- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Οι σύγχρονες προκλήσεις των χωρών της Μεσογείου
Συνάντηση των 43 μελών της Ένωσης για τη Μεσόγειο
Σταυροδρόμι πολιτισμού και κινδύνων η Μεσόγειος, για άλλη μια φορά βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Ανθρώπινες ροές και περιβαλλοντικές πιέσεις, με κυριότερο το θέμα του νερού, είναι τα μεγάλα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι χώρες της Μεσογείου σήμερα. Την προηγούμενη εβδομάδα στη Μάλτα συγκεντρώθηκαν οι αρμόδιοι για τα ύδατα υπουργοί των 43 μελών της Ένωσης για τη Μεσόγειο. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.
Στη συνάντηση προήδρευσαν από κοινού ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, θαλάσσιων υποθέσεων και αλιείας κ. Karmenu Vella, ο Υπουργός Υδάτων της Ιορδανίας, Hazim El-Naser και Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο για το Νερό και το Περιβάλλον Miguel García-Herraiz. Οι Υπουργοί αφού υπενθύμισαν τα μοναδικά χαρακτηριστικά της περιοχής της Μεσογείου, τα οποία την καθιστούν και ιδιαίτερα ευάλωτη στη λειψυδρία και την κλιματική αλλαγή, συμφώνησαν να καταρτίσουν «Ατζέντα για τη Νερό στη Μεσόγειο» για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου στο θέμα της διαχείρισης των υδάτων.
Οι Υπουργοί ανέφεραν ότι η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό αποτελεί όχι μόνο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα αλλά και κλειδί για βιώσιμη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Αναφέρθηκαν επίσης στον καθοριστικό ρόλο που έχει το καθαρό νερό στην ανθρώπινη υγεία και συζήτησαν για την ανάγκη ολοκληρωμένων έργων στις χώρες που υποφέρουν από λειψυδρία, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις το πρόβλημα επιδεινώνεται από τις εισροές των προσφύγων και των μεταναστών.
Στην ομιλία του ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος αφού αναφέρθηκε στους ιστορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς που έχει η Ελλάδα με όλες τις χώρες της Μεσογείου, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου για την αντιμετώπιση των υδατικών προκλήσεων σε ευρωπαϊκό και ευρωμεσογειακό επίπεδο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Επιτρόπου κ. Karmenu Vella. «Η έλλειψη νερού είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα γύρω από τη Μεσόγειο. Για να βελτιωθεί η κατάσταση, είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ των χωρών και γι 'αυτό είμαι πολύ ευτυχής που η Ένωση για τη Μεσόγειο βοηθά για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.