Περιβαλλον

ECOVOICE: High Emissions - Low Ambitions

58 χώρες υπεύθυνες για περισσότερο από το 90% των εκπομπών ρύπων παγκόσμια

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
32405-72163.jpg

Το Germanwatch και το Climate Action Network κατά την διάρκεια των συνομιλιών για το κλίμα στη Ντόχα, έδωσαν στην δημοσιότητα.την ετήσια έκθεση αξιολόγησης για τις επιδόσεις των χωρών στην κλιματική αλλαγή. Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, που συμμετέχει ενεργά στις παγκόσμιες πρωτοβουλίες για το κλίμα και μαζί με 156 οργανώσεις από 74 χώρες άσκησαν πίεση στη συνδιάσκεψη στη Ντόχα καλώντας τους παγκόσμιους ηγέτες να τηρήσουν και να επεκτείνουν τις δεσμεύσεις τους για την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, μας έδωσε τα αποτελέσματα της εν λόγω έκθεσης.

Η έκθεση για τον Δείκτη Κλιματικών Επιδόσεων αξιολογεί και συγκρίνει 58 χώρες που είναι υπεύθυνες για περισσότερο από 90% των εκπομπών ρύπων παγκόσμια. Όπως και τα προηγούμενα εφτά χρόνια που συντάσσεται αυτή η έκθεση οι τρείς πρώτες θέσεις παραμένουν κενές, εξαιτίας της έλλειψης φιλοδοξίας όλων των χωρών να πάρουν μέτρα για τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε όχι παραπάνω από 2ο C σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Η Δανία, η χώρα με την μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος, βρίσκεται στη τέταρτη θέση ενώ η Σουηδία κατέχει την πέμπτη θέση. Αμέσως μετά στην έκτη θέση βρίσκεται η Πορτογαλία, αλλά δυστυχώς όπως τονίζεται στην έκθεση όχι από επιλογή πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης. Η Ε.Ε στο σύνολο της παρουσιάζει μια μικτή εικόνα καθώς αρκετές χώρες της βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις της κατάταξης ενώ άλλες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα βρίσκονται πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου με ιδιαίτερα κακή βαθμολογία στην προώθηση πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας και απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Ειδικότερα για την Ελλάδα η εικόνα είναι τραγική αφού καταλαμβάνουμε την προτελευταία θέση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ την τελευταία θέση έχει η Ολλανδία.

Οι δύο μεγαλύτεροι παγκόσμιοι ρυπαντές οι ΗΠΑ και η Κίνα εξακολουθούν να βρίσκονται χαμηλά στην κατάταξη παρόλο που και οι δύο ανέβηκαν μερικές θέσεις. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στη 43η θέση στο σύνολο των 58 χωρών τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης, όσο και της στροφής από το συμβατικό πετρέλαιο προς την μαζική εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου. Όπως μας εξηγούν όμως από το Δίκτυο Μεσόγειος SOS τα δεδομένα αυτά ενδέχεται να είναι πλασματικά καθώς στην έκθεση δεν λαμβάνονται υπόψη οι έμμεσες εκπομπές αερίων κατά την διαδικασία εξόρυξης του σχιστόλιθου. Η Κίνα κατατάσσεται στην 54η θέση από την 57η που βρισκόταν πέρυσι, ενώ αναμένεται να παρουσιάσει πιο θετικό αποτέλεσμα λόγω των μαζικών επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σε ότι αφορά την χώρα μας, αναφέραμε προηγουμένως ότι βρισκόμαστε στην προτελευταία θέση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, σε παγκόσμιο επίπεδο έχουμε πέσει σε σχέση με πέρυσι από την 47η θέση στην 48η θέση σε σύνολο 58 χωρών. Αν και η κατά κεφαλήν εκπομπή αερίων είναι καθοδική λόγω της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει χαμηλές επιδόσεις στον δείκτη εκπομπών CO2 ανά μονάδα παραγωγής ενέργειας, ενώ χαμηλή είναι και η βαθμολογία για την πολιτική της χώρας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, παρότι η Ελλάδα ανήκει στις πιο ευπαθείς ζώνες του πλανήτη. Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS τονίζει πως «η εξάρτηση της χώρας από λιγνίτη και τα μεγαλεπήβολα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων όχι μόνο δεν ωφελούν την κοινωνία αλλά σημαίνουν περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος και είναι ασύμφορες και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς το κράτος και οι καταναλωτές θα επωμισθούν στο μέλλον τα έμμεσα κόστη από το εμπόριο άνθρακα και την αδυναμία της χώρας να περιορίσει τις εκπομπές της στην ηλεκτροπαραγωγή».

Την ανάγκη για την αύξηση του στόχου της ΕΕ για την μείωση των εκπομπών της σε 30% μέχρι το 2020 αντί για το 20% που είναι τώρα, τόνισαν το Germanwatch και το Climate Action, εάν θέλει η Ευρώπη να παραμείνει πρωτοπόρος στις κλιματικές διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα μια τέτοια αύξηση σε στόχους θα σημάνει νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας που είναι και απαραίτητες για την έξοδο της Γηραιάς Ηπείρου από την κρίση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.