- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Το χωριό των πελαργών
Το Εθνικό Πάρκο Διαχείρισης και η πρωτοβουλία του Δήμου Φερών και των κατοίκων
Ο Πόρος ένα μικρό χωριό στο Δέλτα του Έβρου, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ανακηρύχτηκε πρόσφατα ως Πανευρωπαϊκό Χωριό των Πελαργών από το Ίδρυμα EuroNatur. Τα υγρά λιβάδια, οι λιμνοθάλασσες και οι ορυζώνες στα περίχωρα του Έβρου που πολύ συχνά πλημμυρίζουν, προσφέρουν άφθονη τροφή στα πανέμορφα πουλιά, καθιστώντας την περιοχή μια από τις πιο σημαντικές περιοχές αναπαραγωγής πελαργών στην Ελλάδα. Ο Δήμος Φερών και οι κάτοικοι εργάζονται ακούραστα για να δώσουν στους πελαργούς τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την διαβίωση τους αλλά και να εξασφαλίσουν και την μελλοντική διατήρηση τους. Η υποδειγματική αυτή προσήλωση των κατοίκων στην προστασία των όμορφων πουλιών και τη διατήρηση των βιοτόπων τους, δεν μπορούσε παρά να αναγνωριστεί.
«Ο Πόρος έχει εμπλακεί ενεργά στην υποστήριξη των λευκών πελαργών και έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να προστατεύσει αποτελεσματικά τα κομψά πουλιά και να βελτιώσει τους οικοτόπους τους. Εμείς θέλουμε να υποστηρίξουμε τους κατοίκους στην προσπάθεια τους» ανέφερε κατά την τελετή της βράβευσης ο εκτελεστικός Διευθυντής της EuroNatur, Gabriel Schwaderer.
Η συνολική έκταση του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου είναι 200.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 95.000 είναι ενταγμένα στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της Συνθήκης Ραμσάρ, ενώ μέρος του Δέλτα χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000. Το Εθνικό Πάρκο Διαχείρισης και η πρωτοβουλία του Δήμου Φερών και των κατοίκων από το 2004 διεξάγουν συστηματική καταμέτρηση των πελαργών προκειμένου να έχουν γνώση των πληθυσμών των πουλιών.
Ωστόσο επειδή έχουμε γεμίσει τον τόπο με καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, οι πελαργοί φωλιάζουν στους πυλώνες με κίνδυνο ηλεκτροπληξίας. Ο Δήμος θέλοντας να εξασφαλίσει ασφαλές περιβάλλον για τα πουλιά έχει σχεδιάσει τη δημιουργία τεχνητών φωλιών. Στην προσπάθεια του αυτή έχει σύμμαχο το ΔΕΔΔΗΕ. Επί σειρά ετών η συμβολή του ΔΕΔΔΗΕ είναι σημαντική καθώς συνεργάζεται στενά με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου για την προστασία και την παρακολούθηση των πελαργών.
Η εταιρεία παραχωρεί τα καλαθοφόρα οχήματα της, ενώ οι εργαζόμενοι της προσεγγίζουν τους πελαργούς προκειμένου να πραγματοποιήσουν τη δακτυλίωση τους. Παράλληλα κατασκευάζουν τεχνητές φωλιές στους στύλους και τοποθετούν συνεστραμμένα καλώδια στο Δίκτυο για να προστατευθούν τα πουλιά από τον κίνδυνο της ηλεκτροπληξίας.
Ο Δήμος δεσμεύτηκε να συνεχίσει και με προγράμματα ευαισθητοποίησης του κοινού και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενώ για τον ΔΕΔΔΗΕ θα συνεχίσει η προστασία των πουλιών να αποτελεί προτεραιότητα στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Εταιρείας.
Η ανακήρυξη του Πόρου ως Πανευρωπαϊκού Χωριού Πελαργών εκτός ότι θα προσελκύσει επισκέπτες στο χωριό, αποδεικνύει περίτρανα πόσο σημαντικό είναι το φυσικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της χώρας μας αλλά και το τι μπορούμε να πετύχουμε όταν συνεργαζόμαστε μεταξύ μας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.