Περιβαλλον

ECOVOICE: Κλιματική αλλαγή

Βρετανική έρευνα για τους κινδύνους της αδράνειας

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
18536-46602.jpg

Κατά την διάρκεια της διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που διεξάγεται στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής δόθηκαν στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα Βρετανικής έρευνας για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσει η υφήλιος, εάν η άνοδος της θερμοκρασίας υπερβεί τους δύο βαθμούς Κελσίου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Met Office Hadley Centre) με εντολή του Βρετανού Υπουργού Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κρίς Χουν και κάλυψε 24 αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες. Αναλυτικότερα οι χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα είναι: ΗΠΑ, Γερμανία, Αυστραλία, Καναδάς, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότιος Αφρική, Αργεντινή, Μπαγκλαντές, Βραζιλία, Κίνα, Αίγυπτος, Γαλλία, Ινδία, Ινδονησία, Κένυα, Μεξικό, Περού, Κορέα, Τουρκία, Ισπανία και φυσικά η Βρετανία.

Σε όλες αυτές τις χώρες παρατηρείται άνοδος της θερμοκρασίας σε σχέση με την δεκαετία του 1960 ενώ παράλληλα οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες είναι συχνότερες σε αντίθεση με τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που γίνονται όλο και πιο σπάνιες. Σύμφωνα με την έρευνα εάν οι εκπομπές των αερίων παραμείνουν ανεξέλεγκτες η θερμοκρασία θα ανέβει κατά μέσο όρο τρείς με τέσσερις βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στις βροχοπτώσεις που θα έχουν συνέπειες στη γεωργία, εμπεριέχει κίνδυνο πλημμυρών και περιορισμό των υδάτινων πόρων.

Αναλυτικότερα η έρευνα έδειξε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πλημυρών λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Σε όλες τις χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα φαίνεται ότι υπάρχει αύξηση του αριθμού των κατοίκων που απειλούνται από τέτοιου είδους πλημμύρες. Το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για 49 εκατομμύρια ανθρώπους που ενδέχεται να πληγούν ως το τέλος του αιώνα κυρίως στο Μπαγκλαντές, την Κίνα, την Ινδονησία, την Ινδία και την Αίγυπτο. Επίσης αυξημένος κίνδυνος πλημμυρών υπάρχει στις περισσότερες χώρες από την υπερχείλιση ποταμών. Συνέπεια των πλημμυρών θα είναι η μείωση της παραγωγής βασικών γεωργικών προϊόντων σε πολλές από αυτές τις χώρες και η διατροφική ασφάλεια αναδεικνύεται ως αυξανόμενος κίνδυνος ιδιαίτερα για το Μπαγκλαντές και την Ινδία έως το 2040. Από την άλλη πλευρά θα υπάρξει έλλειψη νερού λόγω της αυξανόμενης ξηρασίας ιδιαίτερα σε περιοχές της Ιταλίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Ο Βρετανός Υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κρις Χουν δήλωσε για τα αποτελέσματα της έρευνας. «Η έρευνα αποτυπώνει μερικούς από τους ορατούς κινδύνους που αντιμετωπίζουμε εάν δεν περιορίσουμε τις εκπομπές αερίων ώστε να αντιμετωπίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας. Η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων θα αλλάξει για πάντα καθώς νερό και τρόφιμα θα απειληθούν. Αυτό καθιστά την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου ακόμα πιο επιτακτική. Η Βρετανία επιθυμεί την υπογραφή παγκόσμιας δεσμευτικής συμφωνίας με στόχο την εξασφάλιση ότι η άνοδος της θερμοκρασίας δε θα υπερβεί τους 2 βαθμούς Κελσίου. Εάν επιτευχθεί ο στόχος αυτός, τότε σύμφωνα με την έρευνα, ορισμένες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα έχουν περιοριστεί σημαντικά. Θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση έως το τέλος της εβδομάδας.»

Αύριο η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ στο Ντέρμπαν τελειώνει. Ας ελπίσουμε οι ηγέτες θα πάρουν κάποιες αποφάσεις κάτι που δεν έκαναν ούτε πέρυσι στο Κανκούν ούτε πρόπερσι στην Κοπεγχάγη.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ