Περιβαλλον

Μπορεί να «απογειωθεί» η ανακύκλωση στην Ελλάδα;

Το ποσοστό της ανακύκλωσης στην Ελλάδα είναι στο 6%

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
364088-753021.jpg

Πριν από λίγες μέρες ένας γάλλος δημοσιογράφος, με αφορμή ρεπορτάζ που κάνει στην Αθήνα για την αντίδραση της κοινωνίας απέναντι στην κρίση, με ρώτησε αν έχουμε εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες της κυκλικής οικονομίας. Τι να απαντήσεις, ότι εμείς ακόμη συζητάμε πώς να κάνουμε ανακύκλωση; 

Μετά από δυο δεκαετίες ατέρμονων συζητήσεων για το πώς μπορούμε να εξορθολογήσουμε τη διαχείριση των απορριμμάτων μας, διαπιστώνουμε ξανά τα ίδια πράγματα. Πόσο μακριά είμαστε από τους στόχους που έπρεπε να έχουμε πετύχει. Τη στιγμή που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οδηγούνται σε μηδενική ταφή των απορριμμάτων και μερικές, όπως η Γερμανία, έχουν ήδη κλείσει τις χωματερές τους, στην Ελλάδα της κρίσης εξακολουθούμε να θάβουμε το 80% και να πληρώνουμε υπέρογκα πρόστιμα για παράνομες χωματερές. Και δεν είναι μόνο τα πρόστιμα και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας μας, είναι ότι σε λίγο καιρό θα έχουμε ξεμείνει και από πόρους αφού πλέον είναι γνωστό ότι τα απορρίμματα δεν είναι σκουπίδια αλλά υλικά με οικονομική αξία.

Το ποσοστό της ανακύκλωσης στην Ελλάδα είναι στο 6%, από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, και ο στόχος που έχει τεθεί είναι 50% μέχρι το 2020. Στόχος που είναι ανέφικτο να επιτευχθεί και η χώρα θα βρεθεί για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με πρόστιμα.

Εν όψει του νέου νομοσχεδίου για την ανακύκλωση, η κοινωνία των πολιτών δημιουργεί το EcoΠαρατηρητήριο προκειμένου «να παρατηρεί τους δείκτες της ανακύκλωσης, να καταγράφει τα μεγέθη και να προτείνει βέλτιστες πρακτικές», αναφέρει ο Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και ιδρυτής του Παρατηρητηρίου, Φίλιππος Κυρκίτσος σε ημερίδα για το μέλλον της ανακύκλωσης στην Ελλάδα. 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, αφού αναγνώρισε την άσχημη κατάσταση που υπάρχει στη διαχείριση των απορριμμάτων επέρριψε τις ευθύνες στους Δήμους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όλοι λέμε ναι στην ανακύκλωση, αλλά ποιος κάνει το λόγο πράξη;», ενώ μίλησε για επιμερισμό των προστίμων στους δήμους και τους κάλεσε να κινητοποιήσουν τους πολίτες βάση της αρχής «πληρώνω όσο πετάω» και όχι με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού που ισχύει σήμερα.   

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης, κατηγόρησε για κατασπατάληση των ευρωπαϊκών χρημάτων και για αδράνεια διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι δεν έχουμε να ανακαλύψουμε τον τροχό αλλά να εφαρμόσουμε έτοιμα μοντέλα ανακύκλωσης που έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στην Ευρώπη. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να υπάρχουν νόμοι που να λειτουργούν. «Καλές οι βέλτιστες πρακτικές, αλλά χρειάζονται νόμοι. Δεν υπάρχουν από αδράνεια ή επειδή κάποιοι έχουν βρει το μέλι εκεί;» θα πει χαρακτηριστικά.  

Ωστόσο, επειδή το μέλι τελειώνει αφού ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός έχει πέσει έξω λόγω προσφυγικών ροών αλλά και BREXIT, καλά θα κάνουμε να κινητοποιηθούμε και να δούμε στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων μας όχι μόνο καθαρό περιβάλλον αλλά και μια οικονομία που μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να στηρίξει την κοινωνία. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.