Περιβαλλον

Έξυπνα νησιά

Μια πρωτοβουλία για την εξεύρεση πόρων για τη βιώσιμη ανάπτυξη των ευρωπαϊκών νησιών

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
350168-726394.jpg

Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «έξυπνα νησιά» είναι μια κίνηση που αποσκοπεί στην εξεύρεση πόρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υλοποίηση καινοτόμων ενεργειακών έργων που θα συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη των ευρωπαϊκών νησιών.

Η Ελλάδα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό το πρότζεκτ, και ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν αναλάβει μια πρωτοβουλία για την κατάρτιση ενός φιλόδοξου σχεδίου που αφορά τα ελληνικά νησιά. Η πρωτοβουλία «Ενεργειακά Νησιά» έχει  δρομολογηθεί και το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθεί στη Κρήτη το πρώτο διεθνές φόρουμ.

Σε αυτή τη πρωτοβουλία δυναμική είναι η συμβολή του ΔΕΔΔΗΕ. Ο Αντιπρόεδρος της Εταιρείας κ. Ι. Μάργαρης παρευρέθηκε στην εκδήλωση «Έξυπνα Νησιά: Χάραξη Νέων Δρόμων για τα νησιά της Ευρώπης»  που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και παρουσίασε την ατζέντα του ΔΕΔΔΗΕ για δράσεις  ενεργειακών υποδομών των ελληνικών νησιών και το χάρτη πορείας έως το 2025.  

Ο κ. Μάργαρης παρουσίασε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΔΕΔΔΗΕ για τις υποδομές και τη διαχείριση των ηλεκτρικών συστημάτων των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, ενώ παράλληλα ανέδειξε και την ανάγκη για σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και εθνικής νομοθεσίας προκειμένου η εταιρεία να μπορεί να προωθήσει καινοτόμα έργα, σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και με άλλους τοπικούς φορείς.

Τέλος στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Μάργαρης είχε επαφές με εκπροσώπους ευρωπαϊκών νησιών, με ευρωβουλευτές και με εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ.    

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ