SOS από την UNESCO για τη θάλασσα, το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου
«Οι ωκεανοί δεν είναι μόνο το μέλλον της ανθρωπότητας. Είναι και το παρελθόν της»
Λεηλασίες οργανωμένες ή ερασιτεχνικές, αλιεία με τράτα, βιομηχανικές δραστηριότητες: το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου --η θάλασσα-- απειλείται και οι ειδικοί της UNESCO χτυπούν συναγερμό μερικές ημέρες πριν από τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους ωκεανούς.
«Οι ωκεανοί δεν είναι μόνο το μέλλον της ανθρωπότητας. Είναι και το παρελθόν της. Για να καταλάβουμε καλύτερα πώς εξελίχθηκε η ανθρωπότητα, για να καταλάβουμε καλύτερα τον κόσμο μας» ακόμη και την κλιματική αλλαγή, δηλώνει η Ουλρίκε Γκερίν, ειδική για τους ωκεανούς στην UNESCO.
Η θάλασσα κρύβει «μια τεράστια κληρονομιά και μια πολύ μεγάλη βιοποικιλότητα, από τις παλαιολιθικές σπηλιές έως τα κατάλοιπα των συγκρούσεων», υπογραμμίζει ο γάλλος ιστορικός Μισέλ Λ΄Ουρ, πρωτοπόρος στην υποθαλάσσια αρχαιολογία.
Ο ιστορικός αυτός εκτιμά, όπως και όλοι οι συνάδελφοί του που συναντώνται αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι για μια διάσκεψη της Σύμβασης για την προστασία της υποθαλάσσιας κληρονομιάς, ότι η διαφύλαξη των βυθισμένων ερειπίων πρέπει να ληφθεί περισσότερο υπόψη. Επόμενο κρίσιμο ραντεβού: ο ΟΗΕ εξετάζει από τις 5 έως τις 9 Ιουνίου την κατάσταση του μπλε πνεύμονα του πλανήτη, με τις περιβαλλοντικές και οικονομικές της επιπλοκές.
Επί του παρόντος «μόνο μια σύντομη αναφορά υπάρχει για την κληρονομιά», δηλώνει με λύπη η Ουλρίκε Γκερίν, υπεύθυνη της Γραμματείας της Σύμβασης. Το κείμενο αυτό που υιοθετήθηκε το 2001 στοχεύει να επιτρέπει στα κράτη που υπογράφουν τη Σύμβαση να προστατεύουν καλύτερα όλα τα ίχνη ανθρώπινης ύπαρξης που είναι βυθισμένα εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια.
«Το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου που καλύπτει το 70% του πλανήτη δεν έχει ασφάλεια, και η σχετική νομοθεσία είναι πολύ περιορισμένη», τονίζει με λύπη ο Λ΄Ουρ, ο οποίος επανεξέγη την Τρίτη στο επιστημονικό και τεχνικό συμβούλιο της Σύμβασης.
«Τα βυθισμένα φορτία πλοίων και πολιτείες που έχει καταβροχθίσει η θάλασσα κινδυνεύουν εξαιτίας της βιομηχανικής δραστηριότητας, της αλιείας, της οργανωμένης λεηλασίας από δίκτυα ή από χιλιάδες δύτες που αφαιρούν ο καθένας και από ένα μικρό σουβενίρ».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.