Περιβαλλον

Το χωριό των πελαργών

Το Εθνικό Πάρκο Διαχείρισης και η πρωτοβουλία του Δήμου Φερών και των κατοίκων

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
132628-301551.jpg

Ο Πόρος ένα μικρό χωριό στο Δέλτα του Έβρου, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ανακηρύχτηκε πρόσφατα ως Πανευρωπαϊκό Χωριό των Πελαργών από το Ίδρυμα EuroNatur. Τα υγρά λιβάδια, οι λιμνοθάλασσες και οι ορυζώνες στα περίχωρα του Έβρου που πολύ συχνά πλημμυρίζουν, προσφέρουν άφθονη τροφή στα πανέμορφα πουλιά, καθιστώντας την περιοχή μια από τις πιο σημαντικές περιοχές αναπαραγωγής πελαργών στην Ελλάδα. Ο Δήμος Φερών και οι κάτοικοι εργάζονται ακούραστα για να δώσουν στους πελαργούς τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την διαβίωση τους αλλά και να εξασφαλίσουν και την μελλοντική διατήρηση τους. Η υποδειγματική αυτή προσήλωση των κατοίκων στην προστασία των όμορφων πουλιών και τη διατήρηση των βιοτόπων τους, δεν μπορούσε παρά να αναγνωριστεί.

«Ο Πόρος έχει εμπλακεί ενεργά στην υποστήριξη των λευκών πελαργών και έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να προστατεύσει αποτελεσματικά τα κομψά πουλιά και να βελτιώσει τους οικοτόπους τους. Εμείς θέλουμε να υποστηρίξουμε τους κατοίκους στην προσπάθεια τους» ανέφερε κατά την τελετή της βράβευσης ο εκτελεστικός Διευθυντής της EuroNatur, Gabriel Schwaderer.

image

Η συνολική έκταση του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου είναι 200.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 95.000 είναι ενταγμένα στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της Συνθήκης Ραμσάρ, ενώ μέρος του Δέλτα χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000. Το Εθνικό Πάρκο Διαχείρισης και η πρωτοβουλία του Δήμου Φερών και των κατοίκων από το 2004 διεξάγουν συστηματική καταμέτρηση των πελαργών προκειμένου να έχουν γνώση των πληθυσμών των πουλιών.

Ωστόσο επειδή έχουμε γεμίσει τον τόπο με καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, οι πελαργοί φωλιάζουν στους πυλώνες με κίνδυνο ηλεκτροπληξίας. Ο Δήμος θέλοντας να εξασφαλίσει ασφαλές περιβάλλον για τα πουλιά έχει σχεδιάσει τη δημιουργία τεχνητών φωλιών. Στην προσπάθεια του αυτή έχει σύμμαχο το ΔΕΔΔΗΕ. Επί σειρά ετών η συμβολή του ΔΕΔΔΗΕ είναι σημαντική καθώς συνεργάζεται στενά με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου για την προστασία και την παρακολούθηση των πελαργών.

Η εταιρεία παραχωρεί τα καλαθοφόρα οχήματα της, ενώ οι εργαζόμενοι της προσεγγίζουν τους πελαργούς προκειμένου να πραγματοποιήσουν τη δακτυλίωση τους. Παράλληλα κατασκευάζουν τεχνητές φωλιές στους στύλους και τοποθετούν συνεστραμμένα καλώδια στο Δίκτυο για να προστατευθούν τα πουλιά από τον κίνδυνο της ηλεκτροπληξίας.

Ο Δήμος δεσμεύτηκε να συνεχίσει και με προγράμματα ευαισθητοποίησης του κοινού και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενώ για τον ΔΕΔΔΗΕ θα συνεχίσει η προστασία των πουλιών να αποτελεί προτεραιότητα στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Εταιρείας.

Η ανακήρυξη του Πόρου ως Πανευρωπαϊκού Χωριού Πελαργών εκτός ότι θα προσελκύσει επισκέπτες στο χωριό, αποδεικνύει περίτρανα πόσο σημαντικό είναι το φυσικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της χώρας μας αλλά και το τι μπορούμε να πετύχουμε όταν συνεργαζόμαστε μεταξύ μας.

image

image

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ