Πυρκαγιές και κλιματική αλλαγή
Θα πρέπει να ανησυχήσουμε για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον
Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, λόγω της κλιματικής αλλαγής οι ημέρες καύσωνα κάθε χρόνο θα αυξάνονται, και αντίστοιχα θα αυξάνονται και οι ημέρες επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές. Φέτος η κλιματική αλλαγή έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο, στις χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων, με την Πορτογαλία να μετρά δεκάδες νεκρούς.
Με τη λήξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου το European Forest Fire Information System (EFFIS) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των καμένων εκτάσεων που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2017 μετράμε 235.000 στρέμματα καμένης γης. Αν και το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνάει το μέσο όρο των προηγούμενων χρόνων, ωστόσο θα πρέπει να ανησυχήσουμε για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, αφού τα καμένα δάση θα τροφοδοτούν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, και η κλιματική αλλαγή θα συντελεί στην αύξηση των πυρκαγιών.
Η απειλή πλέον για την Ευρώπη είναι ορατή αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του EFFIS, ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών φαίνεται να τριπλασιάζεται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, οι πυρκαγιές αρχίζουν πολύ νωρίτερα απ’ ότι στο παρελθόν και διαρκούν περισσότερο.
Φέτος το μεγαλύτερο τίμημα το πλήρωσαν οι χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων. «Η Πορτογαλία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, ζει παρόμοιες καταστροφές από πυρκαγιές, όπως έζησε και η Ελλάδα το 2007» θα πει ο Rui Barreira από το Μεσογειακό Γραφείο του WWF. «Από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί επισήμως 13.346 περιστατικά με αποτέλεσμα πάνω από 5,5 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Όλα τα μεσογειακά δάση, όπως αυτά της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, αντιμετωπίζουν κοινά μεταξύ τους προβλήματα, όπως η εγκατάλειψη της υπαίθρου, η αύξηση της καύσιμης ύλης λόγω απουσίας διαχειριστικών μέτρων, αλλά και η κλιματική αλλαγή. Τα δάση μας γίνονται ολοένα και πιο ευάλωτα στις πυρκαγιές, γεγονός που σημαίνει μεγαλύτερες καταστροφές και απώλειες τόσο σε οικολογικούς, όσο και οικονομικούς και κοινωνικούς όρους στο άμεσο μέλλον» καταλήγει.
Είναι πλέον σαφές ότι η επελαύνουσα κλιματική αλλαγή δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και να λύσει χρόνια προβλήματα του μηχανισμού δασοπροστασίας της χώρας. Ο Διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, θα πει σχετικά: «Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Οφείλουμε να παραδειγματιστούμε από τις καταστροφές σε γειτονικές μας χώρες. Αν το κράτος δεν σκύψει με σοβαρότητα πάνω στα χρονίζοντα προβλήματα του μηχανισμού δασοπροστασίας, θα ζήσουμε ξανά όσα ζήσαμε πριν από μια δεκαετία ή όσα έζησε φέτος η Πορτογαλία και τα κράτη των Βαλκανίων».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.