Περιβαλλον

ECOVOICE: Εξοικονόμηση κατ'οίκον

Επιδοτούμενο πρόγραμμα για πιο οικολογικά και οικονομικά σπίτια

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
12084-36868.jpg

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 80% περίπου των πολιτών ζουν σε αστικές περιοχές, με αποτέλεσμα τα περιβαλλοντικά προβλήματα να γίνονται ολοένα και πιο αισθητά και δύσκολα αντιμετωπίσιμα. Επιπλέον εάν σκεφτούμε ότι στην Ελλάδα της δεκαετίας του ΄80 αντιστοιχούσαν 28 τμ ανά άτομο και σήμερα έχουμε φτάσει στα 42 τμ αφού ο κάθε νέος άνθρωπος θέλει να μένει μόνος του, αντιλαμβανόμαστε πόσο έχουμε αυξήσει τις ενεργειακές μας ανάγκες για να θερμάνουμε και να δροσίσουμε αυτά τα επιπλέον τετραγωνικά που καλύπτουμε. Επίσης το γεγονός ότι στην Ελλάδα η ποιότητα των κτηρίων ενεργειακά και περιβαλλοντικά είναι σε μη αποδεκτά επίπεδα κάνει την θερμική κατανάλωση να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτή των Σκανδιναβικών χωρών παρότι οι κλιματολογικές μας συνθήκες συνηγορούν για το αντίθετο. Από την άλλη ο ακατάλληλος σχεδιασμός των κτηρίων μας σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας των πόλεων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διογκώνουν τις ανάγκες για κλιματισμό ξεπερνώντας σε κατανάλωση ενέργειας κάθε διεθνή πρότυπο.

Οι πολίτες χαμηλού εισοδήματος κατοικούν στην πλειοψηφία τους σε αμόνωτα κτήρια με αποτέλεσμα το κόστος για θέρμανση να είναι 138% μεγαλύτερο ανά άτομο και μονάδα επιφάνειας κτηρίου από ότι στις πλουσιότερες οικογένειες. Πέρα όμως από τα οικονομικά στοιχεία μην ξεχνάμε και τα πολύ χαμηλά οικονομικά στρώματα Ελλήνων και μεταναστών που ζουν σε κτήρια χωρίς κλιματισμούς και μονώσεις και σε περίπτωση συνεχόμενων μερών καύσωνα η ζωή τους θέτεται σε κίνδυνο. Είναι σχετικά πρόσφατη η εμπειρία των θανάτων στο Παρίσι το καλοκαίρι με τον καύσωνα. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι η προσπάθεια νομοθέτησης και προώθησης των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης των πόλεων έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια.

Το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ που από αρχίζει να τρέχει από σήμερα αποτελεί ένα σχέδιο δράσης για την εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά και συγχρόνως συμβάλλει στην καλύτερη και φτηνότερη διαβίωση. Αναπτυξιακά-Κοινωνικά και Περιβαλλοντικά τα χαρακτηριστικά του προγράμματος, αφού δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και ενισχύει τον κατασκευαστικό κλάδο. Γίνεται εξοικονόμηση στο κτηριακό απόθεμα της χώρας, δεδομένου ότι η ανακαίνιση ενός σπιτιού έχει σημαντικά περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την κατεδάφιση και την εκ νέου κατασκευή. Οικονομικά οφέλη για τους πολίτες αφού η εξοικονόμηση ενέργειας θα μειώσει πολύ το κόστος που πληρώνουμε για θέρμανση και φυσικά το μεγαλύτερο όφελος για το περιβάλλον αν αναλογιστούμε ότι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η θέρμανση και ο φωτισμός των κτηρίων καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο ενεργειακής κατανάλωσης που ανέρχεται στο 42% από το οποίο το 70% είναι για τη θέρμανση, και παράγουν το 35% των συνολικών εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στην αναβάθμιση έως και 100.000 κατοικιών σε όλη τη χώρα ενώ υπολογίζεται ότι η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει το 1 δις kwh, δηλαδή το 1/6 περίπου της συνολικής εξοικονόμησης που προβλέπεται στο σχέδιο που έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή επιτροπή.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 200 εκ. ευρώ και αφορά σε επιδοτήσεις για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες μετά από έλεγχο και υποδείξεις ενεργειακού επιθεωρητή, του οποίου το κόστος αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη και επιχορηγείται στο 100%. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο υποπρογράμματα. Στο υποπρόγραμμα Α που επιδοτείται το επιτόκιο δανείου και θα μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις οι ιδιοκτήτες κατοικιών που το ατομικό εισόδημα τους δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα δεν ξεπερνά τα 50.000 ευρώ. Στο υποπρόγραμμα Β επιχορηγείται απευθείας το 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού και αφορά τα πιο χαμηλά εισοδήματα. Μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις ιδιοκτήτες κατοικιών που το εισόδημα τους δεν ξεπερνά τα 15000 ευρώ ή το οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τα 25000 ευρώ. Για να υπάρξει μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας με την ένταξη πολυκατοικιών στο πρόγραμμα, τους δίνεται σαν κίνητρο η απευθείας επιχορήγηση του υποπρογράμματος Β με τα πιο υψηλά όρια εισοδήματος του υποπρογράμματος Α. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλες οι μονοκατοικίες και πολυκατοικίες που η οικοδομική τους άδεια έχει εκδοθεί πριν την 1-01-1980 και βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης μικρότερη ή ίση των 1500 ευρώ το τμ. Άλλη προϋπόθεση για να ενταχθεί μια κατοικία στο πρόγραμμα είναι να αποτελεί κύρια κατοικία και όχι εξοχική και στην περίπτωση των πολυκατοικιών το κριτήριο της κύριας κατοικίας να ικανοποιείται από το 50% των διαμερισμάτων. Σημαντική είναι και η μείωση φόρου μέχρι 2500 ευρώ για δαπάνες που αφορούν σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι σχετικά απλή και ο ενδιαφερόμενος είτε μόνος του, είτε μέσω του μηχανικού του θα υποβάλει την αίτηση του στην τράπεζα. Οι τράπεζες που είναι συμβεβλημένες με το πρόγραμμα και δέχονται αιτήσεις είναι η ΠΕΙΡΑΙΩΣ η ΕΘΝΙΚΗ η ALPHA και η EUROBANK.

Η εξοικονόμηση ενέργειας από τα κτήρια, είναι ο πιο φτηνός και εύκολος τρόπος για να πετύχουμε μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ενώ συγχρόνως βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής μας. Άλλωστε η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων τόσο από την πολιτεία όσο και από τους πολίτες είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του περιβάλλοντος.

 

gramvas(at)yahoo.gr

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.