- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Μέχρι το 2007 που το πρόβλημα του Ασωπού ήρθε στη δημοσιότητα η λέξη εξασθενές χρώμιο ήταν άγνωστη για τους περισσότερους από μας. Τα νερά του Ασωπού ποταμού όμως δεν είναι τα μοναδικά που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρύπανσης στην Ελλάδα. Τα τελευταία σαράντα χρόνια η άναρχη βιομηχανική ανάπτυξη, η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, η αστικοποίηση και η αδιαφορία της πολιτείας στη λήψη μέτρων έχουν καταδικάσει τα νερά της χώρας -τόσο τα επιφανειακά όσο και τον υδροφόρο ορίζοντα- σε μια άνευ προηγουμένου ποιοτική υποβάθμιση και ρύπανση.
Το ΥΠΕΚΑ διαμορφώνει πλέον πολιτική για τον τομέα των υδάτων και καθορίζει τον χρονικό ορίζοντα για την υλοποίηση των δράσεων που θα σταματήσουν την ρύπανση, θα καθαρίσουν τα νερά και το έδαφος από την έκθεση τόσων δεκαετιών και θα εξοικονομηθούν και υδάτινοι πόροι μέσα από ορθολογική και συνετή διαχείριση του νερού.
Καταρτίζονται σχέδια διαχείρισης και παρακολούθησης των ποσοτικών και ποιοτικών παραμέτρων του υδάτινου πλούτου της χώρας με δειγματοληψίες από περίπου 2000 σημεία και για πρώτη φορά ετοιμάζεται έκθεση για την κατάσταση της ποιότητας των υδάτων η οποία θα υποβληθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων.
Και επειδή κάθε σταγόνα νερού μετράει, το ΥΠΕΚΑ μέσα στο 2011 θα εξαγγείλει πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού κατ’ οίκον, ενώ προωθείται η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων όχι μόνο για αρδευτικούς σκοπούς αλλά και βιομηχανική χρήση, για πότισμα πάρκων και χώρων αναψυχής έως και για εμπλουτισμό υπόγειων υδροφορέων.
Προγράμματα αποκατάστασης για τον Ασωπό ποταμό και για άλλες περιοχές με ευαίσθητα υδατικά συστήματα όπως η Μεσσαπία και ο Αμβρακικός είναι στα σχέδια του ΥΠΕΚΑ για το 2011, ενώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζονται μέτρα για την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.