Περιβαλλον

ECOVOICE: Απόβλητα και αστικά λύματα

Επιτέλους κάτι κινείται

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20236-49858.jpg

Στην Ελλάδα σήμερα, παρά τις απειλές από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μεγάλα πρόστιμα, εξακολουθούμε να θάβουμε σε ανεξέλεγκτες χωματερές 320.000 τόνους απορριμμάτων το χρόνο. Το νούμερο αυτό αντιπροσωπεύει το 5% της ετήσιας παραγωγής απορριμμάτων στη χώρα μας. Παρ’ όλα αυτά όμως η Ε.Ε έχει παγώσει την διαδικασία παραπομπής αφού δείχνουμε ότι αρχίζουμε να εφαρμόζουμε κάποιες από τις δεσμεύσεις μας για την παύση λειτουργίας των ΧΑΔΑ και προχωρούμε στην αποκατάσταση των ανενεργών.

Τον Νοέμβριο του 2011 είχαν καταγραφεί 395 ΧΑΔΑ εκ των οποίων οι 90 ήταν ενεργοί και οι 305 ανενεργοί. Από αυτούς έχουν υποβληθεί προτάσεις αποκατάστασης για τους 318 με έργα προϋπολογισμού 135.848.932 ευρώ, ενώ έχει δρομολογηθεί και το κλείσιμο αρκετών ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Υπολογίζεται ότι θα παραμείνουν ενεργοί περίπου 19 ΧΑΔΑ κυρίως σε νησιά για τους οποίους θα υποβληθούν προτάσεις αλλά το κλείσιμο και η αποκατάσταση τους δεν φαίνεται ότι θα γίνει άμεσα.

Για την Αττική έχει μπει στο τελικό στάδιο η προκήρυξη του διαγωνισμού για τα έργα διαχείρισης αποβλήτων από τον ΕΔΣΝΑ. Οι επενδύσεις αυτές για την κατασκευή των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας έχουν υπολογιστεί στα 360 εκατομμύρια ευρώ που σημαίνει ότι εκτός από τους δημόσιους πόρους θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και ιδιωτικά κεφάλαια στο πλαίσιο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Εδώ υπάρχουν αρκετές ενστάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων που ισχυρίζονται ότι λόγω της κρίσης έχουν μειωθεί αισθητά και οι ποσότητες των απορριμμάτων οπότε δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε στην κατασκευή και των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας. Πριν το τέλος του έτους θα έχουν καθοριστεί και οι χώροι για την δημιουργία υποδομών διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, όπου το κόστος θα βαρύνει τους παραγωγούς ή κατόχους των επικίνδυνων αποβλήτων.

Σε ότι αφορά το θέμα των αστικών λυμάτων στη χώρα ήδη λειτουργούν 300 εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων και δίκτυα αποχέτευσης σε πόλεις και οικισμούς με περισσότερους από 15.000 κατοίκους. Με πόρους από το ΕΠΠΕΡΑΑ ύψους περίπου 2 δις ευρώ προγραμματίζεται μέχρι το 2015 η ολοκλήρωση έργων αποχέτευσης και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων σε περιοχές με πληθυσμό από 2000 κατοίκους και πάνω.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια σύντομη Ιστορία της κλιματικής πολιτικής
Μια σύντομη ιστορία της κλιματικής πολιτικής

Πολύς κόσμος θεωρεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων είναι μια μάλλον θετική προοπτική για περιοχές που πάσχουν από εποχική ξηρασία και μικρή ανάπτυξη της βλάστησης. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.