Περιβαλλον

Ο Σαρωνικός στέλνει SOS (εικόνες)

Δράση ακτιβιστών της Greenpeace στη Σαλαμίνα. Αβοήθητο το νησί, με μόλις ένα βυτιοφόρο αντιμετωπίζεται πλέον η τεράστια οικολογική καταστροφή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
371731-767954.jpg
Moutafis/Greenpeace

Ακτιβιστές της Greenpeace που βρίσκονται στην Σαλαμίνα ξεδίπλωσαν πανό με το μήνυμα “Σύντομα σε μία παραλία κοντά σας” στην παραλία Λιμνιώνα στα Σελήνια, στέλνοντας ένα μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση για τους σοβαρούς και μη αναστρέψιμους κινδύνους που κρύβει για τη χώρα η ακόρεστη δίψα μας για πετρέλαιο.

Μετά την οικολογική καταστροφή στην Σαλαμίνα, η εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας στις ακτές της Αττικής επιβεβαιώνει την κρισιμότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο εξάπλωσης της ρύπανσης και σε άλλες ακτές του Σαρωνικού. Ομάδα ακτιβιστών και εθελοντών της Greenpeace βρίσκεται ήδη στον Σαρωνικό, με στόχο την ανεξάρτητη καταγραφή και ανάδειξη του προβλήματος και την υποστήριξη της προσπάθειας απορρύπανσης.

Ο Σαρωνικός στέλνει SOS

«Αν μία μικρή σχετικά διαρροή δημιουργεί μια τέτοια καταστροφή, δίπλα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και το επιχειρησιακό κέντρο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ποια ακριβώς είναι η δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίσει διαρροές και ατυχήματα από μεγάλης κλίμακας πετρελαϊκές δραστηριότητες στο Ιόνιο και το Κρητικό Πέλαγος;», δήλωσε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Το θέμα δεν είναι αν θα συμβεί κάποιο άλλο ατύχημα,  αλλά πότε», συνέχισε ο Τάκης Γρηγορίου.

Με δεδομένο ότι οι σημαντικότερες επιπτώσεις από την διαρροή πετρελαίου είναι μακροχρόνιες και συχνά μη αναστρέψιμες, αυτό που μπορεί να γίνει είναι ο περιορισμός της ζημιάς. Για αυτό, οι πρώτες ώρες και ημέρες μετά το ατύχημα είναι και οι πιο κρίσιμες για τη μέγιστη δυνατή αποκατάστασή της. Κάθε ολιγωρία καθιστά όλο και πιο δυσχερή την προσπάθεια ανάκτησης σημαντικών ποσοτήτων πετρελαίου που παραμένουν στον ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένο Σαρωνικό. Η Greenpeace πραγματοποίησε αυτοψία στην Σαλαμίνα, επιβεβαιώνει το μέγεθος του προβλήματος και συμμερίζεται τις ανησυχίες των κατοίκων για σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις που ήδη πλήττουν το νησί.

«Στο τεράστιο, διαχρονικό πρόβλημα ρύπανσης που επιβαρύνει την Σαλαμίνα εδώ και δεκαετίες (διυλιστήρια, ποντισμένα πλοία, διέλευση πλοίων, κ.α) ήρθε να προστεθεί μία άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή, η οποία παρά το μέγεθός της δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς, αφού οι διαδικασίες απορρύπανσης προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα στην περιοχή είναι να ενταθούν οι προσπάθειες απορρύπανσης ώστε να συλλεχθεί το μαζούτ το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια να υπάρξει διαρκής παρακολούθηση των περιβαλλοντικών και βιολογικών δεικτών ώστε να γνωρίζουμε το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος», δήλωσε ο Μάρκος Ακύλας, πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας (ΠΕΡΙΒΟΣ).

 ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥ ΤΟ "ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ" (EUROKINISSI / /ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Η Greenpeace καλεί το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες του να κινηθούν ταχύτατα και με διαφάνεια, δίνοντας στην δημοσιότητα πληροφορίες για το μέγεθος της διαρροής και τα αίτια του ατυχήματος, και να διασφαλίσουν ότι:

θα εντείνουν τις εργασίες απορρύπανσης από το πετρέλαιο σε ολόκληρη την περιοχή του Σαρωνικού με στόχο η περιοχή που επλήγη να επιστρέψει το συντομότερο στην πρότερη κατάστασή της,

οι υπαίτιοι της καταστροφής θα αναλάβουν πλήρως το κόστος ζημίας, αποκατάστασης και αποζημιώσεων, θα ολοκληρωθεί τάχιστα η απάντληση όλου του πετρελαίου που απομένει στο βυθισμένο πλοίο και θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η ανέλκυσή του.

 ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥ ΤΟ "ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ" (EUROKINISSI / /ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει όλα τα σχέδιά της για εξόρυξη υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να ανακοινώσει σενάριο για 100% καθαρή ενέργεια. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός ατυχήματος σε γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη, όπως σχεδιάζεται, θα ήταν ανυπολόγιστες και οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για μία χώρα που στηρίζεται στον τουρισμό θα ήταν τραγικές.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.