- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Πεθαίνει ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος (εικόνες,video)
Βίντεο της WWF δείχνει τις επιπτώσεις εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη
Ο Mεγάλος Kοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας αποτελεί έναν ανεκτίμητο θησαυρό φυσικής ομορφιάς, όντας ο μεγαλύτερος στον κόσμο με 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά. Είναι μάλιστα ορατός ακόμη και από το διάστημα!
Ωστόσο, στοιχεία από το 1998 δείχνουν ότι, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο κοραλλιογενής ύφαλος σιγά σιγά πεθαίνει. Στη δημοσιότητα φέρνει η WWF ένα υποβρύχιο βίντεο, το οποίο δείχνει πόσο έχει καταστραφεί ο ύφαλος χάνοντας την πολύχρωμη ομορφιά του εξαιτίας της ανθρώπινης αδιαφορίας.
Το 2016 καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό κοραλλιών που άσπρισαν, δηλαδή πέθαναν, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Τώρα οι αρχές του Πάρκου του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου έχουν ήδη ανακοινώσει ότι ο ύφαλος αντιμετωπίζει μια μαζική λεύκανση των κοραλλιών του για δεύτερη συνεχή χρονιά, κάτι το οποίο απεικονίζεται εκτενώς και στο νέο αυτό βίντεο, το οποίο τραβήχτηκε νωρίτερα μέσα στο Μάρτιο.
Ο Ρίτσαρντ Λεκ, επικεφαλής για τους ωκεανούς της WWF Australia δήλωσε: «Είμαι σοκαρισμένος και λυπημένος με αυτό που γίνεται. Δεν προσδοκούσα αυτή τη διαδοχική λεύκανση (των κοραλλιών) μέσα σε αυτή τη δεκαετία».
Ωστόσο, ο κοραλλιογενής ύφαλος έχει αντιμετωπίσει τέσσερις μαζικούς θανάτους των κοραλλιών του, τα τελευταία 20 περίπου χρόνια. Συγκεκριμένα η πρώτη φορά που παρατηρήθηκε το φαινόμενο ήταν το 1998 όπου τα μισά από τα κοράλλια του υφάλου έγιναν λευκά. Επόμενη μαζική λεύκανση των κοραλλιών συνέβη το 2002 και πέρυσι το 2016. Η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών έχει επηρεάσει όλους τους κοραλλιογενής υφάλους του κόσμου, κάνοντας τα κοράλλια τους να χάνουν την πολύχρωμη όψη τους, δηλαδή να γίνονται λευκά και να πεθαίνουν εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας του νερού.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση της Αυστραλίας την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει χρήματα από τους φόρους που πληρώνουν οι πολίτες (μέσω της Οικονομικού Σωματείου για την Καθαρή Ενέργεια) ώστε χτιστεί ένα νέο εργοστάσιο ενέργειας που θα χρησιμοποιεί κάρβουνα, τα οποία παράγουν το διοξείδιο του άνθρακα, γνωστό για την επιδείνωση που φέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.