Περιβαλλον

ECOVOICE: Αιολική ενέργεια

Ο άνεμος στη ζωή μας

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
16920-44324.jpg

Ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα την αιολική ενέργεια ξεκίνησε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή με την συμβολή της ΔΕΗ ΑΕ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν 2000 μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2012.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των νέων για τα προβλήματα του περιβάλλοντος μέσα από την αναζήτηση φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων από την εξέλιξη της τεχνολογίας. Το καινοτόμο σε όλες αυτές τις ενέργειες έγκειται στο ότι τα σεμινάρια είναι βιωματικά και όχι θεωρητικά. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τα παιδιά μέσα από την ομαδική δουλειά πειραματίζονται με την αιολική ενέργεια, παρατηρούν, μετρούν με κατάλληλα όργανα και καταγράφουν σε ειδικά φύλλα εργασίας την επίδραση που έχουν το σχήμα, το μέγεθος, ο αριθμός των λεπίδων μιας ανεμογεννήτριας, η διεύθυνση του ανέμου και η ταχύτητα στην απόδοση της αιολικής τουρμπίνας.

Τα αποτελέσματα μετρώνται και αποτυπώνονται σε διαγράμματα για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Η προσπάθεια που καταβάλλουν για να καταλάβουν και να βγάλουν τα συμπεράσματα τους προετοιμάζει τους αυριανούς σκεπτόμενους πολίτες που δεν αντιμετωπίζουν με τρόμο το καινούργιο (έχουμε δει αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών πολλές φορές άδικες στην χωροθέτηση αιολικών πάρκων) αλλά κρατούν κριτική στάση απέναντι στο νέο του με σωστή αξιολόγηση του. Επιπλέον η πράσινη ανάπτυξη θα είναι ο μοχλός επανεκκίνησης της Ελληνικής οικονομίας και αυτά τα παιδιά θα αποτελέσουν τους αυριανούς εκφραστές της.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με ένα μαθητικό διαγωνισμό κατασκευής μιας συσκευής που λειτουργεί με αιολική ενέργεια.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ