Περιβαλλον

Χρηματοδοτήσεις για πράσινο δημοτικό οδοφωτισμό

Oi δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων από την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού είναι τεράστιες

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
349692-725691.jpg

Σε ημερίδα που οργάνωσε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για πρόγραμμα χρηματοδότησης που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι Δήμοι, για να αναβαθμίσουν ενεργειακά το δημοτικό οδοφωτισμό. Το πρόγραμμα ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, εκπονήθηκε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το ΚΑΠΕ, ενώ  συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τα οφέλη για τους δήμους και τους δημότες θα είναι πολλαπλά τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ποιότητας ζωής.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ, Β. Τσολακίδης οι δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων από την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού είναι τεράστιες. «Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 16% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε είναι για το φωτισμό. Η Γερμανία έχει ήδη μειώσει το ποσοστό αυτό στο 10%. Αν η χώρα μας επιτύγχανε αντίστοιχη μείωση, το συνολικό όφελος θα ανερχόταν σε 600 εκατομμύρια ευρώ» ανέφερε ο κ. Τσολακίδης, ενώ συμπλήρωσε ότι από την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος αναμένεται εξοικονόμηση 130 εκατομμυρίων ευρώ. Ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο αν σκεφτούμε την τραγική κατάσταση των οικονομικών των Δήμων.

«Στην περίπτωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης , οι οποίοι καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια τακτοποίησης των οικονομικών τους τα χρόνια της κρίσης, προγράμματα σαν κι’ αυτό μπορούν να εξασφαλίσουν πολύτιμους πόρους. Πόρους που μπορούν να κατευθύνουν είτε σε κοινωνικές δράσεις, είτε σε έργα περαιτέρω βελτίωσης της ζωής των δημοτών » θα πει ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Στη δέσμευση της Ελλάδας για την επίτευξη των στόχων για την εξοικονόμηση ενέργειας που έχουν τεθεί από την ΕΕ αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης. «Αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση επεξεργάζεται μια νέα διευρυμένη ατζέντα για την εξοικονόμηση ενέργειας, μέρος της οποίας είναι τα σχετικά προγράμματα που θα ενισχυθούν με ευρωπαϊκούς πόρους της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου» ανέφερε ο Υπουργός. Παράλληλα ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς, ώστε να ενισχυθεί η προώθηση των ΑΠΕ. «Το πλαίσιο των ενεργειακών συνεταιρισμών έχει ιδιαίτερη σημασία διότι δημιουργεί δυνατότητες για τη συμμετοχή φορέων όπως είναι οι Περιφέρειες, οι δήμοι και οι ίδιοι οι πολίτες στους τομείς των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης, ενώ ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία συνεργιών μεταξύ αυτών των φορέων» θα πει χαρακτηριστικά ο Υπουργός.  

Στην εκδήλωση οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ολοκληρωμένο το πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης του δημοτικού οδοφωτισμού και των εργαλείων που προσφέρει, όπως υποδείγματα μελετών, δωρεάν λογισμικό για την αξιολόγηση της επένδυσης και άλλα, ενώ ανακοινώθηκε και η υλοποίηση τριών πιλοτικών έργων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ