- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Το σκάνδαλο των πετρελαιοκίνητων αυτοκίνητων
Μόνο ένα στα δέκα αυτοκίνητα πληροί τις προϋποθέσεις της ΕΕ
Σύμφωνα με έρευνα της περιβαλλοντικής οργάνωσης Transport & Environment μόνο ένα στα δέκα νέας γενιάς πετρελαιοκίνητα οχήματα, που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ευρώπης, πληροί τα όρια εκπομπής ατμοσφαιρικών ρύπων που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται να επιβεβαιώσουν και την ελληνική περιβαλλοντική οργάνωση ECOCITY, που όλα αυτά τα χρόνια έχει εκφράσει την αντίθεσή της στις αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης για την παροχή κινήτρων στα πετρελαιοκίνητα επιβατικά οχήματα νέας τεχνολογίας, και στην ελεύθερη κυκλοφορία τους στο κέντρο των πόλεων.
Κατά μέσο όρο, τα καινούργια αυτοκίνητα ντίζελ στην ΕΕ παράγουν περίπου πέντε φορές υψηλότερες εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων από τα επιτρεπόμενα όρια. Πρωταθλητής αναδεικνύεται η Audi με εκπομπές 22 φορές περισσότερες από το επιτρεπόμενο όριο. Αν λάβουμε υπόψιν μας και το σκάνδαλο που ξέσπασε με το παράνομο λογισμικό της VW για την απόκρυψη ρύπων, καταλαβαίνουμε το μέγεθος της ρύπανσης του αέρα που αναπνέουμε. Το ECOCITY είχε επισημάνει πολύ νωρίς τις διαφορές στις εκπομπές ρύπων που αναφέρουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, από τις μετρήσεις που κάνουν στα εργαστήρια τους, σε σχέση με τις μετρήσεις της πραγματικής κυκλοφορίας στις πόλεις.
Στην έρευνα που διεξήγαγε η T&E και αφορούσε μετρήσεις όχι στα εργαστήρια αλλά στο δρόμο, μόνο 3 από τα 23 αυτοκίνητα που ελέγχτηκαν πληρούσαν τις προδιαγραφές της ΕΕ. Όπως αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση ο κύριος λόγος είναι τα ξεπερασμένα συστήματα δοκιμών που χρησιμοποιεί η Ευρώπη, επιτρέποντας στους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν φθηνότερα και λιγότερο αποτελεσματικά συστήματα επεξεργασίας καυσαερίων, σε αντίθεση με την Αμερική όπου οι δοκιμές είναι αυστηρότερες με αποτέλεσμα οι ίδιοι κατασκευαστές να πωλούν στις ΗΠΑ αυτοκίνητα που παράγουν λιγότερες εκπομπές.
Ο Creg Archer Διευθυντής του τομέα καθαρών οχημάτων της T&E δήλωσε: «Κάθε πετρελαιοκίνητο όχημα νέας τεχνολογίας θα έπρεπε να είναι καθαρό αλλά δυστυχώς είναι μόνο ένα στα δέκα. Αυτή είναι η κύρια αιτία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις. Η αυτοκινητοβιομηχανία πουλάει καθαρά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ και όχι στην Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τον τρόπο των δοκιμών ώστε να πωλούνται και στην Ευρώπη καθαρά οχήματα».
Από τον Ιούλιο η ΕΕ ετοιμάζεται για αλλαγές στα τεστ των ατμοσφαιρικών ρύπων των αυτοκινήτων. Πλέον οι ρύποι θα ελέγχονται όχι στα εργαστήρια αλλά σε συνθήκες δρόμου. Ωστόσο αυτό δεν θα ισχύσει πριν το 2018. Στο μεταξύ οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να αποτρέψουν ή να αποδυναμώσουν την εφαρμογή αυτής της Οδηγίας απαιτώντας αλλαγές στους κανόνες που ήδη συμφωνήθηκαν από τον Ιούλιο.
Για να γλιτώσει η αυτοκινητοβιομηχανία ένα κόστος 300 ευρώ ανά αυτοκίνητο (τόσο κοστίζει ένα σύγχρονο σύστημα επεξεργασίας καυσαερίων) οι Ευρωπαίοι είμαστε υποχρεωμένοι να αναπνέουμε διοξείδιο του αζώτου. Όπως έδειξε η έρευνα της T&E το διοξείδιο του αζώτου έχει υπερβεί τα όρια στην Ευρώπη επιδεινώνοντας το άσθμα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, και μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων των πόλεων. Συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο αριθμός των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων έχει αυξηθεί από 1,6 εκ. αυτοκίνητα το 1994 σε 12 εκ. σήμερα, η κυβερνητική υπηρεσία υγείας εκτιμά ότι ο αριθμός των πρόωρων θανάτων στο Λονδίνο διπλασιάστηκε εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Για τις ελληνικές πόλεις που το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχει εκτιναχθεί και με τη χρήση τζακιών, οι προτάσεις που έχει καταθέσει το ECOCITY για την πετρελαιοκίνηση θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την καινούργια κυβέρνηση, γιατί οι επιπτώσεις δεν είναι μεγάλες μόνο για τη Δημόσια Υγεία και για το Περιβάλλον, αλλά και για την οικονομία αφού το σύστημα υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν όταν κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.