Περιβαλλον

Πλαστική Σακούλα- κόβω τη συνήθεια

Μέσω των ψαριών και της τροφικής αλυσίδας τα επιβλαβή πλαστικά φτάνουν και στο πιάτο μας

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
331826-687639.png

Κάθε χρόνο 100 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες καταναλώνονται στην ΕΕ. Λόγω του χαμηλού βάρους τους, πολύ εύκολα διαφεύγουν από την διαχείριση των αποβλήτων και καταλήγουν στο περιβάλλον και ιδιαίτερα στη θάλασσα, όπου μπορούν να επιζήσουν για περισσότερα από 100 χρόνια. Για τη θάλασσα και τη θαλάσσια ζωή οι συνέπειες είναι καταστρεπτικές αλλά και οι επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία δεν είναι αμελητέες, αφού μέσω των ψαριών και της τροφικής αλυσίδας τα επιβλαβή πλαστικά φτάνουν και στο πιάτο μας.

Το 2015 η ΕΕ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ψήφισε ένα νόμο που υποχρεώνει τα κράτη μέλη να μειώσουν δραστικά την κατανάλωση των λεπτών πλαστικών σακουλών. Ο νόμος εστιάζει στις πολύ λεπτές πλαστικές σακούλες, αυτές δηλαδή που χρησιμοποιούμε για τα ψώνια μας, ενώ εξαιρεί τις σακούλες που προορίζονται για την συσκευασία τροφίμων, εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο ότι μπορεί συμβάλλει στην αποτροπή της σπατάλης των τροφίμων.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι μέχρι το τέλος του 2019 δεν θα καταναλώνονται ετησίως περισσότερες από 90 σακούλες ανά άτομο, ενώ μέχρι το 2025 ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 40 σακούλες το ανώτερο. Σήμερα στην Ελλάδα καταναλώνουμε 350 πλαστικές σακούλες ανά άτομο το χρόνο, έναντι 269 που καταναλώναμε το 2010.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι που ορίζει η ΕΕ, οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να επιλέξουν μια σειρά από μέτρα. Ξεκινώντας από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, μέχρι τη χρέωση της πλαστικής σακούλας ακόμη και την απαγόρευση της, φτάνει οι απαγορεύσεις να είναι σύμφωνες με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Όλες οι κυβερνήσεις των κρατών μελών θα πρέπει μέχρι την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 να στείλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εθνικά σχέδια που έχουν εκπονήσει για τη μείωση της πλαστικής σακούλας.

Ωστόσο, σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη τα σχέδια δεν είναι επί χάρτου αλλά έχουν πάρει μέτρα χρόνια πριν, με την Ιρλανδία να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση αφού έχει καταφέρει, επιβάλλοντας χρέωση στη πλαστική σακούλα να μειώσει τη χρήση της από 328 σε μόλις 18 ανά άτομο ετησίως.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Karmenu Vella με αφορμή τη λήξη της ημερομηνίας αποστολής των μέτρων που έχουν λάβει τα κράτη μέλη ανέφερε σχετικά: «Επί του παρόντος, στην ΕΕ καταναλώνουμε ετησίως έως και 200 σακούλες κατά κεφαλή. Μόνο το 7% ανακυκλώνεται. Δισεκατομμύρια σακούλες καταλήγουν να είναι απορρίμματα σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα στις παραλίες μας και στη θάλασσα. Αυτό το γεγονός έχει σοβαρές και περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη θαλάσσια ρύπανση, ιδίως τα μικροπλαστικά. Πρέπει να εξοικονομήσουμε πόρους και να κινηθούμε προς μια κυκλική οικονομία. Εναπόκειται πλέον στα κράτη μέλη να πράξουν το καθήκον τους. Ορισμένα έχουν δείξει ότι απλά μέτρα μπορούν να οδηγήσου σε μεγάλες αλλαγές».

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το μήνυμα που στέλνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Karmenu Vella.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια σύντομη Ιστορία της κλιματικής πολιτικής
Μια σύντομη ιστορία της κλιματικής πολιτικής

Πολύς κόσμος θεωρεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων είναι μια μάλλον θετική προοπτική για περιοχές που πάσχουν από εποχική ξηρασία και μικρή ανάπτυξη της βλάστησης. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY