Περιοχή προστασίας της φύσης ο κόλπος της Κυπαρισσίας
Το φυσικό περιβάλλον της περιοχής θα πρέπει να προστατεύεται ώστε να μην αλλοιωθεί η φυσική κατάσταση του
Για να προλάβει τη καταδίκη της Ελλάδας, για πλημμελή προστασία της χελώνας καρέτα καρέτα στη Κυπαρισσία, που ζήτησε πριν από λίγες μέρες η εισαγγελέας του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στη δημιουργία σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις του ΣτΕ και ακολουθώντας τους κανόνες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.
Σύμφωνα με το νέο Προεδρικό Διάταγμα η περιοχή από το Κατάκολο μέχρι και την Κυπαρισσία χαρακτηρίζεται ως «περιοχή προστασίας της φύσης» που σημαίνει ότι το φυσικό περιβάλλον της περιοχής θα πρέπει να προστατεύεται από κάθε δραστηριότητα η επέμβαση που μπορεί να αλλοιώσει η να μεταβάλλει την φυσική κατάσταση του. Ως εκ τούτου οριοθετούνται ζώνες προστασίας ενώ προβλέπεται και κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών.
Αναλυτικότερα στην περιοχή που χαρακτηρίζεται ως «περιοχή προστασίας της φύσης» θα απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή δόμησης και αξίζει να σημειωθεί ότι δεν εξαιρούνται και οι υπάρχουσες οικοδομικές άδειες. Η χρήση του αιγιαλού και της παραλίας για εξυπηρέτηση των λουομένων θα επιτρέπεται αλλά υπό όρους. Επίσης υπό όρους θα επιτρέπονται και θαλάσσιες δραστηριότητες όπως ιστιοπλοΐα και ναυταθλητισμός, ενώ θα μπορούν να εκτελεστούν έργα προστασίας των ακτών από διάβρωση.
«Προσπαθήσαμε να βρούμε τη χρυσή τομή ώστε το ΠΔ να είναι συμβατό με το ΣτΕ για την προστασία της φύσης αλλά να μην μηδενιστεί και η ήπια ανάπτυξη της περιοχής» θα πει ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης αναφερόμενος στην Ζώνη Αγροτικού Τοπίου όπου δίνεται η δυνατότητα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. Σε 20 στρέμματα θα μπορεί να οικοδομηθεί μόνο το 20% για αγροτουριστικά καταλύματα και μέχρι 120 κλίνες, ενώ οι κατοικίες δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τα 120 τ.μ. Επιπλέον επιβάλλεται η τήρηση αποστάσεων 50 μέτρα από τον αιγιαλό και 50 μέτρα από τις αμμοθίνες. Επίσης απαγορεύονται οι οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων και τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.
Το Προεδρικό Διάταγμα θα βγει εκ νέου σε διαβούλευση ώστε οι πολίτες και οι φορείς να λάβουν γνώση και να διατυπώσουν τις απόψεις τους και στη συνέχεια θα σταλεί για έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.