Οι πολίτες βαθμολόγησαν το αστικό πράσινο
Μέσω της εφαρμογής GreenSpaces για κινητά τηλέφωνα, που δημιούργησε πριν από ένα χρόνο η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, οι πολίτες βαθμολόγησαν το αστικό πράσινο και το βρήκαν λίγο πάνω από τη βάση. Με άριστα το 10 η ποιότητα των λιγοστών χώρων πρασίνου των ελληνικών πόλεων βαθμολογήθηκε με 6,1.
Η βαθμολογία φυσικά δείχνει ότι οι πολίτες δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι από την ποιότητα και ποσότητα του πρασίνου στις πόλεις τους, αλλά πλέον δεν μένουν μόνο στις προφορικές διαμαρτυρίες. Χρησιμοποιούν τη δύναμη της τεχνολογίας, που τους προσφέρεται με την δωρεάν εφαρμογή WWF GreenSpaces, και στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στους δημάρχους για να φροντίσουν το λιγοστό πράσινο των ελληνικών πόλεων.
Αναλυτικότερα 9.000 πολίτες σε 126 ελληνικές πόλεις κατέγραψαν και αξιολόγησαν τους χώρους πρασίνου της πόλης τους. Η ποιότητα και η ποσότητα πρασίνου, το επίπεδο καθαριότητας και οι υποδομές ήταν μερικά από τα πεδία που παρατηρούσαν και αξιολογούσαν οι πολίτες. Η κλίμακα της βαθμολογίας κυμάνθηκε από 1 (κάκιστη εντύπωση) έως 10 (άριστη εντύπωση).
Από τους 1.700 χώρους που αξιολογήθηκαν μόνο 261 είναι αυτοί που έχουν βαθμολογηθεί πάνω από 8 και πρόκειται για τα μεγάλα και οργανωμένα πάρκα. Στον αντίποδα 451 χώροι έχουν βαθμολογηθεί αρκετά κάτω από τη βάση. Οι περισσότεροι από αυτούς τους χώρους βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πεδίο του Άρεως συγκεντρώνει βαθμολογία 5.5.
Σε επίπεδο Δήμων η Καλαμάτα συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη βαθμολογία με μέσο όρο 7,8 και ο Δήμος Κασσάνδρας τη μικρότερη με μόλις 3,8. Ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του WWF Ελλάς θα πει σχετικά: « Αυτό που χρειάζεται είναι να συνειδητοποιήσουν όλοι, δημοτικές αρχές και Πολιτεία, πως το πράσινο δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναπόσπαστο στοιχείο της ποιότητας ζωής στις πόλεις. Χρειάζεται επίσης να συνειδητοποιήσουν πως οι χώροι πρασίνου δεν πρέπει να είναι μαυσωλεία, αλλά χώροι ζωντανοί για τους πολίτες». Παράλληλα ο κ. Πληθάρας κάλεσε τις δημοτικές αρχές να μελετήσουν την άποψη των πολιτών και να προβούν άμεσα σε πρωτοβουλίες για περισσότερο πράσινο.
Όσοι δεν έχετε ακόμη κατεβάσει στο κινητό σας την εφαρμογή μπορείτε να το κάνετε από την ιστοσελίδα και να αξιολογείται την κατάσταση του πρασίνου στη γειτονιά σας, στην πόλη σας ακόμη και στον τόπο των διακοπών σας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.