Περιβαλλον

Βελτιώνοντας την ενεργειακή αποδοτικότητα

Το κλειδί για την επιτυχία της εφαρμογής όλων των πολιτικών βρίσκεται στην αποδοχή τους από τους πολίτες

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
125013-280543.jpg

Από το 2007 που η Ευρώπη έθεσε το στόχο 20-20, της μείωσης δηλαδή της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20% μέχρι το 2020, η εξάλειψη της σπατάλης ενέργειας αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη σημασία για την ΕΕ. Μετά τη συμφωνία του Παρισιού όμως, τον περασμένο Δεκέμβρη, η ενεργειακή αποδοτικότητα αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πολιτική για την ενέργεια, αφού αναγνωρίζεται πλέον όχι μόνο ως βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αλλά και ως μέσο ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αν η Ευρώπη καταφέρει να χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά την ενέργεια, οι ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούμε να δούμε τους λογαριασμούς μας να μειώνονται, την ενεργειακή ένδεια να εξαλείφεται, την εξάρτηση από τις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου να μειώνεται και φυσικά το περιβάλλον μας πολύ πιο καθαρό.

Πρόκειται για μια πραγματική πρόκληση που ενώ αποτελεί και έναν από τους πυλώνες της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής της ΕΕ, ωστόσο συναντά πολλές δυσκολίες υλοποίησης τόσο στο σχεδιασμό όσο και στο συντονισμό των διαφόρων φορέων μεταξύ τους.

Για να βελτιωθούν αυτές οι αδυναμίες των κρατών μελών στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενεργειακής πολιτικής, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “multEE” –«Διευκολύνοντας την πολύ-επίπεδη Διακυβέρνηση για την Ενεργειακή Απόδοση» στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος HORIZON 2020,ενώνει 10 οργανισμούς από 9 ευρωπαϊκές χώρες για να σχεδιάσουν τις πολιτικές εκείνες που θα οδηγήσουν την Ευρώπη στην σταδιακή βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και στην μελλοντική απεξάρτηση της από τα ορυκτά καύσιμα.

Πρόκειται για ερευνητικά ιδρύματα με τεχνογνωσία στην καταμέτρηση και στην παρακολούθηση της ενεργειακής απόδοσης, στον ενεργειακό εφοδιασμό και στην προετοιμασία της ενεργειακής στρατηγικής. Στην Ελλάδα το ευρωπαϊκό έργο υλοποιείται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Μέσα από καινοτόμα συστήματα παρακολούθησης και επαλήθευσης, οι επιστήμονες θα μπορούν να αποτιμήσουν με ακρίβεια ποια από τα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης μπορούν να αξιοποιηθούν για το σχεδιασμό των ανάλογων πολιτικών για το μέλλον. Ανταλλαγές εμπειριών και η επιτυχημένη εφαρμογή συστημάτων σε μια χώρα μπορούν να υιοθετηθούν και να προσαρμοστούν στις ανάγκες των υπολοίπων.

Στην ουσία το έργο έρχεται να καλύψει μια ουσιαστική ανάγκη. Τη βελτίωση της ποιότητας του πολιτικού σχεδιασμού για την ενεργειακή απόδοση. Ταυτόχρονα προσπαθεί να βελτιώσει το συντονισμό μεταξύ των διαφόρων διοικητικών επιπέδων όπως οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και τα Υπουργεία, έτσι ώστε να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες των εξελιγμένων συστημάτων που έχουμε στη διάθεση μας σήμερα.

Ωστόσο το κλειδί για την επιτυχία της εφαρμογής όλων των πολιτικών βρίσκεται στην αποδοχή τους από τους πολίτες. Οι ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον πολίτες είναι εκείνοι που αλλάζουν τις συμπεριφορές τους στον τρόπο που καταναλώνουν ακόμη και την ενέργεια. Με τη σωστή χρήση και την εξοικονόμηση ενέργειας καταφέρνουμε όχι μόνο να μειώσουμε τους λογαριασμούς μας αλλά να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο μέλλον πάνω σε έναν ταλαιπωρημένο πλανήτη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.