Περιβαλλον

Τεχνολογία, επιστήμη και καύσωνας

Η γιγάντωση των πόλεων και η κλιματική αλλαγή είναι οι σημερινές μεγάλες προκλήσεις

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
131681-299069.jpg

Στο πέρασμα των αιώνων οι πόλεις αποτέλεσαν το κέντρο του εμπορίου, της τέχνης, του πολιτισμού και της καινοτομίας. Στις πόλεις γεννήθηκαν και οι μεγαλύτερες ιδέες και εφευρέσεις της ανθρωπότητας. Και είναι λογικό αφού πάντα είχαν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις. Η παγκοσμιοποίηση, η οικονομική και προσφυγική κρίση, η γιγάντωση των πόλεων και η κλιματική αλλαγή είναι οι σημερινές μεγάλες προκλήσεις που οι σύγχρονες πόλεις καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Για να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις οι πόλεις ολόκληρου του κόσμου συνεργάζονται μεταξύ τους, δημιουργούν δίκτυα, ανταλλάσουν ιδέες και καλές πρακτικές. Η Αθήνα για να εξασφαλίσει την ανθεκτικότητα της, συμμετέχει ενεργά σε τέτοια δίκτυα όπως το 100 Resilient Cities και το C-40. Ωστόσο επειδή η Αθήνα, όπως και η κάθε πόλη, έχει τις ιδιαιτερότητες της, οι πρωτοβουλίες καθορίζονται με βάση αυτές τις ιδιαίτερες ανάγκες.

Με την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού, με το θερινό ηλιοστάσιο, ήρθε και ο πρώτος καύσωνας. Κάθε χρόνο 200 θάνατοι συνδέονται με τον καύσωνα, και η Αθήνα τα επόμενα χρόνια θα έχει να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερους. Χρειάζεται επομένως άμεσα σχέδιο δράσης. Σε ημερίδα που οργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων, η επικεφαλής του γραφείου Ανθεκτικότητας του Δήμου εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για την εποπτεία και τον συντονισμό των δράσεων Αστικής Βιωσιμότητας, Ελένη Μυριβήλη και η Σύμβουλος του Δικτύου C-40 για την Αθήνα, Ειρήνη Σκουλά έδωσαν κάποια συνταρακτικά στοιχεία για τις καταγραφές αερίων του θερμοκηπίου στην Αθήνα, για τις συνέπειες του καύσωνα και για το σχέδιο δράσης του Δήμου για μια δροσερή πόλη.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του Δήμου τα αέρια του θερμοκηπίου που προέρχονται από όλες τις δραστηριότητες ανέρχονται στους 7,6 τόνους ανά κάτοικο, τη στιγμή που ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών πόλεων είναι 4-5 τόνοι. Επιπλέον η αύξηση της θερμοκρασίας εκτός από τις συνέπειες για την υγεία των πολιτών έχει συνέπειες και στην οικονομία της πόλης αφού κανένας δεν βγαίνει έξω, ενώ όπως επισήμανε η κ. Μυριβήλη, από έρευνες που έχουν γίνει στο εξωτερικό, κατά τη διάρκεια του καύσωνα αυξάνεται και η εγκληματικότητα. Ο Δήμος Αθηναίων εκπονεί σχέδιο που θα μπει σε εφαρμογή το επόμενο καλοκαίρι.

Για φέτος ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών δημιούργησαν την εφαρμογή Treasure για κινητά τηλέφωνα όπου απεικονίζεται η θερμοκρασία και οι δείκτες θερμικής δυσφορίας. Με την εφαρμογή μπορεί ο χρήστης να γνωρίζει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει λόγω καύσωνα. Η εφαρμογή επίσης θα προτείνει στο χρήστη ή στο στενό συγγενικό ή φιλικό του περιβάλλον, τον πλησιέστερο κλιματιζόμενο χώρο. Παράλληλα θα τοποθετηθούν αυτοκόλλητα μικροτσίπ της εφαρμογής σε επιλεγμένα σημεία όπου ο χρήστης θα μπορεί να αναζητήσει την πληροφορία από εκεί.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν στο Δήμο Αθηναίων 8 κλιματιζόμενες αίθουσες «Λέσχες Φιλίας» συνολικής χωρητικότητας περίπου 800 ατόμων, όπου οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού μπορούν να βρίσκουν ανακούφιση τις δύσκολες ώρες του καύσωνα. Επίσης όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης πρόκειται να υπάρξει και μια καμπάνια του Δήμου #CoolAthens με την συμμετοχή καταστημάτων (καφετέριες, εστιατόρια, super market) που θα προσφέρουν νερό και ένα κάθισμα.

Μέσα στο 2017 ο Δήμος Αθηναίων θα έχει εκπονήσει ένα πιο ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του καύσωνα με δενδροφυτεύσεις, αναβάθμιση των κλιματιζόμενων αιθουσών, περισσότερες δημόσιες βρύσες αλλά και με εκπόνηση μελετών για την σταδιακή μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.