Περιβαλλον

ECOVOICE: Εξοικονομώ ΙΙ

Πράσινες ελληνικές πόλεις

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21500-52308.jpg

Η ενέργεια είναι ένα πολύ μεγάλο αγαθό που δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα το κόστος της δεν έχει αξιολογηθεί σωστά για τις επιπτώσεις που έχει τόσο στην οικονομία όσο και στο περιβάλλον.

Τα τελευταία χρόνια πολλές πρωτοβουλίες της Ε.Ε κινούνται προς αυτή τη κατεύθυνση. Μια από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι και το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ που απευθύνεται στους Δήμους για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει οικονομικό όφελος για την τοπική κοινωνία, θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και θα βοηθήσει και στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 20-20-20.

Το πρόβλημα όμως της έλλειψης τεχνογνωσίας από τους δήμους και της γραφειοκρατίας από το κράτος εμπόδισε την υλοποίηση του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Ι με αποτέλεσμα κονδύλια 100 εκ. ευρώ να λιμνάζουν σε μια περίοδο που έχουμε και έντονο πρόβλημα απασχόλησης.

Λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ, αυτή τη φορά με πιο απλουστευμένες διαδικασίες αξιολόγησης, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεγαλύτερη συμμετοχή των Δήμων στο Πρόγραμμα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, με εξαίρεση όσους ήδη χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Ι.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 107 εκ ευρώ. Οι προτάσεις που θα ενταχθούν θα χρηματοδοτηθούν κατά 70% από τους πόρους του προγράμματος ενώ το 30% θα είναι ιδία συμμετοχή των Δήμων. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτηρίων καθώς και τις υποστηρικτικές δράσεις όπως τεχνικές μελέτες και ενεργειακές επιθεωρήσεις.

Το Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ σε συνδυασμό με άλλες ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιήσουν οι Δήμοι όπως το Σύμφωνο των Δημάρχων, μια πρωτοβουλία που βοηθάει τον συντονισμό των δράσεων που κάνουν οι Δήμοι της Ευρώπης για την εξοικονόμηση ενέργειας, ή προγράμματα που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ευρώπης μπορούν να μετατρέψουν τις ελληνικές πόλεις σε πράσινες πόλεις αλλά πρωτίστως είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αναβαθμιστούν και να γίνουν βιώσιμες οι υποβαθμισμένες περιοχές των πόλεων.

Για να υλοποιηθούν βέβαια αυτά θα πρέπει να υπάρχει καταγραφή των προβλημάτων, να υπάρχουν στόχοι αλλά το σημαντικότερο να υπάρχει επιθυμία και θέληση.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια σύντομη Ιστορία της κλιματικής πολιτικής
Μια σύντομη ιστορία της κλιματικής πολιτικής

Πολύς κόσμος θεωρεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων είναι μια μάλλον θετική προοπτική για περιοχές που πάσχουν από εποχική ξηρασία και μικρή ανάπτυξη της βλάστησης. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.