Περιβαλλον

Η Μέρα που εξαντλήσαμε τη Γη

Από σήμερα και μέχρι το τέλος του έτους δανειζόμαστε πόρους από το μέλλον

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
105102-208647.jpg

Η 13η Αυγούστου είναι η μέρα που εξαντλήσαμε τους φυσικούς πόρους που έχει τη δυνατότητα να αναπληρώνει η φύση για το 2015. Μέσα δηλαδή σε λιγότερο από οχτώ μήνες η ανθρωπότητα πήρε από τη φύση όσα αυτή θα μπορούσε να μας δώσει σε έναν ολόκληρο χρόνο. Από τώρα και μέχρι το τέλος του χρόνου στην ουσία δανειζόμαστε πόρους από το μέλλον.

Και αν από τον υπερδανεισμό χρημάτων περνάμε αυτή τη καταστροφική κρίση, από τον υπερδανεισμό φυσικών πόρων τι πρόκειται να βιώσουμε στο μέλλον;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η δεξαμενή σκέψης για τη βιωσιμότητα Global Footprint Network,τις τελευταίες δεκαετίες ο υπερδανεισμός φυσικών πόρων γίνεται όλο και πιο έντονος αφού μόλις πριν από 15 χρόνια η αντίστοιχη μέρα ήταν περίπου στις αρχές Οκτωβρίου.

Η κακώς εννοούμενη οικονομική ανάπτυξη και οι αυξανόμενες απαιτήσεις της ανθρωπότητας για καλύτερο επίπεδο διαβίωσης δημιουργούν και τις αντίστοιχες απαιτήσεις σε φυσικούς πόρους. Η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων για την κάλυψη των παράλογων αναγκών μας και την ικανοποίηση της απληστίας μας, δημιουργούν αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ενώ ασκούν τεράστιες πιέσεις στη βιοποικιλότητα του πλανήτη.

Πιέσεις που περικλείουν απειλές για τη μελλοντική μας ασφάλεια και ευημερία. Ήδη έχουμε αρχίσει να βιώνουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής με ακραία και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Όπως καταδεικνύει η έκθεση της WWF «Ζωντανός Πλανήτης» από το 1970 μέχρι σήμερα οι πληθυσμοί ψαριών, πτηνών, θηλαστικών, αμφιβίων και ερπετών έχουν μειωθεί κατά 52% από το 1970 μέχρι σήμερα, με τη μεγαλύτερη ζημιά να καταγράφεται στα είδη του γλυκού νερού που έχουν υποστεί πληθυσμιακή μείωση της τάξης της τάξης του 76%.

«Το ανθρακικό αποτύπωμα της ανθρωπότητας από μόνο του υπερδιπλασιάστηκε από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, που είναι το σημείο κατά το οποίο ο κόσμος άρχισε να υπερβαίνει τους πόρους της Γης. Οι απαιτήσεις της ανθρωπότητας, το οικολογικό μας αποτύπωμα δηλαδή, ολοένα και απομακρύνονται από αυτά που ο πλανήτης μπορεί να υποστηρίξει (βιοϊκανότητα). Το ανθρακικό αποτύπωμα παραμένει ο ταχύτερα αυξανόμενος λόγος που αυτό συμβαίνει» δήλωσε ο Πρόεδρος του Global Footprint Network και συνδημιουργός του συστήματος μέτρησης του Οικολογικού Αποτυπώματος Mathis Wackerngel.

Δυστυχώς και η Ελλάδα ακολουθεί αυτόν τον φρενήρη ρυθμό εξάντλησης των φυσικών μας πόρων. Επιπλέον η κρίση, αντί να γίνει η αφορμή για «ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης φαίνεται να γίνεται θυσία στο βωμό της εξυπηρέτησης του χρέους».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.