Οι Ιάπωνες σαλπάρουν για το κυνήγι των φαλαινών στην Ανταρκτική (video, εικόνες)
Θα αλιεύσουν φέτος μόνο 333 ρυγχοφάλαινες στο πλαίσιο προγράμματος επιστημονικής έρευνας
Τα φαλαινοθηρικά σαλπάρουν για το ετήσιο κυνήγι των φαλαινών παρά τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Τα πλοία απέπλευσαν από το λιμάνι Σιμονοσέκι της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας. Η Ιαπωνία διατείνεται ότι πρόκειται για κυνήγι που γίνεται στο πλαίσιο ερευνητικού επιστημονικού προγράμματος, το οποίο επιτρέπεται βάσει των διεθνών κανονισμών.
Το 2014 το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη ότι η φαλαινοθηρία δεν συνάδει με την επιστήμη και ότι πρέπει να σταματήσει. Η Υπηρεσία Αλιείας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι λαμβάνει υπόψη την απόφαση της Χάγης και ότι φέτος δεσμεύεται να αλιεύσει μόνο 333 ρυγχοφάλαινες της Ανταρκτικής - δηλαδή μόλις το ένα τρίτο του στόχου που έθετε τα προηγούμενα χρόνια.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις και αρκετά κράτη συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας που παρέπεμψε την υπόθεση της φαλαινοθηρίας στη Χάγη εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την επανέναρξη της κυνηγητικής περιόδου. «Δεν πρόκειται για επιστημονική έρευνα, αλλά για κατάφωρη εμπορική εκμετάλλευση των φαλαινών και έχει κηρυχθεί παράνομη» δήλωσε στέλεχος της Greenpeace Αυστραλίας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Εν αντιθέσει ο δήμαρχος της πόλης Σιμονοσέκι, Τομοάκι Νακάο, δήλωσε ότι στηρίζει τη φαλαινοθηρία και χαρακτήρισε τη σημερινή ως μια «ημέρα χαράς». Η κυνηγητική περίοδος διαρκεί μέχρι τον Μάρτιο του 2016. Η Ιαπωνία άρχισε αυτήν που αποκαλεί φαλαινοθηρία για επιστημονικούς σκοπούς το 1987, έναν χρόνο αφότου τέθηκε σε ισχύ το διεθνές μορατόριουμ της φαλαινοθηρίας. Σύμφωνα με την ιαπωνική ηγεσία δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας της διεθνούς κοινότητας καθώς τα περισσότερα είδη φαλαινών δεν απειλούνται με εξαφάνιση, ενώ διατείνονται ότι η κατανάλωση φαλαινών αποτελεί μέρος της γαστρονομικής παράδοσης των Ιαπώνων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο
Επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν «ωρολογιακή βόμβα»
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.