- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Η επιστήμη των πολιτών στη διάσωση της αγριας ζωής
Η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια στην Ελλάδα
Τα τελευταία χρόνια η «Επιστήμη των Πολιτών» κερδίζει συνεχώς έδαφος αφού η ενεργοποίηση των πολιτών βοηθά σημαντικά την επιστημονική κοινότητα και τους ερευνητές. Οι πολίτες χωρίς να χρειάζεται να έχουν κάποιο επιστημονικό υπόβαθρο, συμμετέχουν σε επιστημονικά προγράμματα μέσω της παρατήρησης, της συλλογής και της καταγραφής δεδομένων. Στο θέμα του περιβάλλοντος οι παρατηρήσεις των πολιτών έχουν αποδειχτεί πάρα πολλές φορές εξαιρετικά πολύτιμες. Η ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής) προχώρησε στην πρώτη οργανωμένη προσπάθεια στην Ελλάδα για την εφαρμογή της «επιστήμης των πολιτών» σε θέματα χερσαίας βιοποικιλότητας και πιο συγκεκριμένα στην οργανωμένη κινητοποίηση των πολιτών για την προστασία και διάσωση της άγριας ζωής.
Με την πρωτοβουλία Εθνικό Δίκτυο Παρατηρητών Άγριας Ζωής η ΑΝΙΜΑ δημιούργησε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα (www. paratiro.gr) όπου οι πολίτες καλούνται να συλλέγουν και να καταγράφουν περιστατικά νεκρών ή τραυματισμένων ζώων ανά την Ελλάδα. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ο κάθε πολίτης που θα γίνει μάρτυρας ενός τραυματισμένου ή νεκρού ζώου μπορεί πλέον από το κινητό του, τον υπολογιστή του ή την ταμπλέτα του να συμπληρώσει τη φόρμα του περιστατικού (http://paratiro.gr/forma-peristatikou/) και να στείλει άμεσα την πληροφορία. Το γεωγραφικό σημείο εντοπίζεται αυτόματα από τη συσκευή και αποτυπώνεται σε έναν ηλεκτρονικό χάρτη. Επιπλέον ο χρήστης εκτός από τα δεδομένα μπορεί να στέλνει και φωτογραφικό υλικό.
Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν από το δίκτυο θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για τους κύριους παράγοντες θνησιμότητας των ζώων στη χώρα μας. Αφού αξιολογηθούν θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν παρεμβάσεις έτσι ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά παρόμοια περιστατικά. Για παράδειγμα μονώσεις καλωδίων που μπορεί να προκάλεσαν τους θανάτους, ειδική σήμανση στους αυτοκινητοδρόμους για να είναι πιο προσεκτικοί οι οδηγοί ή η αντιμετώπιση περιστατικών λαθροθηρίας.
Παρά το γεγονός ότι η πλατφόρμα λειτουργεί μόλις δύο μήνες, οι πολίτες ανταποκρίθηκαν και ήδη έχουν εγγραφεί στο δίκτυο γύρω στους 100 πολίτες και φορείς, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 130 περιστατικά. Τα περισσότερα αφορούν θανάτους θηλαστικών από τροχαία όπως αλεπούδες, κουνάβια, ασβοί και σκαντζόχοιροι .
Το έργο Εθνικό Δίκτυο Παρατηρητών Άγριας Ζωής χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες» και είναι μέρος του συνολικού χρηματοδοτικού μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Ο σκοπός του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.