- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τα ενυδρεία στην υπηρεσία των ωκεανών
Κάθε χρόνο εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών καταλήγουν στους ωκεανούς
Κάθε χρόνο εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών καταλήγουν στους ωκεανούς. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 στις θάλασσες μας θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από ψάρια. Για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινητοποιεί τα ενυδρεία σε όλο τον κόσμο προκειμένου να κάνουν θεατή την κατάσταση που επικρατεί στο βυθό των ωκεανών. «Τα ενυδρεία είναι σαν μια τηλεοπτική οθόνη μέσα στον ωκεανό. Παρουσιάζοντας τη σοκαριστική πραγματικότητα των θαλάσσιων απορριμμάτων τα ενυδρεία αποφάσισαν να γίνουν η ‘έκτακτη είδηση’ για τους ωκεανούς» θα πει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία, Karmenu Vella κατά την επίσημη παρουσίαση της εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής #OUR OCEANS στο Ωκεανογραφικό Μουσείο στο Μονακό.
Πάνω από 70 ενυδρεία σε ολόκληρο τον κόσμο ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμμετέχουν στη μάχη κατά των θαλάσσιων απορριμμάτων παρουσιάζοντας όχι μόνο την όμορφη πλευρά του θαλάσσιου βυθού αλλά και την ασχήμια που οι καταναλωτικές μας συνήθειες έχουν δημιουργήσει.
Οι επισκέπτες των ενυδρείων που συμμετέχουν στην εκστρατεία θα δουν ζωντανά την άσχημη κατάσταση των θαλασσών με τις πλαστικές σακούλες να «κολυμπούν» ανάμεσα στα ψάρια και τα πλαστικά μπουκάλια να έχουν καλύψει το βυθό. Παράλληλα τα ενυδρεία διαθέτουν και έντυπο υλικό με στοιχεία για τα αστρονομικά νούμερα των θαλάσσιων απορριμμάτων. Για παράδειγμα ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να μάθει ότι το 80% από τα 10 εκατομμύρια τόνων θαλάσσιων απορριμμάτων που καταλήγουν κάθε χρόνο στις θάλασσες, είναι απορρίμματα που προέρχονται από τη στεριά. Είναι το πλαστικό μπουκάλι του νερού, το πλαστικό ποτήρι του καφέ και η πλαστική σακούλα που κουβαλάμε στη παραλία, και ή παρατάμε ή τα παίρνει ο αέρας. Είναι τα πλαστικά που διαφεύγουν από τη διαχείριση και είναι και οι γόπες των τσιγάρων που «φυτεύουμε» στην άμμο.
Κάθε χρόνο στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο χιλιάδες θαλάσσια θηλαστικά και πουλιά χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της κατάποσης πλαστικού. Τα ενυδρεία που συμμετέχουν στην εκστρατεία καθημερινά αυξάνονται. Ας ελπίσουμε να δούμε και ελληνική συμμετοχή αλλά το κυριότερο ας αρχίσουμε να αλλάζουμε συνήθειες. Να πούμε όχι στο πλαστικό μπουκάλι και ποτήρι μιας χρήσης, όχι στην πλαστική σακούλα, όχι στα αποτσίγαρα και κάθε είδους σκουπίδια στις παραλίες μας. Ε και ας σκύψουμε να μαζέψουμε και κανένα σκουπιδάκι από την παραλία και ας μην είναι δικό μας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με άδεια 25 ετών προχωρά το έργο αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, κρίσιμο για κλίμα και βιομηχανία
Ομάδα φυσιολατρών εντόπισε δύο νέα φυτά της σπάνιας ορχιδέας, αναδεικνύοντας τον πλούτο της τοπικής χλωρίδας
Ο σεβασμός στο περιβάλλον και η οικολογία ως δικαιολογία άρνησης κάθε μεταβολής
Το συγκινητικό βίντεο από ιαπωνικό ζωολογικό κήπο και οι εξηγήσεις των ειδικών
Επανεισάγονται στο νησί στο πλαίσιο της μεγαλύτερης οικολογικής αποκατάστασης του αρχιπελάγους
Ο ρόλος της έντονης και συνεχούς πίεσης ζευγαρώματος
«Είναι η σημαντικότερη οπισθοδρόμηση» καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις
Παρά τα κύματα ψύχους στο βόρειο ημισφαίριο
Τι αναφέρουν παράγοντες της ΕΥΔΑΠ
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η εικόνα αυτή δεν σημαίνει μακροπρόθεσμη ασφάλεια
Ερευνητές ανέπτυξαν υλικό που απορροφά τους ρύπους 100 φορές ταχύτερα
Έργα στη νησιωτική και την ηπειρωτική χώρα
Η περίπτωση του ρέματος της Πικροδάφνης
Το κουνούπι-τίγρης και οι νέες απειλές
Όταν η ανθρώπινη παρέμβαση αφανίζει ένα «μαγικό» είδος - Εξαφανίστηκαν στην Ινδία
Eνώ οι πωλήσεις φυτικών κρεάτων έχουν πέσει, αρκετές start-ups έχουν κλείσει και οι επενδυτές έχουν πατήσει φρένο
Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για τις Άλπεις
Μελέτη βρίσκει στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ αύξησης θερμοκρασίας και αλλαγής γονιδίων
Η αποδοχή του ηγετικού ρόλου της χώρας στην COP30
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.