Περιβαλλον

ECOVOICE: Πυρηνικά και ασφάλεια

Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ασφαλής

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
13037-38359.jpg

Σήμερα καταρρίπτεται με τον πιο τραγικό τρόπο ο ισχυρισμός στο πόρισμα της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών ότι « Υπάρχουν δεκάδες πυρηνικών εργοστασίων σε σαφώς σεισμικές περιοχές (π.χ Καλιφόρνια – Ιαπωνία) χωρίς κανένα σοβαρό πρόβλημα. Το πόρισμα της Ακαδημίας Αθηνών με τίτλο «Πυρηνική Ενέργεια και Ενεργειακές Ανάγκες της Ελλάδας» μπορείτε να το διαβάσετε εδώ

Η πυρηνική καταστροφή που εξελίσσεται στην Ιαπωνία και ο σχετικός διάλογος για τη συνολικότερη ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας, οδηγεί την Ευρώπη σε δεύτερες σκέψεις που θα έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα. Οι Πράσινοι απαιτούν άμεσο σχεδιασμό για συντονισμένη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, με τους πιο επικίνδυνους αντιδραστήρες να διακόπτουν τη λειτουργία τους χωρίς καθυστέρηση. Σχετικά οι συμ-πρόεδροι των Πράσινων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και Ρεμπέκα Χαρμς είπαν:«Οι σκέψεις και τα αισθήματά μας βρίσκονται με τους πολίτες της Ιαπωνίας,καθώς συνεχίζουν να ξετυλίγονται οι τραγικές και καταστροφικές συνέπειες από το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία. Η ΕΕ και οι χώρες μέλη της οφείλουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν την Ιαπωνία να αντιμετωπίσει αυτή η καταστροφή.

Η ζημιά από το σεισμό και το τσουνάμι στις εγκαταστάσεις ατομικής ενέργειας στη Φουκουσίμα (και αλλού) έχει φέρει τον Ιαπωνικό λαό αντιμέτωπο επιπλέον με μια πυρηνική καταστροφή.

Τα γεγονότα στη Φουκουσίμα έχουν απογυμνώσει τους μύθους περί «πυρηνικής ασφάλειας». Η πυρηνική ενέργεια απλά δεν είναι ασφαλής. Οι παραπλανητικές διαβεβαιώσεις της πυρηνικής βιομηχανίας για το θέμα αυτό, αποκαλύπτονται πόσο απερίσκεπτες και επικίνδυνες είναι.

Η σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας πανευρωπαϊκά, πρέπει να προγραμματιστεί και να συντονιστεί άμεσα. Ως πρώτο βήμα, κάτι τέτοιο σημαίνει άμεσο και χωρίς καθυστέρηση κλείσιμο των πιο επικίνδυνων αντιδραστήρων από τους ευρωπαϊκούς αντιδραστήρες. Επείγουσα προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο κλείσιμο όσων παρουσιάζουν τον υψηλότερο βαθμό κινδύνου: αυτών που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980, σε περιοχές σεισμικής δραστηριότητας, χωρίς σχεδιασμό δευτεροβάθμιας συγκράτησης ή «ζέοντος ύδατος». Ξεκινώντας άμεσα τις σχετικές ενέργειες και το συνολικό σχεδιασμό για τις συνέπειες, θα διασφαλίσουμε ότι μια συνολική βήμα προς βήμα κατάργηση της πυρηνικής βιομηχανίας θα μπορέσει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν. Κάτι τέτοιο σημαίνει σαφώς ότι παγώνει κάθε νέο πυρηνικό εργοστάσιο, υπό μελέτη ή υπό κατασκευή. Χρειαζόμαστε γρήγορη και αποφασιστική δράση, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να συνεργαστεί με τις χώρες μέλη της ΕΕ για το συντονισμό της προσπάθειας.

Για το στόχο αυτό, η ΕΕ οφείλει να στραφεί τώρα σε πλήρη αναπροσανατολισμό της ενεργειακής της πολιτικής. Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό σημαίνει να επανασχεδιάσει τους πρόσφατους οδικούς χάρτες της και να παρουσιάσει φιλόδοξα νομοθετικά μέτρα και δημιουργικά εργαλεία χρηματοδότησης για προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ΕΕ πρέπει να δεσμευθεί στο στόχο μιας οικονομίας 100% βασισμένης σε ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2050. Οι Πράσινοι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με την Κομισιόν για το στόχο αυτό».

Αναλυτικότερες προτάσεις των Πράσινων για το θέμα αυτό, υπάρχουν στα αγγλικά εδώ

Φωτο: Asahi Shimbun - Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.