- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ένα χρόνο πριν όταν η Τίνα Μπιρμπίλη ανακοίνωνε την ίδρυση του Πράσινου Ταμείου ούτε η ίδια μπορούσε να φανταστεί ότι μόνο το 5% των διαθεσίμων του θα πήγαινε σε δράσεις για το περιβάλλον. Η ιδέα αποσκοπούσε στο να υπάρξει για πρώτη φορά στη χώρα μας ένα Ταμείο που να συγκεντρώνει πόρους που προέρχονται από επιβαρυντικές για το περιβάλλον δράσεις και να επιστρέφουν πάλι στο περιβάλλον μέσω αντισταθμιστικών έργων που θα εξισορροπούν το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.
Από τους φορείς που συγχωνεύτηκαν αλλά και από τα πρώτα χρήματα της ρύθμισης των ημιυπαίθριων το αποθεματικό του Πράσινου Ταμείου, όταν ιδρύθηκε, ήταν περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα τα διαθέσιμα του είναι κοντά στο 1 δις ευρώ και προέρχονται από την ρύθμιση των ημιυπαίθριων αλλά και από άλλους πόρους όπως οι δημοπρατήσεις ρύπων. Μέχρι το τέλος του έτους το ΥΠΕΚΑ υπολογίζει ότι αυτό το ποσό θα έχει αυξηθεί ενώ μέχρι το 2014 από την ρύθμιση των αυθαιρέτων υπολογίζεται ότι τα αποθεματικό του ταμείου θα φτάσει τα 4 δις ευρώ.
Από τα 4 δις μόνο 400 εκ. ευρώ θα εκταμιευθούν για περιβαλλοντικά προγράμματα και δράσεις για το αντίστοιχο διάστημα 2011-2014. Όση δηλαδή ήταν και η προίκα του ταμείου κατά την ίδρυση του. Απ’ αυτό το ποσό η μερίδα του λέοντος 200 εκ. ευρώ θα πάει σε ένα πρόγραμμα Αστικής Αναζωογόνησης. Αφορά την υλοποίηση του προγράμματος Αθήνα 2014 και Θεσσαλονίκη 2012 με παρεμβάσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές κατοικίας με έντονα προβλήματα κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Επιπλέον θα ενισχυθεί η βιώσιμη κινητικότητα με την δημιουργία ποδηλατοδρόμων, με την απελευθέρωση πεζοδρομίων και με σταθμούς μεταβίβασης ΜΜΜ. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η ενεργειακή αναβάθμιση των πόλεων καθώς και η αποκατάσταση και ανακαίνιση κτηρίων. Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στο πεδίο εφαρμογής του προγράμματος βρίσκονται και άλλες μεγάλες πόλεις αλλά και αστικά κέντρα και οικισμοί άνω των 5000 κατοίκων.
Για την απόκτηση και διαμόρφωση των ελεύθερων χώρων στις πόλεις ώστε να εξισορροπηθεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο από την κάλυψη των ημιυπαίθριων θα διατεθούν 100 εκ. ευρώ, για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών 45 εκ. ευρώ, για την ρύπανση των θαλασσών 5 εκ. ευρώ ενώ για την περιβαλλοντική έρευνα και την στήριξη φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών 12 εκ. ευρώ. Για το υπόλοιπο ποσό των 38 εκ. ευρώ έχουν ήδη εγκριθεί πιστώσεις για 14 περιοχές της χώρας που αποτελούσαν παλιές υποχρεώσεις.
Τα υπόλοιπα χρήματα του Πράσινου Ταμείου, όπως δήλωσε ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα παραμείνουν στα αποθεματικά του ταμείου αλλά παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης τους στον κρατικό προϋπολογισμό με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Πράγμα που σημαίνει ότι πάλι το περιβάλλον έρχεται σε δεύτερη μοίρα ενώ όπως έχουμε δει και από την πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την κλιματική αλλαγή, αν δεν υπάρξουν δράσεις οι οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για την Ελληνική Οικονομία θα είναι καταστροφικές.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.