Δηλητηριασμένος Ασπροπάρης
Σήμερα ο νεοέλληνας τον δολοφονεί χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι έμμεσα δολοφονεί και τον ίδιο του τον εαυτό
Την ίδια στιγμή που η ελληνική κοινωνία βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις οικονομικής ασφυξίας και αβεβαιότητας για το μέλλον, ο Ασπροπάρης, ένα σπάνιο είδος γύπα, δίνει τον δικό του αγώνα επιβίωσης στην Ελλάδα της πολλαπλής κρίσης. Ενώ παλιά είχε ιδιαίτερα στενή σχέση με τους αγροτικούς πληθυσμούς της χώρας, οι οποίοι τον σέβονταν, τον θαύμαζαν και τον συμπεριλάμβαναν στην καθημερινότητα τους, όπως μαρτυρούν οι θρύλοι και οι παραδόσεις των ορεινών χωριών, σήμερα ο νεοέλληνας τον δολοφονεί χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι έμμεσα δολοφονεί και τον ίδιο του τον εαυτό.
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, που παρακολουθεί στενά και σε καθημερινή βάση το μειωμένο και στα όρια της εξαφάνισης πληθυσμό του Ασπροπάρη, βρήκε στην περιοχή των Μετεώρων ένα ενήλικο πουλί δηλητηριασμένο στη φωλιά του. Οι ερευνητές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας μετά από τρεις μέρες και αφού δεν είχαν παρατηρήσει καμία κίνηση του ζευγαριού των Ασπραπάρηδων, θορυβήθηκαν και έκαναν καταρρίχηση στη φωλιά του. Εκεί βρήκαν το άτυχο πουλί νεκρό από δηλητήριο. Παραμένει άγνωστο τι έχει απογίνει το ταίρι του το οποίο δεν έχει δώσει κανένα σημείο ζωής.
Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό δηλητηρίασης Ασπροπάρη στην περιοχή των Μετεώρων την τελευταία τετραετία. Έτσι μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα έχει χάσει από δηλητηριασμένα δολώματα 5 άτομα από το πιο απειλούμενο είδος πουλιού της χώρας και ένα από τα πιο απειλούμενα αρπακτικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτό. Η Ομάδα Ανίχνευσης της Ορνιθολογικής, που δραστηριοποιείται στην περιοχή των Μετεώρων έχει καταγράψει μέσα στο 2015 οχτώ περιστατικά δηλητηριασμένων ζώων από φόλες, ενώ ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος της Οργάνωσης έχει ανακαλύψει 26 δηλητηριασμένα δολώματα.
Η Μαλαμώ Κορμπέτη, Υπεύθυνη Πολιτικής Περιβάλλοντος της Ορνιθολογικής, θα πει για τον άνισο αγώνα της Οργάνωσης. «Οι προσπάθειες της Ορνιθολογικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος των δηλητηριασμένων δολωμάτων με την καταγγελία σοβαρών περιστατικών τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και στο Συνήγορο του Πολίτη, καθώς και μέσω πίεσης στα κέντρα λήψης αποφάσεων έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Ένα εμβληματικό είδος πουλιού χάνεται μπροστά στα μάτια μας και η ώρα για την κοινωνία και τις αρχές να σταματήσουν να αδιαφορούν και να αναλάβουν δράση έχει φτάσει προ πολλού».
Η Πολιτεία θα πρέπει να αφυπνιστεί, να έρθει προ των ευθυνών της και να εφαρμόσει το νόμο κινητοποιώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες της. Διαφορετικά η κρίση στη χώρα θα τελειώσει μαζί με τη χώρα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.