- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Κίνδυνος κατάσχεσης των νησιών που θα ενοικιαστούν
"Eπειδή το ισχύον δίκαιο δεν επιτρέπει στο Ταμείο την ολοκληρωτική πώληση των νησιών, αυτό θα γίνει με την μακροχρόνια ενοικίαση.."
Επανειλημμένα στην ecovoice έχουμε αναφέρει την περιβαλλοντική ζημιά που θα υποστεί όχι μόνο η Ελλάδα αλλά ολόκληρη η Ευρώπη από την κατασκευή τουριστικών κατοικιών στα ακατοίκητα νησιά και τις βραχονησίδες που βρίσκονται στη λίστα για ενοικίαση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Εκτός όμως από τον περιβαλλοντικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα νησιά που θα ενοικιαστούν, θα αντιμετωπίσουν και τον κίνδυνο κατάσχεσης τους από τα κράτη και τους ιδιώτες δανειστές αφού πλέον δεν θα βρίσκονται υπό το καθεστώς της προστασίας του Δημοσίου. Μέσω της εμπορικής αξιοποίησης με την μακροχρόνια ενοικίαση για την κατασκευή τουριστικών κατοικιών τα συγκεκριμένα νησιά και οι βραχονησίδες παύουν να αποτελούν τμήμα της δημόσιας περιουσίας, γίνονται κομμάτι της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου και εκτίθενται σε κίνδυνο κατάσχεσης από τους δανειστές της χώρας μας.
Το θέμα έφερε στην επιφάνεια ο ευρωβουλευτής Κρίτωνας Αρσένης με ερώτηση του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην ερώτηση του ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρει μεταξύ άλλων «ότι α) μέσω της εμπορικής τους αξιοποίησης, τα συγκεκριμένα νησιά θα παύσουν να αποτελούν τμήμα της δημόσιας περιουσίας και θα γίνουν κομμάτι της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου και β) ότι το ελληνικό δημόσιο στο πλαίσιο ομολογιακών και δανειακών συμβάσεων, δεν δικαιούται να χρησιμοποιεί τις ρήτρες προνομίων και ασυλιών που απολαμβάνει στο ελληνικό δίκαιο σχετικά με διεκδικήσεις επί της ιδιωτικής τους περιουσίας, και ερωτάται η Επιτροπή: Η εμπορική αξιοποίηση των νησιών με μακροχρόνια ενοικίαση για κατασκευή τουριστικών κατοικιών και άλλων τουριστικών δραστηριοτήτων, εκθέτει τα νησιά αυτά στον κίνδυνο κατάσχεσης από τους δανειστές της Ελλάδας είτε κράτη είτε ιδιώτες σε περίπτωση που ανακύψουν οικονομικές διαφορές με το ελληνικό δημόσιο;»
Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης προς την Επιτροπή ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε στην A.V. «Ο εκπρόσωπος της τρόικας κ. Ντερούζ είχε με θράσος δηλώσει ότι μετά τις συνομιλίες που είχε “με τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της Ελλάδας που βρίσκονται εκτός πολιτικής” η λύση στα οικονομικά μας προβλήματα είναι η καθολική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας. Ο διευθυντής του ΤΑΙΠΕΔ εφαρμόζει και τα δύο κατά γράμμα βγάζοντας στο σφυρί νησιά και βραχονησίδες. Το χειρότερο όμως είναι ότι με αυτό τον τρόπο καθιστούν δυνατή την κατάσχεση των νησιών και των βραχονησίδων μας από κράτη και ιδιώτες δανειστές.»
Ο διευθυντής του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέας Ταπραντζής έχει επιβεβαιώσει στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg την ύπαρξη της σχετικής λίστας επισημαίνοντας ότι επειδή το ισχύον δίκαιο δεν επιτρέπει στο Ταμείο την ολοκληρωτική πώληση των νησιών, αυτό θα γίνει με την μακροχρόνια ενοικίαση από 30 έως 50 χρόνια με στόχο να κατασκευαστούν τουριστικές κατοικίες και άλλες τουριστικές δραστηριότητες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.