- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Νομοθετικές πράξεις υποβάθμισης του περιβάλλοντος
H κυβέρνηση πέρασε αντί-περιβαλλοντικές ρυθμίσεις για την ενέργεια και τη διαχείριση των απορριμμάτων
Παραμονές Χριστουγέννων και σε άσχετη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που περιελάμβανε πολλά και διάφορα για την ανθρωπιστική κρίση αλλά και ελαστικές διατάξεις για όσους δεν πληρώνουν ΦΠΑ, η κυβέρνηση πέρασε και απαράδεκτες αντί-περιβαλλοντικές ρυθμίσεις για την ενέργεια και τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Αναλυτικότερα όπως καταγγέλλουν οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την παραμονή των Χριστουγέννων έδωσε παράταση στην προσωρινή άδεια λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του 2017. «Από το 1999 μέχρι το 2017 για 18 ολόκληρα χρόνια παρατείνονται οι προσωρινές άδειες λειτουργίας μιας σειράς ρυπογόνων μονάδων της ΔΕΗ, επιβεβαιώνοντας το ρηθέν ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» αναφέρουν στην ανακοίνωση τους οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.
Στην ίδια ΠΝΠ αναστέλλεται η εφαρμογή του νόμου 4042/2012 για επιβολή ειδικού τέλους ταφής για τα απορρίμματα που καταλήγουν σε ΧΥΤΑ χωρίς να έχουν υποστεί προεπεξεργασία. «Η ενέργεια αυτή είναι ευθέως αντίθετη με τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις μας όπως απορρέουν από τις Οδηγίες 98/2008 και 99/2008 και το νόμο 4042/12. Όπου εφαρμόζεται, το μέτρο αποτελεί βασικό εργαλείο-κίνητρο για μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν για ταφή, και για ενίσχυση της πρόληψης, μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης τους» αναφέρει ο Πρόεδρος των Πράσινων- Αλληλεγγύη Νίκος Χρυσόγελος και συνεχίζει λέγοντας ότι το μέτρο «θα επιβράβευε τους Δήμους και τους δημότες που προσπαθούν περισσότερο, μιας και αυτοί θα πλήρωναν λιγότερα σε σχέση με δήμους και δημότες που δεν προσπαθούν να μειώσουν και να ανακυκλώσουν τα απορρίμματα».
Η πράξη αυτή φέρει και τις υπογραφές του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που είχε εξαγγείλει ο κ. Τσιρώνης και το οποίο προβλέπει ότι οι Δήμοι αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για επίτευξη φιλόδοξων στόχων μείωσης και ανακύκλωσης.
Για «πρωτοχρονιάτικους μπουναμάδες» κάνει λόγο και ο πρώην Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός για την απευθείας ανάθεση για τα επόμενα τρία χρόνια της λειτουργίας του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) Α. Λιοσίων στο ήδη εγκατεστημένο κοινοπρακτικό σχήμα ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ- Θ.Γ Λώλος- Χ.Τσομπανίδης ΟΕ-ΑΡΣΗ ΑΕ. «Πρόκειται για μια απόφαση που προκαλεί πληθώρα πολύ σοβαρών ερωτημάτων ως προς τον χρόνο που ελήφθη, τον τρόπο που οδηγήθηκε η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ σε αυτήν, αλλά και για το γεγονός ότι έρχεται σε πλήρη ανακολουθία με όσα διακήρυττε προεκλογικά η Περιφερειάρχης κ. Δούρου. Ότι δηλαδή πρόκειται να κλείσει τον «εφιάλτη» της Φυλής και ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε απευθείας ανανεώσεις συμβάσεων» αναφέρει ο κ. Σγουρός.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.