- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Τι αλλάζει στο κυνήγι
Ό,τι μέτρα λαμβάνει η πολιτεία μόνο ως θετικά μπορούν να χαρακτηριστούν
Κάθε φορά που ακούω για κυνήγι και για κυνηγούς πραγματικά αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να σηκώνεις όπλο να αφαιρείς μια ζωή, να σκοτώνεις την ομορφιά που υπάρχει γύρω σου και αυτό να το ονομάζεις ψυχαγωγία. Το προηγούμενο αιώνα στα βαγόνια του ηλεκτρικού υπήρχε ταμπελίτσα που έγραφε «απαγορεύεται το πτύειν». Σήμερα όταν βλέπεις αυτή τη ταμπελίτσα στο Μουσείο στο σταθμό του Πειραιά, αφενός γελάς, αφετέρου δεν μπορείς ούτε καν να το φανταστείς. Θέλω να πιστεύω ότι κάπως έτσι θα βλέπουν και το κυνήγι οι επόμενες γενιές.
Ωστόσο μέχρι να έρθει εκείνη η ευλογημένη μέρα που ο άνθρωπος θα έχει εκπολιτιστεί πραγματικά και δεν θα εγκληματεί κατά της φύσης και κατ’ επέκταση του ίδιου του εαυτού του, ό,τι μέτρα λαμβάνει η πολιτεία για θέσπιση κανόνων μόνο ως θετικά μπορούν να χαρακτηριστούν. Εχτές ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης παρουσίασε τα κύρια σημεία του πορίσματος όπως αυτά προέκυψαν από τον εθνικό διάλογο που είχε προηγηθεί.
Για το «δύσκολο» θέμα του κυνηγιού, που διαχρονικά προκαλεί εντάσεις και αντιπαραθέσεις, το Υπουργείο έχει ιεραρχήσει τις απόψεις όλων των φορέων σε ένα συνοπτικό κείμενο ώστε να προχωρήσει στην αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου. Το Υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής για τη Διαχείριση της Άγριας Πανίδας ως ανεξάρτητου γνωμοδοτικού οργάνου που θα βοηθάει τις δημόσιες υπηρεσίες στη λήψη αποφάσεων. Επιπλέον και αυτό είανι πολύ σημαντικό θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενιαίου Ελληνικού Σώματος Φύλαξης της Φύσης με εξειδίκευση γενικά στα περιβαλλοντικά εγκλήματα και όχι μόνο σε συγκεκριμένα ζητήματα.
Μαζί με άλλα υπουργεία προχωράει στη διερεύνηση του τρόπου έκδοσης των αδειών θήρας με αυτόματο ηλεκτρονικό τρόπο για την απλοποίηση της διαδικασίας, αλλά με πιο αυστηρές εξετάσεις τόσο για την επάρκεια του κυνηγού όσο και για την ψυχολογική και πνευματική κατάσταση του ανθρώπου που έχει στην κυριότητα του όπλο.
Θεσμοθετείται επιβολή προστίμων, ενώ τα τέλη που πληρώνουν οι κυνηγοί για την έκδοση αδειών θα κατευθύνονται στην αποκατάσταση της φύσης. Σχεδιάζονται προδιαγραφές παρακολούθησης και εκπόνησης διαχειριστικών σχεδίων των ειδών της άγριας πανίδας και των οικοτόπων με προτεραιότητα στα θηρεύσιμα είδη. Παράλληλα θα υπάρξει και επιστημονική ενδυνάμωση της Δασικής Υπηρεσίας και πλήρη αξιοποίηση της εμπειρίας των δασοφυλάκων.
«Παρότι ο πολιτισμός μας δεν έχει ανάγκη πλέον τη θύρα για την επιβίωση μας, ωστόσο δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου να καταστήσει το κυνήγι παράνομη δραστηριότητα. Θα πρέπει όμως να διασφαλίσει την ασφάλεια της πανίδας αλλά και του ανθρώπου. Θα πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός για το ποιος κατέχει όπλα» θα πει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Αν. Υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.