Περιβαλλον

Ecovoice: Navarino Environmental Observatory

Πρόκειται για ένα διεθνές ερευνητικό κέντρο που σκοπό έχει την μελέτη της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
28896-65506.jpg

Η Πρόεδρος και ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών καθ. Barbara Cannon και καθ. Stefan Claesson βρέθηκαν στο Costa Navarino στη Μεσσηνία την προηγούμενη εβδομάδα, για να εγκαινιάσουν το ερευνητικό κέντρο Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ). Πρόκειται για ένα διεθνές ερευνητικό κέντρο που σκοπό έχει την μελέτη της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο και υλοποιήθηκε από την σύμπραξη του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και του Φορέα Ανάπτυξης της Costa Navarino (TEMES).

Η παρουσία και η λειτουργία του ερευνητικού κέντρου στην Μεσσηνία είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για την ίδια την περιοχή όσο και για την Ελλάδα που θα βρεθεί στην αιχμή της έρευνας και της εκπαίδευσης σε περιβαλλοντικά θέματα. Ήδη η συνεργασία αυτή καθιερώνεται στην παγκόσμια συνείδηση ως ένας επιστημονικός κόμβος που θα αφήσει το σημάδι του στην έρευνα για την κλιματική αλλαγή. Για την συμβολή του ΝΕΟ στην παγκόσμια έρευνα για την κλιματική αλλαγή ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης δήλωσε χαρακτηριστικά «Είμαι πολύ χαρούμενος που έχουμε πλέον αυτή τη βάση στην Πελοπόννησο. Καθώς έχουμε έντονη δραστηριοποίηση από την Αρκτική έως τους Τροπικούς, το ΝΕΟ θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για να αναπτύξουμε τις δραστηριότητες μας στη Μεσόγειο».

Επιπλέον η σύμπραξη μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και ιδιωτικού τομέα για την δημιουργία του κέντρου αποτελεί πρότυπο παράδειγμα και καταδεικνύει τη σπουδαιότητα των συνεργασιών για βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες. Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία αυτή ο Αντιπρόεδρος της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών καθηγητής Stefan Claesson τόνισε « ότι είναι ένα σπάνιο δείγμα συνεργασίας το οποίο από μόνο του είναι μια επιτυχία» και εξέφρασε την ελπίδα « να αποτελέσει ένα μοντέλο-πρότυπο για μελλοντικές ενέργειες».

Εκτός της επιστημονικής κοινότητας το έργο του ΝΕΟ, αφιερωμένο στην Μεσσηνιακή φύση και στα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα, είναι προσβάσιμο σε επισκέπτες, σχολεία και Πανεπιστήμια λειτουργώντας και ως διαδραστικό περιβαλλοντικό κέντρο με την συνεργασία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της Οργάνωσης Γη.

Η δημιουργία του ερευνητικού κέντρου ΝΕΟ εκτός από την συμβολή του στην έρευνα για την κλιματική αλλαγή που προβάλλει την χώρα μας διεθνώς, δημιουργεί και τις κατάλληλες συνθήκες για ένα διαφορετικό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που μπορεί να αποτελέσει δείγμα της νέας δημιουργικής Ελλάδας σε μια περίοδο που το έχουμε ανάγκη.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.