Περιοχές Οικολογικής Εστίασης
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική για πολλά χρόνια ενίσχυε με άμεσο ή έμμεσο τρόπο την εγκατάλειψη της πολύτιμης αγροτικής γης από τους μικρούς παραγωγούς και υποστήριζε την εντατική γεωργία. Σήμερα είναι αποδεδειγμένο ότι όλη αυτή η εντατικοποίηση της παραγωγής οδηγεί στη κλιματική αλλαγή και στην περιβαλλοντική υποβάθμιση με συνέπειες τόσο στην εξαφάνιση της άγριας ζωής όσο και στη δημόσια υγεία.
Με τη πίεση της κοινωνίας των πολιτών το 2013 γίνεται μια προσπάθεια η Κοινή Αγροτική Πολιτική να γίνει πιο φιλική προς το περιβάλλον. Έτσι ως πρώτο βήμα για το «πρασίνισμα» των καλλιεργειών δημιουργούνται οι Περιοχές Οικολογικής Εστίασης (ΠΟΕ). Οι ΠΟΕ είναι οι περιοχές που οι αγρότες πληρώνονται για να μην τις καλλιεργούν ώστε να βρει χώρο και η φύση να επιβιώσει εντός ενός τοπίου που καλλιεργείται εντατικά.
Κάθε αγρότης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει πάνω από 150 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και αιτείται επιδοτήσεων, είναι υποχρεωμένος να διαθέτει το 5% της καλλιεργήσιμης γης του, ως ΠΟΕ ώστε να προστατευτεί η βιοποικιλότητα της καλλιεργήσιμης έκτασης.
Ωστόσο, μελέτες έδειξαν ότι οι ΠΟΕ δεν προστάτεψαν τη βιοποικιλότητα στα χωράφια λόγω της χρήσης φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλοντας να διορθώσει τη κατάσταση ζήτησε την απαγόρευση της χρήσης φυτοφαρμάκων στις περιοχές ΠΟΕ. Όμως δυο μέλη της Επιτροπής για τη Γεωργία, ένας Γερμανός και ένας Βρετανός έφεραν ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αντιτίθεται σε όλη τη πρόταση της Επιτροπής για την απαγόρευση των φυτοφαρμάκων.
Η φύση κέρδισε τα φυτοφάρμακα αλλά δυστυχώς μόνο λόγω διαδικασίας και όχι λόγω ευαισθησίας. Η διαδικασία απαιτεί πλειοψηφία 367 βουλευτών και ΝΑΙ στην χρήση φυτοφαρμάκων ψήφισαν 363. Δυστυχώς η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών που εκλέγονται από τους πολίτες έδειξαν να μην λογαριάζουν το δημόσιο συμφέρον και να μην ακούν τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που σε πρόσφατη διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ζήτησαν ριζική αναμόρφωση της.
Η Κωνσταντίνα Ντεμίρη, Υπεύθυνη Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, θα πει σχετικά: «Υποδεχόμαστε με χαρά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι συνιστά μια θλιβερή νίκη, καθώς οφείλεται κυρίως στη διαδικασία και όχι στην πραγματική θέληση των ευρωβουλευτών να προστατεύσουν την άγρια ζωή. Η πρόταση για χρήση φυτοφαρμάκων στις Περιοχές Οικολογικής Εστίασης είναι ενάντια στην κοινή λογική. Πώς θα επιτύχεις την άνθιση της βιοποικιλότητας στις περιοχές αυτές εάν χρησιμοποιείς φυτοφάρμακα; Πώς μπορούμε να μιλάμε για πράσινη ΚΑΠ, όταν δρομολογείται μέχρι και η χρήση φυτοφαρμάκων στις Περιοχές Οικολογικής Εστίασης;».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.