Περιβαλλον

Οι μελλοντικοί σεφ βάζουν πλώρη για την προστασία των θαλασσών μας

Το WWF Ελλάς δημιουργεί μια νέα γενιά υπεύθυνων επαγγελματιών εστίασης

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
351099-728363.jpg

Κάθε καλοκαίρι στις ψαροταβέρνες επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. Ο σερβιτόρος μεταξύ των άλλων εδεσμάτων με καμάρι μας ενημερώνει ότι έχουν και φρεσκότατο γόνο. Με ευγενικό τρόπο προσπαθώ να του εξηγήσω ότι ο γόνος είναι προϊόν παράνομης αλίευσης και δεν θα έπρεπε να τον έχει, αλλά η παρατήρηση δεν φαίνεται να τον ενοχλεί καθόλου. Απ’ την άλλη πλευρά πάντα στις παρέες υπάρχουν και οι λαίμαργοι που ναι μεν ‘συμφωνούν’ μαζί σου αλλά επειδή σε θεωρούν και λίγο γραφικό, σε διακόπτουν λέγοντας «πάει τώρα τα ψαράκια ψαρεύτηκαν, ας τα απολαύσουμε με το ουζάκι μας». Απογοητεύεσαι, σταματάς και σκέφτεσαι ότι η κρίση θα εξακολουθήσει να υπάρχει για πολλά χρόνια σ’ αυτή τη χώρα.

Και τότε έρχεται το WWF Ελλάς με όραμα να δημιουργήσει μια νέα γενιά υπεύθυνων επαγγελματιών εστίασης στη χώρα μας. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει με άλλο τρόπο παρά μόνο μέσω της εκπαίδευσης. Για πρώτη φορά λοιπόν στην Ελλάδα η Οργάνωση υλοποιεί σεμινάρια σε επαγγελματικές σχολές γαστρονομίας με θέμα την υπεύθυνη προμήθεια και κατανάλωση ψαρικών και το σημαντικό ρόλο που έχουν οι σεφ στην περαιτέρω διάδοση του μηνύματος.

Στον πρώτο κύκλο των σεμιναρίων που ήδη υλοποιήθηκε, οι μελλοντικοί σεφ μυήθηκαν στις αρχές της υπεύθυνης προμήθειας ψαρικών. Είχαν την ευκαιρία να καταλάβουν τις συνέπειες της υπεραλίευσης και ότι αν μείνουμε άπρακτοι σε λίγα χρόνια στις θάλασσες δεν θα υπάρχουν ψάρια. Ταυτόχρονα αντιλήφθηκαν το ρόλο τους στη διάδοση του μηνύματος για υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών, όχι μόνο στα εστιατόρια αλλά σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Οι νέοι σεφ μέσα από τα μενού που θα διαμορφώνουν θα είναι σε θέση να ενημερώνουν το κοινό να καταναλώνει ψαρικά στο σωστό μέγεθος και στη σωστή περίοδο. Παράλληλα θα μας ενθαρρύνουν να δοκιμάζουμε λιγότερο εμπορικά είδη, βγάζοντας τα υπεραλιευμένα ψαρικά από τη διατροφή μας.

Η υπεύθυνη της εκστρατείας Fish Forward, στο πλαίσιο της οποίας διεξήχθησαν τα σεμινάρια, κυρία Χρίστη Σωτηρίου θα πει σχετικά: «Η νέα γενιά των σεφ κρατά στα χέρια της το μέλλον των θαλασσών μας. Είναι οι πρεσβευτές αλλά και οι πρωτοπόροι, μέσω των οποίων, περνά η ενημέρωση αλλά και η ‘εκπαίδευση’ του καταναλωτικού κοινού. Με αυτό ως γνώμονα, θεωρήσαμε πολύ σημαντικό να έρθουμε σε επαφή μαζί τους και να διοργανώσουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια, μέσω των οποίων η νέα γενιά καταναλωτών, αλλά και επαγγελματιών στο χώρο της εστίασης θα ενημερωθεί για το πρόβλημα της υπεραλίευσης, αλλά το κυριότερο, για το πώς φροντίζοντας για μια βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα ψαρικών μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της».

Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Υπεύθυνο Θαλάσσιων Προγραμμάτων του WWF Ελλάς, κ. Γιώργο Παξιμάδη που διεξήγαγε τα σεμινάρια καθώς και με τον κ. Ηλία Μαμαλάκη, πρεσβευτή της εκστρατείας Fish Forward. Η επιτυχημένη πρωτοβουλία αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα και σε άλλες σχολές και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

«Όσο για το μύθο του γόνου; Μόνο ένας σεφ θα μπορούσε να αποκαταστήσει μια για πάντα την αλήθεια, εξηγώντας στο κοινό πως δεν είναι λιχουδιά και δεν πρέπει να καταναλώνεται» θα με καθησυχάσει ο πάντα αισιόδοξος και χαμογελαστός συνάδελφος Ιάσονας Κάντας, Υπεύθυνος του γραφείου τύπου του WWF Ελλάς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.