Η Μέρα που εξαντλήσαμε τη Γη
Από σήμερα και μέχρι το τέλος του έτους δανειζόμαστε πόρους από το μέλλον
Η 13η Αυγούστου είναι η μέρα που εξαντλήσαμε τους φυσικούς πόρους που έχει τη δυνατότητα να αναπληρώνει η φύση για το 2015. Μέσα δηλαδή σε λιγότερο από οχτώ μήνες η ανθρωπότητα πήρε από τη φύση όσα αυτή θα μπορούσε να μας δώσει σε έναν ολόκληρο χρόνο. Από τώρα και μέχρι το τέλος του χρόνου στην ουσία δανειζόμαστε πόρους από το μέλλον.
Και αν από τον υπερδανεισμό χρημάτων περνάμε αυτή τη καταστροφική κρίση, από τον υπερδανεισμό φυσικών πόρων τι πρόκειται να βιώσουμε στο μέλλον;
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η δεξαμενή σκέψης για τη βιωσιμότητα Global Footprint Network,τις τελευταίες δεκαετίες ο υπερδανεισμός φυσικών πόρων γίνεται όλο και πιο έντονος αφού μόλις πριν από 15 χρόνια η αντίστοιχη μέρα ήταν περίπου στις αρχές Οκτωβρίου.
Η κακώς εννοούμενη οικονομική ανάπτυξη και οι αυξανόμενες απαιτήσεις της ανθρωπότητας για καλύτερο επίπεδο διαβίωσης δημιουργούν και τις αντίστοιχες απαιτήσεις σε φυσικούς πόρους. Η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων για την κάλυψη των παράλογων αναγκών μας και την ικανοποίηση της απληστίας μας, δημιουργούν αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ενώ ασκούν τεράστιες πιέσεις στη βιοποικιλότητα του πλανήτη.
Πιέσεις που περικλείουν απειλές για τη μελλοντική μας ασφάλεια και ευημερία. Ήδη έχουμε αρχίσει να βιώνουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής με ακραία και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.
Όπως καταδεικνύει η έκθεση της WWF «Ζωντανός Πλανήτης» από το 1970 μέχρι σήμερα οι πληθυσμοί ψαριών, πτηνών, θηλαστικών, αμφιβίων και ερπετών έχουν μειωθεί κατά 52% από το 1970 μέχρι σήμερα, με τη μεγαλύτερη ζημιά να καταγράφεται στα είδη του γλυκού νερού που έχουν υποστεί πληθυσμιακή μείωση της τάξης της τάξης του 76%.
«Το ανθρακικό αποτύπωμα της ανθρωπότητας από μόνο του υπερδιπλασιάστηκε από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, που είναι το σημείο κατά το οποίο ο κόσμος άρχισε να υπερβαίνει τους πόρους της Γης. Οι απαιτήσεις της ανθρωπότητας, το οικολογικό μας αποτύπωμα δηλαδή, ολοένα και απομακρύνονται από αυτά που ο πλανήτης μπορεί να υποστηρίξει (βιοϊκανότητα). Το ανθρακικό αποτύπωμα παραμένει ο ταχύτερα αυξανόμενος λόγος που αυτό συμβαίνει» δήλωσε ο Πρόεδρος του Global Footprint Network και συνδημιουργός του συστήματος μέτρησης του Οικολογικού Αποτυπώματος Mathis Wackerngel.
Δυστυχώς και η Ελλάδα ακολουθεί αυτόν τον φρενήρη ρυθμό εξάντλησης των φυσικών μας πόρων. Επιπλέον η κρίση, αντί να γίνει η αφορμή για «ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης φαίνεται να γίνεται θυσία στο βωμό της εξυπηρέτησης του χρέους».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.