- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
45 Χρόνια Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Ήταν το 1972 όταν δύο νέοι άνθρωποι ο Κώστας και η Λυδία Καρρά, αν και δεν ζουν στην Ελλάδα, δεν μπορούν να ανεχτούν το έγκλημα που βλέπουν να διαπράττεται στη χώρα τους. Έγκλημα όχι μόνο κατά των ανθρώπων και των ελευθεριών αλλά και κατά του φυσικού περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της χώρας, που δεν πρόκειται να αποκατασταθεί ποτέ. Η Πλάκα διασώζεται από την κατεδάφιση και από την αντιπαροχή την τελευταία στιγμή. Είναι η πρώτη νίκη της ΕΛΛΕΤ σε μια μάχη που διαρκεί μέχρι σήμερα.
Η Ελληνική Εταιρία από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της- όπως μαρτυρά και το όνομα της- είδε το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό ως έννοιες ταυτόσημες που αποτελούσαν και το ελληνικό πλεονέκτημα. Το πλεονέκτημα που δυστυχώς έγινε πλεονεξία και το πληρώνουμε πολυεπίπεδα σήμερα. Όλα αυτά τα χρόνια η ΕΛΛΕΤ μάχεται κατά αυτής της πλεονεξίας που μας απομάκρυνε από τις αξίες και τον πολιτισμό μας. Οι αγώνες της ΕΛΛΕΤ για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι παράλληλα και μια διαδικασία εκπαίδευσης των πολιτών. Να μάθουν να διεκδικούν τον τόπο τους. Να μάχονται καθημερινά για την προστασία του και τη διατήρηση του. Η συσπείρωση 14 οργανώσεων απ’ όλες τις γειτονιές της Αθήνας σ’ ένα Δίκτυο Πολιτών για ένα βιώσιμο ιστορικό κέντρο, υπό το συντονισμό της ΕΛΛΕΤ αποδεικνύει στη πράξη, τι μπορούν να καταφέρουν οι πολίτες όταν είναι ενεργοί και ενωμένοι.
Η ΕΛΛΕΤ είναι πάντα εκεί έτοιμη να ανταποκριθεί και να στηρίξει όλες τις πρωτοβουλίες των πολιτών. «Η ΕΛΛΕΤ προσπαθεί να ανταποκρίνεται σε όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματα όσο το δυνατό γρηγορότερα. Πολίτες από όλη την Ελλάδα ζητούν τη βοήθεια μας γιατί γνωρίζουν ότι η άποψη μας μετράει και ότι είμαστε αποτελεσματικοί» αναφέρει η Πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ, κ. Λυδία Καρρά. Η διασφάλιση σχεδίου αειφορικής Τουριστικής Ανάπτυξης για την Ελλάδα, η έφεση στο ΣτΕ για την προστασία των περιοχών NATURA 2000 στη Χερσόνησο Κάβο Σίδερο της Κρήτης, ο σοβαρός δικαστικός αγώνας για τη διατήρηση της μοναδικής ομορφιάς της Πάτμου, η διάσωση ενός ιστορικού, περιαστικού παραθαλάσσιου δάσους στην Πρέβεζα, είναι μόνο μερικές περιπτώσεις που η δράση της ΕΛΛΕΤ ήταν άμεση.
Μονοπάτια πολιτισμού, έργα αποκατάστασης μνημείων, δράσεις βιοποικιλότητας , δράσεις αειφόρου ανάπτυξης , προστασία παραδοσιακών οικισμών, είναι κάποια από τα μεγάλα έργα που υλοποίησε η ΕΛΛΕΤ όλα αυτά τα χρόνια. Έργο που στην Ελλάδα είναι γνωστό. Έχει αρχίσει όμως να προσελκύει το ενδιαφέρον και των ξένων πολιτιστικών ινστιτούτων. «Με πρόσκληση δυο σημαντικών οργανισμών είχαμε τη χαρά να παρουσιάσουμε 44 χρόνια έργου στο Παρίσι και το Λονδίνο» θα πει η κυρία Καρρά αναφερόμενη στην «Εβδομάδα Πολιτισμών στο Παρίσι» και στη βραδιά που διοργανώθηκε στο Λονδίνο «For the Greece we love”.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΛΛΕΤ είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της EUROPA NOSTRA στην Ελλάδα. Πρόκειται για την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία μη κυβερνητικών οργανώσεων από 40 χώρες, με περισσότερα από 6 εκατομμύρια μέλη. Αποτελεί τη φωνή της κοινωνίας των πολιτών για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.