Περιβαλλον

ECOVOICE: Ζωντανός πλανήτης

Η έκθεση της WWF για την κατάσταση της γης

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
22735-54222.jpg

Κάθε δύο χρόνια η WWF δίνει στη δημοσιότητα την έκθεση ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ όπου αξιολογούνται οι χώρες για το ανθρακικό τους αποτύπωμα και απεικονίζεται η κατάσταση της υγείας της Γης.

Ανάμεσα σε 149 χώρες που αξιολογήθηκαν η Ελλάδα κατατάσσεται στην 22η θέση με το οικολογικό της αποτύπωμα να είναι πολύ υψηλότερο από του παγκόσμιου μέσου όρου. Αν είχαμε και βιομηχανία με την έλλειψη υποδομών και την αδιαφορία η Ελλάδα θα ήταν η ποιο ρυπασμένη χώρα του πλανήτη. Επιπλέον σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης αν όλοι οι πολίτες του κόσμου κατανάλωναν όπως οι Έλληνες θα χρειαζόμασταν σχεδόν τρεις πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας.

Από το 1970 μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί παγκοσμίως μείωση των ειδών κατά 30% με τα τροπικά δάση να έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα. Αυτό καταδεικνύει ότι οι απαιτήσεις μας σε φυσικούς πόρους δεν είναι πλέον βιώσιμες. Αν σκεφτούμε ότι είμαστε στο χείλος του γκρεμού από οικονομικό υπερδανεισμό, μπορούμε να φανταστούμε τις συνέπειες που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε από τον υπερδανεισμό των φυσικών πόρων και την εξαφάνιση τους.

Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά για τις επιπτώσεις της αυξανόμενης αστικοποίησης καθώς το 2050 το 80% του πληθυσμού θα κατοικεί σε πόλεις, αλλά και την διαφορά μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών. Ενώ οι πλούσιες οικονομίες έχουν κατά μέσο όρο πενταπλάσιο οικολογικό αποτύπωμα από τις φτωχές η απώλεια της βιοποικιλότητας εντοπίζεται σε χαμηλών εισοδημάτων κράτη. Γεγονός που σημαίνει ότι οι φτωχότερες και ποιο ευάλωτες χώρες «επιδοτούν» τον τρόπο ζωής των πλουσιοτέρων. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ η Δανία θεωρείται η χώρα πρότυπο για την περιβαλλοντική της συνείδηση, η χώρα που έχει αναπτύξει τις φιλικότερες προς το περιβάλλον τεχνολογίες κατέχει την πέμπτη θέση ανάμεσα στις δέκα ανεπτυγμένες χώρες με το μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα ανά κάτοικο.

«Ζούμε σαν να έχουμε στη διάθεση μας έναν έξτρα πλανήτη. Χρησιμοποιούμε διπλάσιους φυσικούς πόρους από αυτούς που μπορεί να παράγει η Γη και αν δεν αλλάξουμε τροχιά το 2030 θα χρειαζόμαστε περισσότερους από δυο πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας», τονίζει ο Διευθυντής του WWF International Τζιμ Λήπ.

Ποιες είναι οι λύσεις όμως που προτείνονται στην έκθεση για την αντιστροφή αυτού του κλίματος. Σε ότι αφορά τον κάθε ένα από μας η αλλαγή της καταναλωτικής μας συμπεριφοράς. Σε ότι αφορά τη διεθνή κοινότητα η αναγνώριση της οικονομικής αξίας του φυσικού κεφαλαίου και η δημιουργία νομικών και πολιτικών πλαισίων που να διευκολύνουν τη δίκαιη πρόσβαση σε τροφή, νερό και ενέργεια. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον με ευημερία που θα προσφέρει φαγητό, νερό και ενέργεια για τα εννέα ίσως και δέκα δις κατοίκων που θα ζουν στον πλανήτη το 2050. Οι λύσεις βρίσκονται σε τομείς όπως η μείωση των απορριμμάτων, η αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδάτων και η χρήση καθαρών πηγών ενέργειας» εξηγεί ο Τζίμ Λήπ.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.