Περιβαλλον

Το πρόβλημα της πλαστικής σακούλας

Η ετήσια κατανάλωση δεν θα υπερβαίνει τις 90 σακούλες ανά πολίτη

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
326995-675381.jpg

Σύντομα η χώρα μας θα ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο την Οδηγία 2015/720 της ΕΕ για τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας. Σύμφωνα με την Οδηγία το κάθε κράτος μέλος πρέπει να εξασφαλίσει ότι η ετήσια κατανάλωση λεπτής πλαστικής σακούλας δεν θα υπερβαίνει τις 90 σακούλες ανά πολίτη έως τα τέλη του 2019, και τις 40 σακούλες έως το 2025. Σήμερα στην Ελλάδα καταναλώνουμε γύρω στις 350 σακούλες ανά άτομο, έναντι 269 το 2010, παρά το γεγονός ότι έχουμε περιορίσει τις αγορές μας λόγω κρίσης. Αν μέχρι το τέλος του 2018 δεν καταφέρουμε να πετύχουμε το στόχο της μείωσης, τότε θα πρέπει να επιβληθεί χρέωση για τις πλαστικές σακούλες που διατίθενται στα καταστήματα.

Αν και μέχρι σήμερα η Πολιτεία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για να εξασφαλίσει αυτή τη μείωση, η Κοινωνία των Πολιτών έχει τρέξει εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα που ολοκληρώθηκε πρόσφατα το «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες» και υλοποιήθηκε από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με την Εταιρεία για την Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας Mom και με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Thalassa, έδειξε ότι οι Έλληνες όταν είναι σωστά ενημερωμένοι ξέρουν και να συνεργάζονται και να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις.

«Τα θαλάσσια προβλήματα είναι το επίκεντρο των δράσεων του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. Τα πλαστικά απορρίμματα είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα του θαλάσσιου περιβάλλοντος» ανέφερε ο Πρόεδρος του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ευάγγελος Κουκιάσας, στην ημερίδα που διοργάνωσε το Δίκτυο για να διερευνήσει την «επόμενη μέρα» της πλαστικής σακούλας στη χώρας μας, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο καταναλωτικής συμπεριφοράς των Ελλήνων.

Τα στοιχεία και το φωτογραφικό υλικό που παρουσίασαν στην εκδήλωση οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων ήταν πραγματικά συγκλονιστικά για τις συνέπειες της πλαστικής σακούλας και των άλλων πλαστικών απορριμμάτων στους θαλάσσιους οργανισμούς. Πέντε τρισεκατομμύρια πλαστικά που αντιστοιχούν σε 269.000 τόνους κολυμπούν στους ωκεανούς. «Μπορεί να μην βλέπουμε τις πλαστικές σακούλες στις ακτές, ωστόσο οι ποσότητες στο βυθό της θάλασσας είναι χιλιάδες» θα πει η κ. Σταυρούλα Κορδέλα από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Σύμφωνα με τα ευρήματα μελετών που παρουσίασε η κ. Κορδέλα οι πλαστικές σακούλες αποτελούν το 1/3 των απορριμμάτων στο βυθό.

Η ποσότητα των πλαστικών είναι τέτοια που οι φώκιες δεν βρίσκουν χώρο να γεννήσουν και εξωθούνται σε ανταγωνισμό μεταξύ τους. Οι νεκροψίες στους φυσητήρες πιστοποιούν την ύπαρξη πλαστικών καταλοίπων, ενώ η κατάποση πλαστικών εμποδίζει τις θαλάσσιες χελώνες να καταδυθούν με αποτέλεσμα να πεθαίνουν. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η κατάποση πλαστικών από τα ψάρια περνάει και στην τροφική αλυσίδα με αποτελέσματα για τον άνθρωπο που ακόμη δεν γνωρίζουμε.

Οι κάτοικοι της Αλοννήσου έδωσαν το παράδειγμα. Η πλαστική σακούλα μειώθηκε στο νησί κατά 70%. Ας ελπίσουμε πέρα από τις απαγορεύσεις και τις χρεώσεις να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε μοτίβο πάνω σ’ ένα ύφασμα. Αν χαθεί ένα είδος χάνεται και ένα κομμάτι του υφάσματος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.