- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εξοικονόμηση ενέργειας
«Η πιο φτηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώθηκε ποτέ» συνήθιζε να λέει ο Γιάννης Μανιάτης κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, θέλοντας να τονίσει την αναγκαιότητα της εξοικονόμησης τόσο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας όσο και για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) σε ημερίδα που οργάνωσε ανέδειξε και την οικονομική παράμετρο από τις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ για έργα ενεργειακής αποδοτικότητας ως σημαντικό παράγοντα για την έξοδο της χώρας από το οικονομικό τέλμα.
Αναλυτικότερα στην ημερίδα του ΤΕΕ αναδείχτηκαν από εισηγητές της ΕΕ και του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος οι πόροι από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, οι όροι και οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων στον τομέα της ενέργειας και ιδιαίτερα της ενεργειακής αποδοτικότητας. «Το ΤΕΕ εδώ και πολλά χρόνια έχει αναδείξει τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας τόσο σε κτήρια του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα» θα πει ο Γενικός Γραμματέας του ΤΕΕ, Τάσος Ηλίας.
Μέσα από διάφορες δράσεις στο πλαίσιο της Ενεργειακής Ένωσης αλλά και των στόχων που έχει δεσμευτεί η ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% μέχρι το 2030, θα επενδυθούν 17 δισεκατομμύρια ευρώ στην ενεργειακή απόδοση για την περίοδο 2014-2020.
Πρωτοβουλίες όπως «Έξυπνη χρηματοδότηση για έξυπνα κτήρια» και «Καθαρή ενέργεια για όλους τους ευρωπαίους» μπορούν να κινητοποιήσουν τεράστια κεφάλαια για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα κτήρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 75% του κτηριακού αποθέματος της ΕΕ είναι ενεργοβόρο και χρειάζεται ανακαίνιση αφού τα κτήρια αυτά μπορούν να χρησιμοποιούνται μέχρι το 2050. «Δεν χρειάζεται να σας πείσω για την σημασία αλλά και την πρόκληση που αποτελεί η σημαντική αύξηση του ποσοστού της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της ανακαίνισης των κτηρίων» θα πει η Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Χριστίνα Καραιτίδου, ενώ ανέφερε ότι «στην ΕΕ υπάρχουν λύσεις χρηματοδότησης για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Αυτό που χρειάζεται είναι να τεθούν οι προτεραιότητες από τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες».
Την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η χρηματοδότηση και εφαρμογή του προγράμματος «εξοικονομώ κατ’ οίκον» και άλλων προγραμμάτων στον τομέα της ενέργειας τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με άδεια 25 ετών προχωρά το έργο αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, κρίσιμο για κλίμα και βιομηχανία
Ομάδα φυσιολατρών εντόπισε δύο νέα φυτά της σπάνιας ορχιδέας, αναδεικνύοντας τον πλούτο της τοπικής χλωρίδας
Ο σεβασμός στο περιβάλλον και η οικολογία ως δικαιολογία άρνησης κάθε μεταβολής
Το συγκινητικό βίντεο από ιαπωνικό ζωολογικό κήπο και οι εξηγήσεις των ειδικών
Επανεισάγονται στο νησί στο πλαίσιο της μεγαλύτερης οικολογικής αποκατάστασης του αρχιπελάγους
Ο ρόλος της έντονης και συνεχούς πίεσης ζευγαρώματος
«Είναι η σημαντικότερη οπισθοδρόμηση» καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις
Παρά τα κύματα ψύχους στο βόρειο ημισφαίριο
Τι αναφέρουν παράγοντες της ΕΥΔΑΠ
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η εικόνα αυτή δεν σημαίνει μακροπρόθεσμη ασφάλεια
Ερευνητές ανέπτυξαν υλικό που απορροφά τους ρύπους 100 φορές ταχύτερα
Έργα στη νησιωτική και την ηπειρωτική χώρα
Η περίπτωση του ρέματος της Πικροδάφνης
Το κουνούπι-τίγρης και οι νέες απειλές
Όταν η ανθρώπινη παρέμβαση αφανίζει ένα «μαγικό» είδος - Εξαφανίστηκαν στην Ινδία
Eνώ οι πωλήσεις φυτικών κρεάτων έχουν πέσει, αρκετές start-ups έχουν κλείσει και οι επενδυτές έχουν πατήσει φρένο
Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για τις Άλπεις
Μελέτη βρίσκει στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ αύξησης θερμοκρασίας και αλλαγής γονιδίων
Η αποδοχή του ηγετικού ρόλου της χώρας στην COP30
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.