Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ολομέλεια του Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο, συζήτησε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απαγόρευση της κλωνοποίησης των ζώων. Οι ευρωβουλευτές προχώρησαν παραπέρα από την πρόταση της Επιτροπής, επεκτείνοντας την απαγόρευση για όλα τα ζώα που εκτρέφονται για γεωργικούς σκοπούς, τους απογόνους τους, τα προϊόντα που προέρχονται απ’ αυτά καθώς και τις εισαγωγές τέτοιων προϊόντων στην ΕΕ.
Λαμβάνοντας υπόψιν την αποδοκιμασία των ευρωπαίων πολιτών, όπου σύμφωνα με έρευνα η συντριπτική πλειοψηφία αντιτίθεται σθεναρά στην κατανάλωση τροφίμων που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη διαπραγματευτική εντολή για το νέο κανονισμό με 529 ψήφους υπέρ, 120 κατά και 57 αποχές.
Ήδη από το 2008 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σε γνωμοδότηση της επισημαίνει τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την καλή διαβίωση των κλώνων. Ένα μεγάλο ποσοστό κλωνοποιημένων ζώων δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν, ενώ λόγω του ασυνήθιστα μεγάλου μεγέθους των κλώνων οι γέννες είναι εξαιρετικά δύσκολες με αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός νεογνών να πεθαίνει κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Η υψηλή θνησιμότητα των κλώνων προκάλεσε ανησυχία αλλά και προβληματισμούς ηθικής φύσης στις εισηγήτριες της πρότασης και επέκτειναν την εφαρμογή της απαγόρευσης και στις εισαγωγές από τρίτες χώρες, κλωνοποιημένων ζώων, κλωνοποιημένων εμβρύων, απογόνων κλωνοποιημένων ζώων, αναπαραγωγικού υλικού, τροφίμων και ζωοτροφών που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα ή απογόνους τους.
«Η τεχνική της κλωνοποίησης δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και στην πραγματικότητα δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος στον τομέα αυτόν. Τα ποσοστά θνησιμότητας παραμένουν υψηλά. Πολλά από τα ζώα που γεννιούνται ζωντανά πεθαίνουν μέσα στις πρώτες εβδομάδες. Δεν πρέπει να το επιτρέπουμε αυτό» ανέφερε η εισηγήτρια της Επιτροπής Περιβάλλοντος , Renate Sommer ενώ η εισηγήτρια της Επιτροπής Γεωργίας Giulia Moi πρόσθεσε: «Πρέπει να λάβουμε υπόψη τον αντίκτυπο στην υγεία των ζώων αλλά και των ανθρώπων. Με τη σημερινή ψηφοφορία στέλνουμε ένα μήνυμα στους εμπορικούς εταίρους μας ότι δεν προτιθέμεθα να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία των οικογενειών μας και των επόμενων γενεών καταναλώνοντας προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας».
Μετά από την ισχυρή εντολή που πήραν από τους ευρωβουλευτές, οι δυο εισηγήτριες θα ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο από τις οποίες θα προκύψει και το τελικό περιεχόμενο της νέας νομοθεσίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.