Τη στιγμή που σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα θέμα λυμένο εδώ και δεκαετίες και αποτελεί πηγή πλουτισμού και πράσινων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα ασχολούμαστε και τσακωνόμαστε για το που θα πάνε τα σκουπίδια και όχι για το πώς θα τα διαχειριστούμε.
Σε προηγούμενο άρθρο της ecovoice για τα σκουπίδια παρουσιάσαμε τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Προτάσεις με χαμηλό κόστος με τις οποίες συμφωνούν και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αφού βασίζονται στο πιο σύγχρονο οικολογικό μοντέλο που εμπλέκει τον πολίτη και όχι μόνο τους δήμους.
Με απλά λόγια οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων βασίζονται σε τρεις άξονες. Στην πρόληψη, δηλαδή να μάθουμε να προσέχουμε στις αγορές μας ώστε να μην δημιουργούμε σκουπίδια από περιττές συσκευασίες και άχρηστα αντικείμενα. Στην διαλογή στην πηγή με τέσσερις κάδους, ένα κάδο για τις συσκευασίες, ένα κάδο για το χαρτί, ένα κάδο για τα οργανικά και ένα τέταρτο κάδο για τα υπολείμματα. Και στα κέντρα ανακύκλωσης. Βασιζόμενη η διαχείριση των απορριμμάτων σε αυτούς τους άξονες και με μονάδες κομποστοποίησης σε πολλούς δήμους της Αττικής μπορούν να μειωθούν κατά πολύ οι ποσότητες σκουπιδιών που στέλνουμε στη Φυλή και να μην μετατρέψουμε και άλλες περιοχές σε χωματερές.
Με πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων, πολιτεία, αυτοδιοίκηση και κοινωνικοί φορείς συγκεντρώθηκαν γύρω από το στρογγυλό τραπέζι των γραφείων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Λ. Αμαλίας για να συζητηθούν όλες οι απόψεις. Χαρακτηριστική ήταν η απουσία εκπροσώπησης του Υπουργείου Εσωτερικών.
Στη συζήτηση υπήρξε σύγκληση απόψεων τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνικών φορέων σε πολλά σημεία, διατυπώθηκαν όμως και πολλά ερωτηματικά και επιφυλάξεις για τον σχεδιασμό. Για παράδειγμα πολλοί θεωρούν ανέφικτο σε μια πόλη σαν την Αθήνα με τόσο πυκνή δόμηση να τοποθετηθούν τέσσερις κάδοι. Απαντώντας ο κύριος Κυρκίτσος Φίλιππος Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και εκπρόσωπος τεσσάρων οικολογικών οργανώσεων είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει νέα χωροθέτηση για τους κάδους και η τοποθέτηση τους δεν θα στερούσε τίποτε άλλο από την πόλη παρά μόνο μία θέση πάρκιν. Επιπλέον θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τα καινούργια κτήρια να περιλαμβάνεται χώρος για την τοποθέτηση των κάδων μέσα σε αυτά έτσι ώστε ούτε να είναι εκτεθειμένοι αλλά ούτε και να τους καίνε. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων στο δρόμο. Σε τοποθέτηση ότι οι Έλληνες είναι οι λιγότερο ευαισθητοποιημένοι περιβαλλοντικά πολίτες της Ευρώπης με τα μικρότερα ποσοστά ανακύκλωσης η απάντηση για το παράδειγμα της Ελευσίνας ήταν αποστομωτική. Ο Δήμαρχος όμως της Ελευσίνας κύριος Αμπατζόγλου φρόντισε για την ενημέρωση των πολιτών πηγαίνοντας πόρτα- πόρτα.
«Πολιτικό το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Ελλάδα» αναφέρει ο κύριος Χαδάς Γεώργιος εκπρόσωπος ΠΟΕ ΟΤΑ «αφού πληρώνουμε τέλος ανακύκλωσης αλλά ανακύκλωση δεν γίνεται» για να καταλήξει ότι «η πολιτεία δεν θέλει να δώσει λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών». Καταγγελτικός ο κύριος Ιατρού πρώην δήμαρχος Κερατέας κατηγόρησε το ΥΠΕΚΑ ότι ακυρώνει τον περιφερειακό σχεδιασμό σε μια προσπάθεια να πείσει τους κατοίκους της Κερατέας να δεχτούν το ΧΥΤΑ, ενώ προειδοποίησε τον Περιφερειάρχη Γ. Σγουρό ότι θα είναι συμμέτοχος σ’ ένα μεγάλο έγκλημα που θα έχει συντελεστεί εάν δεν ενημερωθεί καλύτερα για τις λύσεις που υπάρχουν στην διαχείριση των απορριμμάτων. Θα κλείσω με την δήλωση του κυρίου Ιατρού που αποτελεί και αφορμή σκέψης και ανάληψης ευθυνών όχι μόνο από την πολιτεία αλλά και για τον καθένα από μας. «Ζούμε με τα σκουπίδια και μας συμπεριφέρονται σαν σκουπίδια» εννοώντας την βία που οι κάτοικοι της Κερατέας έχουν δεχτεί τον τελευταίο καιρό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.