- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Βελτιώνοντας την ενεργειακή αποδοτικότητα
Το κλειδί για την επιτυχία της εφαρμογής όλων των πολιτικών βρίσκεται στην αποδοχή τους από τους πολίτες
Από το 2007 που η Ευρώπη έθεσε το στόχο 20-20, της μείωσης δηλαδή της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20% μέχρι το 2020, η εξάλειψη της σπατάλης ενέργειας αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη σημασία για την ΕΕ. Μετά τη συμφωνία του Παρισιού όμως, τον περασμένο Δεκέμβρη, η ενεργειακή αποδοτικότητα αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πολιτική για την ενέργεια, αφού αναγνωρίζεται πλέον όχι μόνο ως βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αλλά και ως μέσο ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Αν η Ευρώπη καταφέρει να χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά την ενέργεια, οι ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούμε να δούμε τους λογαριασμούς μας να μειώνονται, την ενεργειακή ένδεια να εξαλείφεται, την εξάρτηση από τις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου να μειώνεται και φυσικά το περιβάλλον μας πολύ πιο καθαρό.
Πρόκειται για μια πραγματική πρόκληση που ενώ αποτελεί και έναν από τους πυλώνες της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής της ΕΕ, ωστόσο συναντά πολλές δυσκολίες υλοποίησης τόσο στο σχεδιασμό όσο και στο συντονισμό των διαφόρων φορέων μεταξύ τους.
Για να βελτιωθούν αυτές οι αδυναμίες των κρατών μελών στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενεργειακής πολιτικής, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “multEE” –«Διευκολύνοντας την πολύ-επίπεδη Διακυβέρνηση για την Ενεργειακή Απόδοση» στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος HORIZON 2020,ενώνει 10 οργανισμούς από 9 ευρωπαϊκές χώρες για να σχεδιάσουν τις πολιτικές εκείνες που θα οδηγήσουν την Ευρώπη στην σταδιακή βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και στην μελλοντική απεξάρτηση της από τα ορυκτά καύσιμα.
Πρόκειται για ερευνητικά ιδρύματα με τεχνογνωσία στην καταμέτρηση και στην παρακολούθηση της ενεργειακής απόδοσης, στον ενεργειακό εφοδιασμό και στην προετοιμασία της ενεργειακής στρατηγικής. Στην Ελλάδα το ευρωπαϊκό έργο υλοποιείται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
Μέσα από καινοτόμα συστήματα παρακολούθησης και επαλήθευσης, οι επιστήμονες θα μπορούν να αποτιμήσουν με ακρίβεια ποια από τα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης μπορούν να αξιοποιηθούν για το σχεδιασμό των ανάλογων πολιτικών για το μέλλον. Ανταλλαγές εμπειριών και η επιτυχημένη εφαρμογή συστημάτων σε μια χώρα μπορούν να υιοθετηθούν και να προσαρμοστούν στις ανάγκες των υπολοίπων.
Στην ουσία το έργο έρχεται να καλύψει μια ουσιαστική ανάγκη. Τη βελτίωση της ποιότητας του πολιτικού σχεδιασμού για την ενεργειακή απόδοση. Ταυτόχρονα προσπαθεί να βελτιώσει το συντονισμό μεταξύ των διαφόρων διοικητικών επιπέδων όπως οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και τα Υπουργεία, έτσι ώστε να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες των εξελιγμένων συστημάτων που έχουμε στη διάθεση μας σήμερα.
Ωστόσο το κλειδί για την επιτυχία της εφαρμογής όλων των πολιτικών βρίσκεται στην αποδοχή τους από τους πολίτες. Οι ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον πολίτες είναι εκείνοι που αλλάζουν τις συμπεριφορές τους στον τρόπο που καταναλώνουν ακόμη και την ενέργεια. Με τη σωστή χρήση και την εξοικονόμηση ενέργειας καταφέρνουμε όχι μόνο να μειώσουμε τους λογαριασμούς μας αλλά να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο μέλλον πάνω σε έναν ταλαιπωρημένο πλανήτη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.