Περιβαλλον

ECOVOICE: Η Φύση να μην πληρώσει την Κρίση

Αποκαλυπτική η 7η ετήσια έκθεση του WWF Ελλάς για την περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα.

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
14995-41327.gif

Αποκαλυπτική η 7η ετήσια έκθεση του WWF Ελλάς για την περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα. Η περιβαλλοντική οργάνωση στην ετήσια έκθεσης της, αποτυπώνει με λεπτομέρεια την κατάσταση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που υπάρχει σήμερα στην χώρα μας και προτείνει λύσεις προκειμένου να μην πληρώσει η φύση την οικονομική κρίση.

Είναι γεγονός ότι μέσα στη χρονιά που πέρασε είδαμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σημαντικό νομοθετικό έργο. Από τα σπουδαιότερα όλων η ψήφιση του νόμου για τη βιοποικιλότητα, οι πολιτικές στον τομέα της καθαρής ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής, η δημιουργία του πράσινου ταμείου και η ιστορική ανάρτηση των δασικών χαρτών. Την ίδια ώρα όμως που βλέπαμε στη βουλή την συζήτηση του νομοσχεδίου για την βιοποικιλότητα βλέπαμε και τις έντονες αντιπαραθέσεις των βουλευτών. Επιπλέον ενώ προχωράμε στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης για να ικανοποιήσουμε τους όρους του μνημονίου επανέρχεται το θέμα της δημοπράτησης νέων λιγνιτικών πεδίων και το θέμα της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων για καθαρά εισπρακτικούς λόγους. Όλες αυτές οι αντιπαραθέσεις μεταξύ βουλευτών και της πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη και οι διαφορετικές πολιτικές μεταξύ Υπουργείων ανέδειξαν την συγκρουσιακή διάσταση που υπάρχει για την εφαρμογή περιβαλλοντικής πολιτικής.

Αυτή η έλλειψη οριζόντιας πολιτικής για το περιβάλλον περιγράφεται με σαφήνεια στην έκθεση. Το γεγονός ότι το θέμα περιβάλλον αποτελεί τομέα ενός μόνο Υπουργείου δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για τον κίνδυνο που υπάρχει στην προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι όροι του Μνημονίου να γίνουν ασυντόνιστες προσπάθειες, ασχέτων με το περιβάλλον Υπουργείων, υποβαθμίζοντας το ισχύον καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας. Σύμφωνα με την έκθεση η πρώτη σημαντική «επίθεση» στο περιβάλλον είναι ο νόμος “fast track” για την επιτάχυνση των επενδύσεων .

«Πάγια θέση του WWF Ελλάς είναι πως σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης, η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελέσει βασικό πυλώνα για μια πραγματικά βιώσιμη και υγιή αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Καλούμε την Κυβέρνηση, υπό την νέα της σύνθεση πλέον, να προασπίσει τις θετικές για το περιβάλλον κατακτήσεις που περιγράφονται στην ετήσια έκθεση και να μην υποκύψει στις σειρήνες που καλούν σε περιβαλλοντικές εκπτώσεις με την δικαιολογία του οποιουδήποτε εύκολου οικονομικού οφέλους. Ο χειρισμός κρίσιμων θεμάτων όπως τα αυθαίρετα άλλωστε θα δώσει σαφή ένδειξη των προθέσεων», τονίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας διευθυντής του WWF Ελλάς.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ