Οικολογικά Ευφυείς Πόλεις
Πώς μπορούν να αλλάξουν τα δημόσια κτίρια σε Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Κροατία
Η πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν οι σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις στα επόμενα χρόνια είναι να γίνουν βιώσιμες πόλεις. Να δημιουργήσουν τις υποδομές εκείνες που δεν θα ρυπαίνουν το περιβάλλον, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα της ζωής των κατοίκων.
Είναι πλέον αναγνωρισμένο ότι μεγάλη ευθύνη για το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας έχουν τα δημόσια κτίρια λόγω της παλαιότητας τους. Το γεγονός ότι τα περισσότερα δημόσια κτίρια δεν έχουν μόνωση, τα καθιστά ιδιαίτερα ενεργοβόρα και ακατάλληλα τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για το περιβάλλον. Για το λόγο αυτό η ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων βρίσκεται στον πυρήνα της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Αναγνωρίζοντας λοιπόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ρόλο που αντιπροσωπεύουν τα δημόσια κτίρια για τη μετάβαση στη νέα εποχή και στις «έξυπνες πόλεις», έχει δημιουργήσει διάφορα προγράμματα που δίνουν τα εργαλεία, οικονομικά και τεχνικά, για την ανακατασκευή των κτιρίων έτσι ώστε να επιτύχουν μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Επιπλέον στο πλαίσιο της βιωσιμότητας του αστικού περιβάλλοντος και της εξοικονόμησης ενέργειας βρίσκεται και η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα, το Republic MED, ολοκληρώθηκε πρόσφατα από πέντε ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου. Η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Κροατία συνεργάστηκαν και ολοκλήρωσαν τις δράσεις τους υπό το συντονισμό του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
Οι ερευνητές του προγράμματος αφού μελέτησαν όλες τις παραμέτρους για τον υπολογισμό της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων και την εξομάλυνση του φαινομένου της αστικής νησίδας, δημιούργησαν μια διαδικτυακή εφαρμογή που αφενός παρουσιάζει τα πιλοτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν, αφετέρου δίνει τεχνικές λύσεις για τους μηχανικούς που θα ασχοληθούν με αυτό το αντικείμενο.
Ο Δρ. Γιώργος Σταυρακάκης κύριος ερευνητής και συντονιστής του προγράμματος αναφέρει χαρακτηριστικά: « Το Republic MED δημιουργήθηκε για να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε καλύτερα το πώς θα μπορέσουμε, ως ειδικοί επιστήμονες, να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της θερμικής αστικής νησίδας. Με τα διαδικτυακά εργαλεία επικοινωνίας και ιεράρχησης λύσεων που δίνουμε προς χρήση, προσφέρεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στους τεχνικούς επιστήμονες να μπορούν να υπολογίζουν τι θα γινόταν αν σχεδίαζαν διαφορετικά, αξιοποιώντας «έξυπνες» πράσινες προμήθειες στην κατεύθυνση των οικολογικών ευφυών πόλεων».
Επιπλέον, για την ευαισθητοποίηση του κοινού δημιουργήθηκε και ένα video (μπορείτε να το δείτε στο τέλος του κειμένου) όπου με απλό και κατανοητό τρόπο εξηγεί το πρόβλημα της αστικής θερμικής νησίδας καθώς και τις λύσεις και τα οφέλη που φέρνει στην κοινωνία και στο περιβάλλον η υλοποίηση του προγράμματος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.