Ecovoice: Navarino Environmental Observatory
Πρόκειται για ένα διεθνές ερευνητικό κέντρο που σκοπό έχει την μελέτη της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο
Η Πρόεδρος και ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών καθ. Barbara Cannon και καθ. Stefan Claesson βρέθηκαν στο Costa Navarino στη Μεσσηνία την προηγούμενη εβδομάδα, για να εγκαινιάσουν το ερευνητικό κέντρο Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ). Πρόκειται για ένα διεθνές ερευνητικό κέντρο που σκοπό έχει την μελέτη της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο και υλοποιήθηκε από την σύμπραξη του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και του Φορέα Ανάπτυξης της Costa Navarino (TEMES).
Η παρουσία και η λειτουργία του ερευνητικού κέντρου στην Μεσσηνία είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για την ίδια την περιοχή όσο και για την Ελλάδα που θα βρεθεί στην αιχμή της έρευνας και της εκπαίδευσης σε περιβαλλοντικά θέματα. Ήδη η συνεργασία αυτή καθιερώνεται στην παγκόσμια συνείδηση ως ένας επιστημονικός κόμβος που θα αφήσει το σημάδι του στην έρευνα για την κλιματική αλλαγή. Για την συμβολή του ΝΕΟ στην παγκόσμια έρευνα για την κλιματική αλλαγή ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης δήλωσε χαρακτηριστικά «Είμαι πολύ χαρούμενος που έχουμε πλέον αυτή τη βάση στην Πελοπόννησο. Καθώς έχουμε έντονη δραστηριοποίηση από την Αρκτική έως τους Τροπικούς, το ΝΕΟ θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για να αναπτύξουμε τις δραστηριότητες μας στη Μεσόγειο».
Επιπλέον η σύμπραξη μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και ιδιωτικού τομέα για την δημιουργία του κέντρου αποτελεί πρότυπο παράδειγμα και καταδεικνύει τη σπουδαιότητα των συνεργασιών για βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες. Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία αυτή ο Αντιπρόεδρος της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών καθηγητής Stefan Claesson τόνισε « ότι είναι ένα σπάνιο δείγμα συνεργασίας το οποίο από μόνο του είναι μια επιτυχία» και εξέφρασε την ελπίδα « να αποτελέσει ένα μοντέλο-πρότυπο για μελλοντικές ενέργειες».
Εκτός της επιστημονικής κοινότητας το έργο του ΝΕΟ, αφιερωμένο στην Μεσσηνιακή φύση και στα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα, είναι προσβάσιμο σε επισκέπτες, σχολεία και Πανεπιστήμια λειτουργώντας και ως διαδραστικό περιβαλλοντικό κέντρο με την συνεργασία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της Οργάνωσης Γη.
Η δημιουργία του ερευνητικού κέντρου ΝΕΟ εκτός από την συμβολή του στην έρευνα για την κλιματική αλλαγή που προβάλλει την χώρα μας διεθνώς, δημιουργεί και τις κατάλληλες συνθήκες για ένα διαφορετικό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που μπορεί να αποτελέσει δείγμα της νέας δημιουργικής Ελλάδας σε μια περίοδο που το έχουμε ανάγκη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.