2007» θα πει ο Rui Barreira από το Μεσογειακό Γραφείο του WWF. «Από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί επισήμως 13.346 περιστατικά με αποτέλεσμα πάνω από 5,5 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Όλα τα μεσογειακά δάση, όπως αυτά της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, αντιμετωπίζουν κοινά μεταξύ τους προβλήματα, όπως η εγκατάλειψη της υπαίθρου, η αύξηση της καύσιμης ύλης λόγω απουσίας διαχειριστικών μέτρων, αλλά και η κλιματική αλλαγή. Τα δάση μας γίνονται ολοένα και πιο ευάλωτα στις πυρκαγιές, γεγονός που σημαίνει μεγαλύτερες καταστροφές και απώλειες τόσο σε οικολογικούς, όσο και οικονομικούς και κοινωνικούς όρους στο άμεσο μέλλον» καταλήγει.

Πυρκαγιές και κλιματική αλλαγή

Είναι πλέον σαφές ότι η επελαύνουσα κλιματική αλλαγή δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και να λύσει χρόνια προβλήματα του μηχανισμού δασοπροστασίας της χώρας. Ο Διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, θα πει σχετικά: «Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Οφείλουμε να παραδειγματιστούμε από τις καταστροφές σε γειτονικές μας χώρες. Αν το κράτος δεν σκύψει με σοβαρότητα πάνω στα χρονίζοντα προβλήματα του μηχανισμού δασοπροστασίας, θα ζήσουμε ξανά όσα ζήσαμε πριν από μια δεκαετία ή όσα έζησε φέτος η Πορτογαλία και τα κράτη των Βαλκανίων».  

Πυρκαγιές και κλιματική αλλαγή

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ