ECOVOICE: Τα σχέδια του ΥΠΕΚΑ για το β' Εξάμηνο
Μια νέα διαδικασία καθιέρωσε ο νέος Υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μια νέα διαδικασία καθιέρωσε ο νέος Υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου που θα επαναλαμβάνεται και σαν στόχο έχει την ενημέρωση του κοινού για τις δράσεις του Υπουργείου σε βάθος χρόνου ενός εξαμήνου. Για το δεύτερο εξάμηνο του 2011 στις προτεραιότητες του Υπουργείου βρίσκονται η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η επιτάχυνση των επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ, η έρευνα και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, η απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και το ξεμπλοκάρισμα σημαντικών επενδύσεων που εκκρεμούν, η ανάρτηση και κύρωση δασικών χαρτών, η επιτάχυνση της κτηματογράφησης, η διαχείριση απορριμμάτων και το κλείσιμο των ΧΑΔΑ, η αναθεώρηση του εθνικού και περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού, ο νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών, η ρύθμιση αυθαιρέτων, τα έργα αποχέτευσης και οι παρεμβάσεις για την αλλαγή της εικόνας του κέντρου της Αθήνας.
Στο καυτό θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων αναμένεται στα μέσα του 2012 το κλείσιμο όλων των ΧΑΔΑ ενώ το Σεπτέμβριο θα γίνουν μια σειρά από παρεμβάσεις για την επέκταση των συστημάτων ανακύκλωσης. Επιπλέον θα υπάρξουν παρεμβάσεις για την βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς ανακύκλωσης. Θα υπάρξει εθνικός σχεδιασμός για την χωροθέτηση εγκαταστάσεων επικίνδυνων αποβλήτων και εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τα νοσοκομειακά απόβλητα.
Το ΥΠΕΚΑ είναι σε επαφή με το Ίδρυμα Ωνάση για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου. Το Ίδρυμα θα αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης. Η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και η αξιοποίηση του Ελληνικού είναι τρεις στρατηγικές παρεμβάσεις που θα ορίσουν την νέα ταυτότητα της πόλης. Συγχρόνως μέσα στο ερχόμενο εξάμηνο θα προχωρήσουν οι παρεμβάσεις που είχαν σχεδιαστεί από την Τίνα Μπιρμπίλη για την αναζωογόνηση του υποβαθμισμένου κέντρου της Αθήνας.
Συνεχίζοντας με τα θέματα περιβάλλοντος και βελτίωσης της ποιότητας ζωής του πολίτη το ΥΠΕΚΑ θα προωθήσει νομοθετικές ρυθμίσεις για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού θορύβου. Θα υιοθετηθούν νέοι δείκτες για την εκτίμηση του θορύβου και την αναθεώρηση της κτηριακής ηχοπροστασίας. Συγχρόνως θα υπάρξουν μελέτες για την εφαρμογή ηχοπετασμάτων και συστημάτων παρακολούθησης θορύβων. Το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι οι παρεμβάσεις αυτές εκτός από την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών θα έχουν και αναπτυξιακό χαρακτήρα με την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών που θα στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα.
Μέσα στον Ιούλιο θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας που έχει σαν στόχο την ενίσχυση του μητροπολιτικού της ρόλου. Στο νέο Ρυθμιστικό αναδεικνύεται το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης που προβάλλει την πολιτιστική ταυτότητα της Αθήνας ως σύγχρονης Μεσογειακής πρωτεύουσας. Δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη μιας συμπαγούς πόλης με αναχαίτιση των επεκτάσεων και ενισχύεται η βιώσιμη κινητικότητα. Η ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού και ο περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης είναι κάποιοι από τους βασικούς άξονες.
Μεγάλα θέματα όπως το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, οι διεθνείς επενδύσεις σε ΑΠΕ και ο εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής αδειοδότησης βρίσκονται στην ατζέντα του ΥΠΕΚΑ για το ερχόμενο εξάμηνο. Στην ecovoice θα τα παρακολουθούμε και θα τα παρουσιάζουμε ξεχωριστά παραθέτοντας τις απόψεις τόσο του ΥΠΕΚΑ όσο και της κοινωνίας των πολιτών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.